Seznam blogů

20. 12. 2018

Ořechové úly s krémovou náplňí / Vosí hnízda


-
Včelí úlky
 linecká kolečka
- 300 g hladké mouky
- 200 g Hery
- 100 g moučkového cukru
- 1 žloutek
úlky
- 180  dětských piškotů
- 80 g namletých vlašských ořechů bebo (1 bílek)
- 100 g cukr moučka
- 100 g másla
- 1 – 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce rumu
- moučkový cukr na vysypání formiček
náplň
- 100 g másla
- 200 g cukr moučka
- 1 žloutek
- 3 lžíce rumu
- moučkový cukr podle chuti + vanilkový cukr nebo vaječný likér podle chuti...

Ořechové úly.
Nejprve si upečte podkladová kolečka z klasického lineckého těsta. Ze všech  surovin vypracujte těsto, které nechte hodinu až dvě odpočívat v lednici, zabalené v potravinářské folii. ( Múžeme použít dětské piškoty)
Poté těsto vyválejte na pomoučené ploše. Vykrajujte kolečka, hladká nebo ozdobná. Ta vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C. Bude to trvat 6 – 10 minut. Záleží na troubě i na velikosti koleček, výšce těsta.
Velikost koleček zvolte podle velikosti formičky na úlek. Prodávají se různé druhy.
Linecká kolečka musí vychladnout a vy si připravte směs na ořechové úly.
Piškoty rozmixujte nebo rozdrťte válečkem na těsto. Přidejte namleté ořechy a cukr. Pokud máte výkonný mixér s velkou nádobou, můžete piškoty i ořechy rozmixovat společně a potom jen přidat cukr. kakao,máslo a rum. Vypracujte pevnou hmotu, která se nebude lepit. V případě potřeby přidejte pár rozdrcených piškotů. Tuto hmotu dejte  vychladit do lednice, na hodinu . Bude se vám potom lépe odlepovat od formičky.
Připravte si také krémovou náplň. Máslo vyšlehejte s  moučkovým cukrem. Nakonec přidejte rum a vanilkový cukr nebo vaječný likér....
Formičky na úly pořádně vysypejte moučkovým cukrem a vložte do nich kousek ořechové hmoty. Důkladně ji utlačte a prstem vytlačte do středu úlu důlek. Do té naplňte  krém, přiklopte lineckým kolečkem nebo piškotem a opatrně přilepte 
Takto pokračujte, dokud nespotřebujete všechny suroviny.
Uchovávejte v chladu.