Ovocné pohárky (4 porce) 500 ml plnotučného mléka, 2 žloutky, 1 vanilkový pudink, 3 lžíce cukru, piškoty, čerstvé, nejlépe červené ovoce, sirup, šlehačka 1. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme pudink. Po odstavení z plotny do něj vmícháme žloutky. 2. Zakryjeme folií, aby se nevytvořil škraloup, a necháme vychladnout. Piškoty zvlhčíme sirupem 3. Do vysokých sklenic střídavě vrstvíme piškoty, ovoce a krém. Poslední tvoří vyšlehaná šlehačka. Žloutkový krém báječně rozvoní dejte trocha rumu. Ovocmý pohár (4 porce) 500 ml šlehačky, 10 g želatiny, 100 g cukru, vanilkový lusk, čerstvé nebo kompotové ovoce 1. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme, nožem seškrábneme obsah, jejž se zbytkem lusku přidáme do šlehačky. Doplníme cukr a přivedeme k varu. Stáhneme z plotny a necháme stát asi 10 minut pod pokličkou. 2. Želatinu dáme nabobtnat do vody a pak rozpustíme v mikrovlnné troubě (stačí několik vteřin). 3. Ze šlehačky vyjmeme vanilkový lusk, rozmícháme v ní želatinu, nalijeme do formiček (skleniček) a necháme přes noc zatuhnout v chladničce. Před podáváním ozdobíme ovocem. Tip: Lze použít i želatinu určenou pro vaječnou tlačenku. Stojí polovinu a funguje stejně. |