- Rybí polévka originální recept
- 1 lžíce
- 0,5 balíčku
- 1 špetka
- 1 ks
- 5 kuliček
- 2 kshlava z kapra, vnitřnosti
- 1 kelímek
- 2 ks
- 1 hrst
V druhém hrnci uvaříme zelí, které předem propláchneme, aby polévka nebyla příliš kyselá. Zelí nakrájíme tak, aby zelí v polévce vypadalo jako nudle.
K tomu přidáme hrstičku sušených hub.
Polévku z ryb scedíme, přidáme nakrájené uvařené vnitřnosti a zelí s houbami, které jsme uvařili v druhém hrnci. Do smetany rozkvedláme trochu mouky a zalijeme do hotové polévky. Chvilku povaříme a dochutíme solí.
Vegetariánská česnečka
Čtyři středně velké brambory nakrájíme na kostičky, dáme je vařit a přidáme kmín.(drcený)
Jakmile vodu přivedeme k varu, přidáme
1 zeleninový bujon a protlačíme 3 hlavičky česneku a necháme vařit.
Mezitím nakrájíme chléb nebo pečivo nakrájené na kostičky-osmahneme na trošce oleje do zlatova.
Jakmile budou brambory měkké, hodíme do polévky 2 vajíčka, zamícháme.Přidejte trošku majoránky.
Polévku nalijeme do talíře až pak přidáme krutonky a můžeme jíst.
Jakmile vodu přivedeme k varu, přidáme
1 zeleninový bujon a protlačíme 3 hlavičky česneku a necháme vařit.
Mezitím nakrájíme chléb nebo pečivo nakrájené na kostičky-osmahneme na trošce oleje do zlatova.
Jakmile budou brambory měkké, hodíme do polévky 2 vajíčka, zamícháme.Přidejte trošku majoránky.
Polévku nalijeme do talíře až pak přidáme krutonky a můžeme jíst.
Valašská kyselica
pro 4 osoby | příprava: 10 minut | vaření: 30 minut
400 g kysaného zelí
½ lžičky kmínu
300 g nakrájených brambor
2 bobkové listy
2 kuličky nového koření
hrst sušených hub
sůl, pepř
hrst bylinek (majoránka, tymián, oregano)
30 g másla
100 g cibule
100 g klobásy
100 g anglické slaniny
2 lžíce hladké mouky
100–150 ml mléka
150 g zakysané smetany
2 vejce
citronová šťáva k dochucení
pro 4 osoby | příprava: 10 minut | vaření: 30 minut
400 g kysaného zelí
½ lžičky kmínu
300 g nakrájených brambor
2 bobkové listy
2 kuličky nového koření
hrst sušených hub
sůl, pepř
hrst bylinek (majoránka, tymián, oregano)
30 g másla
100 g cibule
100 g klobásy
100 g anglické slaniny
2 lžíce hladké mouky
100–150 ml mléka
150 g zakysané smetany
2 vejce
citronová šťáva k dochucení
V jednom hrnci uvaříme pokmínované zelí a v druhém pak vaříme brambory spolu
s bobkovým listem, novým kořením, houbami, solí, pepřem, a bylinkami.
Když jsou brambory měkké, vyndáme bylinky, bobkové listy i nové koření a do hrnce přidáme zelí (včetně vody, v které se vařilo).
Na másle osmažíme cibuli, klobásu, anglickou slaninu a nakonec přidáme ještě
dvě lžíce hladké mouky.
Směs rozmícháme s mlékem, nalijeme do hrnce s bramborami a zelím, a za občasného míchání povaříme asi dvacet minut.
Nakonec přidáme zakysanou smetanu, do polévky rozklepneme 2 vejce, povaříme
a dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem.
Na másle osmažíme cibuli, klobásu, anglickou slaninu a nakonec přidáme ještě
dvě lžíce hladké mouky.
Směs rozmícháme s mlékem, nalijeme do hrnce s bramborami a zelím, a za občasného míchání povaříme asi dvacet minut.
Nakonec přidáme zakysanou smetanu, do polévky rozklepneme 2 vejce, povaříme
a dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem.
Kulajda
hrst čerstvých hub (nejlépe hřiby a křemenáče)
4–5 větších brambor
1 špetka kmínu
2 kuličky nového koření
4 kuličky černého pepře
2 bobkové listy
250 ml husté zakysané smetany
1 velká lžíce hladké mouky
ocet pode chuti
4 čerstvá vejce
sekaný kopr
Houby očistíme a nakrájíme je na větší kousky, a spolu s kostičkami oloupaných brambor
vložíme do osolené vody.
Přidáme koření a vaříme, aby brambory změkly.
hrst čerstvých hub (nejlépe hřiby a křemenáče)
4–5 větších brambor
1 špetka kmínu
2 kuličky nového koření
4 kuličky černého pepře
2 bobkové listy
250 ml husté zakysané smetany
1 velká lžíce hladké mouky
ocet pode chuti
4 čerstvá vejce
sekaný kopr
Houby očistíme a nakrájíme je na větší kousky, a spolu s kostičkami oloupaných brambor
vložíme do osolené vody.
Přidáme koření a vaříme, aby brambory změkly.
Přidáme smetanu s rozkvedlanou moukou, promícháme a krátce povaříme.
Podle chuti kulajdu osolíme, okyselíme octem a přidáme kopr.
Rozklepneme čerstvá vejce a zlehka je upustíme do polévky.
Tři minutky mírným varem povaříme a dalších 5 minut necháme vejce dojít mimo tepelný zdroj.
Frankfurtská polévka
3-4 lžíce oleje, 1 cibule, 3 lžíce hladké mouky, 1,5 lžičky sladké mleté papriky,
1 kostka masoxu, sůl, mletý pepř, 100 g frankfurtských párků (nebo jiných tenkých), 1 menší brambora, trochu mléka (cca 60 ml), majoránka
Postup
V hrnci zahřejeme olej, přisypeme nadrobno pokrájenou cibuli a osmažíme do změknutí. Zasypeme moukou a za stálého míchání upražíme jíšku. Odstavíme a vmícháme papriku.
Zalijeme studenou vodou (cca 1,2 l) a dobře rozmícháme. Osolíme, opepříme, přidáme masox, na kostičky pokrájenou bramboru a přivedeme k varu. Pomalu vaříme do změknutí brambor.
Až jsou brambory měkké, přidáme na kolečka nakrájené párky, špetku majoránky, mléko a ještě pár minut povaříme.
Kvasnicové knedlíčky do polévky
1 ks cibule
1 balení droždí
1 ks vejce
2 stroužek česnek
1 lžíce olej
1 špetka sůl
1 špetka majoránka
1 hrst hladká mouka
1 hrst strouhanka
Na pánvi rozpálíme olej, vložíme cibuli nakrájenou na kostičky a necháme zesklovatět.
Na cibuli rozdrobíme kvasnice a mícháme, dokud se nerozpustí. Přidáme sůl, majoránku, česnek a vypneme sporák. Do vychladlé směsi přidáme syrové vejce a zamícháme. Zahušťujeme moukou a strouhankou tak dlouho, dokud nebude směs natolik tuhá,
aby se z ní daly tvořit kuličky.
Tvoříme kuličky a vkládáme do vroucí polévky.
Tvoříme kuličky a vkládáme do vroucí polévky.