Seznam blogů

20. 12. 2018

Polévky - Speciální rybí polévka + česnečka + Valašská kyselica + Kulajda

Tato polévka se vaří ve dvou hrncích.V jednom vaříme hlavu a vnitřnosti, přidáme oškrábanou a nakrájenou mrkev, petržel , celer, cibuli. Přidáme bobkový list, pár kuliček pepře a sůl.
V druhém hrnci uvaříme zelí, které předem propláchneme, aby polévka nebyla příliš kyselá. Zelí nakrájíme tak, aby zelí v polévce vypadalo jako nudle.
K tomu přidáme hrstičku sušených hub.


    Polévku z ryb scedíme, přidáme nakrájené  uvařené vnitřnosti a  zelí s houbami, které jsme uvařili v druhém hrnci. Do smetany rozkvedláme trochu mouky a zalijeme do hotové polévky. Chvilku povaříme a dochutíme solí.

    Vegetariánská česnečka 
Čtyři středně velké brambory nakrájíme na kostičky, dáme je vařit a přidáme kmín.(drcený)
Jakmile vodu přivedeme k varu, přidáme 
1 zeleninový bujon a protlačíme 3 hlavičky česneku a necháme vařit.
Mezitím nakrájíme chléb nebo pečivo nakrájené na kostičky-osmahneme na trošce oleje do zlatova.
Jakmile budou brambory měkké, hodíme do polévky 2 vajíčka, zamícháme.Přidejte trošku majoránky.
Polévku nalijeme do talíře až pak přidáme krutonky a můžeme jíst.
    Valašská kyselica
    pro 4 osoby | příprava: 10 minut | vaření: 30 minut
    400 g kysaného zelí
    ½ lžičky kmínu
    300 g nakrájených brambor
    2 bobkové listy
    2 kuličky nového koření
    hrst sušených hub
    sůl, pepř
    hrst bylinek (majoránka, tymián, oregano)
    30 g másla
    100 g cibule
    100 g klobásy
    100 g anglické slaniny
    2 lžíce hladké mouky
    100–150 ml mléka
    150 g zakysané smetany
    2 vejce
    citronová šťáva k dochucení

    V jednom hrnci uvaříme pokmínované zelí a v druhém pak vaříme brambory spolu
    s bobkovým listem, novým kořením, houbami, solí, pepřem, a bylinkami. 
    Když jsou brambory měkké, vyndáme bylinky, bobkové listy i nové koření a do hrnce přidáme zelí (včetně vody, v které se vařilo).

    Na másle osmažíme cibuli, klobásu, anglickou slaninu a nakonec přidáme ještě
    dvě lžíce hladké mouky.
    Směs rozmícháme s mlékem, nalijeme do hrnce s bramborami a zelím, a za občasného míchání povaříme asi dvacet minut.
    Nakonec přidáme zakysanou smetanu, do polévky rozklepneme 2 vejce, povaříme
    a dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem.

    Kulajda

    hrst čerstvých hub (nejlépe hřiby a křemenáče)
    4–5 větších brambor
    1 špetka kmínu
    2 kuličky nového koření
    4 kuličky černého pepře
    2 bobkové listy
    250 ml husté zakysané smetany
    Image result for Jihočeská kulajda1 velká lžíce hladké mouky
    ocet pode chuti
    4 čerstvá vejce
    sekaný kopr

    Houby očistíme a nakrájíme je na větší kousky, a spolu s kostičkami oloupaných brambor
    vložíme do osolené vody.
     Přidáme koření a vaříme, aby brambory změkly.

     Přidáme smetanu s rozkvedlanou moukou, promícháme a krátce povaříme.

    Podle chuti kulajdu osolíme, okyselíme octem a přidáme kopr.
    Rozklepneme čerstvá vejce a zlehka je upustíme do polévky.
    Tři minutky mírným varem povaříme a dalších 5 minut necháme vejce dojít mimo tepelný zdroj.

    Frankfurtská polévka

    3-4 lžíce oleje, 1 cibule, 3 lžíce hladké mouky, 1,5 lžičky sladké mleté papriky,
    1 kostka masoxu, sůl, mletý pepř, 100 g frankfurtských párků (nebo jiných tenkých), 1 menší brambora, trochu mléka (cca 60 ml), majoránka
    Postup
    V hrnci zahřejeme olej, přisypeme nadrobno pokrájenou cibuli a osmažíme do změknutí. Zasypeme moukou a za stálého míchání upražíme jíšku. Odstavíme a vmícháme papriku.
    Zalijeme studenou vodou (cca 1,2 l) a dobře rozmícháme. Osolíme, opepříme, přidáme masox, na kostičky pokrájenou bramboru a přivedeme k varu. Pomalu vaříme do změknutí brambor.
    Až jsou brambory měkké, přidáme na kolečka nakrájené párky, špetku majoránky, mléko a ještě pár minut povaříme.



    Vynikající kvasnicové knedlíčky do polévky od babičkyKvasnicové knedlíčky do polévky


    1 ks cibule
    1 balení droždí
    1 ks vejce
    2 stroužek česnek
    1 lžíce olej
    1 špetka sůl
    1 špetka majoránka
    1 hrst hladká mouka
    1 hrst strouhanka

    Na pánvi rozpálíme olej, vložíme cibuli nakrájenou na kostičky a necháme zesklovatět. 
    Na cibuli rozdrobíme kvasnice a mícháme, dokud se nerozpustí. Přidáme sůl, majoránku, česnek a vypneme sporák. Do vychladlé směsi přidáme syrové vejce a zamícháme. Zahušťujeme moukou a strouhankou tak dlouho, dokud nebude směs natolik tuhá, 
    aby se z ní daly tvořit kuličky.

    Tvoříme kuličky a vkládáme do vroucí polévky.