Seznam blogů

18. 11. 2019

Pečeme v Remosce / Buchty / JABLEČNÝ KOLÁČ

Buchty do remosky

  • 3 lžíce rozpuštěného a zchladlého sádla nebo oleje
    ½ šálku studeného mléka 
    2 lžíce cukru 
    ¼ čajové lžičky soli 
    2 žloutky
    1/2 kostky čerstvého droždí
    1 hrnek hladká mouky 1 hrnek polohrubé mouky 
  • Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme cukr, vlažné mléko, a trochu mouky, zlehka promícháme a necháme vykynout. Do hlubší mísy nasypeme předehřátou mouku, vlijeme vykynutý kvásek, přidáme vanilkový cukr, citronovou kůru, sůl, olej, žloutky a mléko. Vše společně vymícháme na vláčné hladké těsto.Dáme kynout.
  • Vykynuté těsto přeložíme na moukou podsypaný vál, rozválíme, vytvoříme devět čtverců, které naplníme povidly, zabalíme a dáme do vymazané remosky, kde necháme ještě 20 minut kynout. Potřeme tukem a pečeme v remosce 30 minut. Hotové buchty potřeme rumem s cukrem
  • Tvarohová náplň:
    • 500 g měkkého tvarohu 
    • velká hrst rozinek
    • 1 žloutek
    • 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku
    • rum a cukr dle chuti
    • Ořechová nádivka: 
    • 250 g rozemletých vlašských ořechů, 2 lžíce cukru, 2 lžíce rumu, 2 lžíce medu, asi 250 ml mléka a lžička citrónové kůry a hrst rozinek - všechno se dá vařit a za stálého míchání necháme chvilku vychladit

KOLÁČ S JABLKY A OŘECHY

  • 300 g mouka (polohrubá)
  • 150 g máslo (rostlinné)
  • 2 ks vejce
  • 80 g ořechy (vlašské)
  • 600 g jablka
  • 2 lžíce cukru
  • šťáva z 1 citronu
  • špetka soli

  • Nejdříve smícháme mouku, tuk, žloutky a sůl.
    Vzniklé těsto dáme do lednice na čtvrt hodiny. Jablka zbavíme jádřinců.
    Ořechy nadrobno nasekáme. Z těsta vyválíme placku a vyložíme jí formu .
    Poté dáme plátky jablek a posypeme je ořechy. Pečeme v troubě cca půl hodiny. Z bílků ušleháme sníh s cukrem ve vodní lázni.
    Dáme na koláč a pečeme do růžova.

JABLEČNÝ PIŠKOT DO REMOSKY
150 g polohrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 4 vejce, 4 lžíce horké vody, 1 vanilkový cukr, 4 nastrouhaná jablka, citronová kůra, 1 prášek do pečiva.
Ušleháme do pěny žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a horkou vodou. Vmícháme nastrouhaná jablka, mouku prosetou s práškem do pečiva a lehce vmícháme ušlehaný sníh. Můžeme ochutit trochou mleté skořice a vmíchat i pár rozinek namočené v rumu.
Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané remosky a pečeme 20-25 minut.