Seznam blogů

20. 12. 2018

Vánočka - Jak se plete vánočka

                               Vánočka                                                   



 Jak na to....





Vánočka z devíti prameny







  1. Vánočku začneme tím, že necháme vzejít kvásek. Ten vyrobíme smícháním 100 ml vlažného mléka, 30 g droždí, 1 lžičky cukru a 2 lžičky mouky. Promícháme a na teplém místě necháme zakryté kynout asi 15 minut.
  2. Do větší mísy si odvážíme 500 g mouky, přidáme 120 g cukru, 1/2 lžičky soli, balení vanilkového cukru a nasucho promícháme. 
  3.  Přilijeme vlažné mléko, máslo, kvásek, vejce, žloutek, rozinky, nadrobno nasekané mandle a vše mícháme. Pokud není těsto dost husté, přidáme mouku.  
  4. Poprášíme jej v míse moukou a necháme kynout. Asi po 60 minutách je připraveno k vyklopení na moukou poprášený vál. Tam jej ještě ručně propracujeme  a upleteme vánočku.
  5. Přeložíme ji na pečící papír nebo plech a pečeme při 160°C asi hodinu. 
  6. Necháme ji vychladnout a můžeme ji servírovat .
Vánočka ze 7 copánků - Pro začátečníky 

 Z těsta vytvoříme 5 silnějších a 2 slabší válečky cca 40-43 cm dlouhé. Silnější válečky cca 15 dkg, slabší cca 10 dkg.Napřed upleteme cop ze tří silnějších válečků, které dáme na pečící papír. Nezapomeneme hřbetem ruky udělat v těsté takovou kolébku, aby se tam dalo druhé patro copánků, které bude ze dvou větších kousků . Zase uděláme kolébku a položíme cop ze dvou kousků. Než budete na sebe dávat copy, můžete těsto pomazat bílkem, který to trochu spojí.
Připíchneme na stranách a v prostředku špejlemi a necháme ještě nakynout asi 20 – 30 minut.
Před pečením potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi.


Tvarohova vianočka.
Tvarohová vánočka

500 g Hladká mouka (případně více, uvidíte podle konzistence těsta)
200 ml šlehačka
250 g jemný tvarohu
3 ks Žloutků z vajec
4 PL krystalového cukru
2 lžičky soli
1 balíček sušené droždí (7g)
1 hrst rozinek
1 ks strouhaná citrónová kůra
100 g rozpuštěné čerstvé máslo
1 ks Vajíčko na potření
1 hrst nasekaných mandlí

Mouku prosejeme do větší mísy přidáme droždí, cukr, sůl, žloutky, tvaroh, rozinky, nasekané mandle,rozpustné máslo, smetanu Vypracujeme hladké těsto které dáme na teplé místo vykynutí. Až těsto zdvojnásobí objem přeložíme na pomoučenou pracovní desku rozdělíme na čtyři stejné části..Upleteme vánočku.Plech vymažeme máslem přendáme vánočku necháme 15 odpočinout, potřeme rozšlehaným vejcem. Troubu předehřejeme na 190 stupňů pečeme 35-40 do zlatova.