Seznam blogů

20. 1. 2020

Rozinkové sušenky více druhů / s jablky / Rozinkové pečivo (kynuté těsto)


Rozinkové pečivo (kynuté těsto)

300 ml teplého mléka
 ČL sušeného droždí
70 ml oleje
100 g krystalového cukru
2 bílky
1 lžičku vanilkového cukru
650 - 700 g hladké mouky
1 ČL soli
Na náplň
150 g másla
Rozinky, sušené ovoce
2 žloutky
Sirup nebo med
Teplé mléko si nalijeme do hluboké mísy, přidáme sušené droždí, olej, cukr a vše vyšleháme metličkou. Přidáme bílky, vanilkový cukr a znovu vyšleháme. Prosejeme si mouku se solí a přidáme ke směsi. Rukama vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme potravinářskou fólií, bavlněnou utěrkou a necháme 40-50 minut odpočívat na teplém místě.
Po uplynutí této doby si přendáme těsto na pracovní desku a vypracujeme. Těsto si rozdělíme na 8 přibližně stejných částí a vytvarujeme kuličky. Jednu kuličku si rozválíme a ostatní zatím přikryjeme fólií.
Na vyválené těsto natřeme změklé máslo. Rovnoměrně navrstvíme rozinky a další sušené ovoce. Těsto srolujeme jako palačinku. Rozřízneme podélně, ale ne až do konce. Obě části spleteme a stočíme do šneka.
Stejným postupem zpracujeme všechny těstové kuličky. Plech si vyložíme papírem na pečení a pletence poklademe trošku dál od sebe, protože v troubě se nafouknou. Žloutky si vyšleháme s 2 PL mléka a potřeme každý pletenec.
Pečeme v rozehřáté troubě při 190 - 200 ° C asi 20 - 25 minut. Hotové pletence můžeme potřít medem nebo javorovým sirupem. Hotovo. Přejeme dobrou chuť!

Rozinkové bulky -  (kynuté těsto)




500 g polohrubé mouky
100 g cukru
1 kostička droždí (42 g)
160 ml vlažné vody
1 vejce
1/4 lžičky soli
1 citron nebo voda (rum)
150 g rozinek
100 g tuku
1 vejce na potření
Do mouky v míse rozdrobíme droždí, zalejeme vlažnou vodou a necháme ho vzejít.

Asi po 5 minutách přidáme cukr, vlahý tuk a vejce a zaděláme těsto, které necháme asi 30 minut přikryté v teple kynout.

Mezitím si propláchneme rozinky teplou vodou (asi budete překvapeni, jak jsou špinavé), nasypeme je do hrnku a zalijeme šťávou z citronu.


Když těsto částečně vykyne, přimícháme do něj rozinky i se šťávou.
Necháme kynout ještě asi 10 minut, pak lžící vykrajujeme kousky, zabalíme do kuličky a klademe na vymaštěný plech.

Potřeme vejcem (můžeme trochu zředit mlékem) pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova. Hotové můžeme pocukrovat.

Rozinkové sušenky

125 g másla, 75 g pískového cukru, citronová kůra z 1 citrónu, 1 vejce (žloutek zvlášť, 
bílek zvlášť), 200 g hladké mouky, 75 g rozinek, 2 lžíce mléka, 1-2 lžíce cukru na posypání

Troubu si rozehřejeme na 180°C a připravíme si dva velké plechy, které vyložíme pečícím papírem.
V míse smícháme máslo, cukr a citrónovou kůru. Vše promícháme mixérem.
Poté přidáme žloutek a rozinky. Jemně mícháme příborovým nožem a přilíváme mléko, dokud se těsto nespojí.
Potom těsto přendáme na vál, propracujeme ho rukama a vyválíme si placku, asi 5 mm silnou. Poté použijeme vykrajovátko o průměru asi 6 cm a vykrajujeme kolečka.
Naskládáme sušenky na plech a pečeme asi 8-10 minut.

Poté vytáhneme, potřeme citronovou polevou - citron a moučkový cukr
Postup poleva: Citron vymačkat a šťávu utřít s moučkovým cukrem,.Poleva by neměla být moc hustá a ani moc řídká, tak akorát, aby se pěkně dala rozetřít na sušenky..

Sušenky plněné nakrájenými jablky a Rozinkami


Mouka hladká - 350 g
Cukr krystal - 100 g
Vejce - 2 ks
Máslo - 100 g
Špetka soli
Jablka - 2 ks
Rozinky - 30 g (namočit do rumu)
Prášek do pečiva - 15 gramů (nebo 10 gramů)
Moučkový cukr - 1 lžička
Skořice - 1/4 lžičky

Vejce smícháme s cukrem, solí a vmícháme metličkou. Přidáme změklé máslo, prosátou mouku, prášek do pečiva a vmícháme jednotné těsto. Do těsta přidáme i nadrobno nakrájené oloupané jablka a rozinky. Vypracujeme jednotné těsto. Z těsta dávkujeme pomocí lžíce kopečky na plech vyložený papírem na pečení.

Pečeme při 180 ° přibližně 20 minut.

Recept k videu...

  • 50 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 3 lžičky kypřícího prášku
  • ½ lžičky soli
  • 30 g cukru
  • 50 g rozinek
  • 150 ml mléka
  • 1 vejce
  • 2 jablka