Buchty do remosky
- 3 lžíce rozpuštěného a zchladlého sádla nebo oleje
½ šálku studeného mléka
2 lžíce cukru
¼ čajové lžičky soli
2 žloutky1/2 kostky čerstvého droždí1 hrnek hladká mouky 1 hrnek polohrubé mouky - Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme cukr, vlažné mléko, a trochu mouky, zlehka promícháme a necháme vykynout. Do hlubší mísy nasypeme předehřátou mouku, vlijeme vykynutý kvásek, přidáme vanilkový cukr, citronovou kůru, sůl, olej, žloutky a mléko. Vše společně vymícháme na vláčné hladké těsto.Dáme kynout.
- Vykynuté těsto přeložíme na moukou podsypaný vál, rozválíme, vytvoříme devět čtverců, které naplníme povidly, zabalíme a dáme do vymazané remosky, kde necháme ještě 20 minut kynout. Potřeme tukem a pečeme v remosce 30 minut. Hotové buchty potřeme rumem s cukrem
- Tvarohová náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- velká hrst rozinek
- 1 žloutek
- 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku
- rum a cukr dle chuti
- Ořechová nádivka:
- 250 g rozemletých vlašských ořechů, 2 lžíce cukru, 2 lžíce rumu, 2 lžíce medu, asi 250 ml mléka a lžička citrónové kůry a hrst rozinek - všechno se dá vařit a za stálého míchání necháme chvilku vychladit
KOLÁČ S JABLKY A OŘECHY
- 300 g mouka (polohrubá)
- 150 g máslo (rostlinné)
- 2 ks vejce
- 80 g ořechy (vlašské)
- 600 g jablka
- 2 lžíce cukru
- šťáva z 1 citronu
- špetka soli
Nejdříve smícháme mouku, tuk, žloutky a sůl.
Vzniklé těsto dáme do lednice na čtvrt hodiny. Jablka zbavíme jádřinců.
Ořechy nadrobno nasekáme. Z těsta vyválíme placku a vyložíme jí formu .
Poté dáme plátky jablek a posypeme je ořechy. Pečeme v troubě cca půl hodiny. Z bílků ušleháme sníh s cukrem ve vodní lázni.
Dáme na koláč a pečeme do růžova.
JABLEČNÝ PIŠKOT DO REMOSKY
150 g polohrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 4 vejce, 4 lžíce horké vody, 1 vanilkový cukr, 4 nastrouhaná jablka, citronová kůra, 1 prášek do pečiva.
Ušleháme do pěny žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a horkou vodou. Vmícháme nastrouhaná jablka, mouku prosetou s práškem do pečiva a lehce vmícháme ušlehaný sníh. Můžeme ochutit trochou mleté skořice a vmíchat i pár rozinek namočené v rumu.
Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané remosky a pečeme 20-25 minut.
Ušleháme do pěny žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a horkou vodou. Vmícháme nastrouhaná jablka, mouku prosetou s práškem do pečiva a lehce vmícháme ušlehaný sníh. Můžeme ochutit trochou mleté skořice a vmíchat i pár rozinek namočené v rumu.
Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané remosky a pečeme 20-25 minut.