Seznam blogů

18. 12. 2018

🎄 Košíčky s ořechovou náplní / s ovocem / s karamelem


Na náplň do ořechových košíčků

500 ml mléka
asi 150 g moučkového cukru
150 g strouhaných oříšků
200 g piškotových drobečků
rum

Náplň:
Vychladlé košíčky vyklopíme na vál a plníme je náplní z mléka svařeného s cukrem a nastrouhanými ořechy. Na zahuštění náplně použijeme piškotové drobečky a na dochucení lžičku rumu

Na polevu 

2 lžíce kakaa
6 lžic moučkového cukru
2 lžíce másla nebo ztuženého tuku
3 lžíce vody

Čokoládu a tuk rozpustíme ve vodní lázni a přidáme horkou vodu.
Čokoládovou polevu dobře rozmícháme. Poleva zhoustne a ztmavne, hned můžeme polévat nebo namáčet.
Košíčky s náplní namáčíme do čokoládové polevy a ihned zdobíme půlkami ořechů, aby na košíčcích dobře držely. Košíčky můžeme zdobit i jinak, například Kakaovým krémem a čokoládovými hoblinkami.
                        🎄 Košíčky s ořechovou náplní🎄                     
150 g polohrubé mouky 100 gramů změklého másla 75 gramů práškového cukru (prosátého) 50 gramů mletých ořechy 1 žloutek 10 gramů vanilkového cukru

Pečeme 8-10 minut ve středně vyhřáté troubě na 180°C

Linecké košíčky s ovocem
POTŘEBNÉ PŘÍSADY

TĚSTO:
  • 250 g hladké mouky
  • 50 g cukru moučka
  • 100 g tuku
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová štáva
KRÉM:
  • 350 ml mléka
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 2 PL cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 130 g másla
  • 2 PL cukru moučka
Dále:
  • ovoce 
  • půl sáčku čirého dortového želé Dr. Oetker
POSTUP PŘÍPRAVY
Na vále zpracujeme těsto, to nakrájíme na dílky, kterými plníme formičky na košíčky. Upečeme na 150°C. Košíčky jdou krásně vyklopit.
Krém: Vyšleháme změklé máslo s vanilkovým a moučkovým cukrem, přidáme vychladlý pudink a důkladně prošleháme. Krém zdobícím sáčkem nastříkáme do košíčků, vyjde přesně na tuto dávku 30 košíčků. Necháme částečně ztuhnout, pak ozdobíme ovocem.
Poleva: 125 ml kompotové šťávy nebo vody uvaříme s polovinou dortového želé a mašlovačkou potíráme ovoce. Necháme ztuhnout v ledničce, nejlépe do druhého dne.

Linecké košíčky s ovocem - 2 

Košíčky plněné ořechovým krémem 
Oříškové košíčky

Rakvičkové košíčky s čokoládovou šlehačkou

4 ks žloutky
150 g cukru moučka
1  vanilkový cukr
pár kapek citr. šťávy
olej na vymazání formiček 

 Šlehačka:
250 ml šlehačky
2 ks ledových kaštanů (čokolády)

Vyšleháme vše do husté bílé pěny, musí to zvětšit objem.
Těsto dáme do vymazaných formiček jen do půlky.. Do rozehřáté trouby na 150
°C . Pečeme dokud těsto nevyběhne, pak ztlumíme na 90°C  a pečeme dokud nejsou tmavší kraje .

Pařížská. šlehačka:
 Den předem si svaříme 250 ml šlehačky se dvěma tyčinkami ledových kaštanů.
Po vychladnutí dáme do lednice a ráno vyšleháme do tuha.




20 ořechů
150 g polohrubé mouky 100 gramů změklého másla 75 gramů práškového cukru (prosátého) 50 gramů mletých ořechy 1 žloutek 10 gramů vanilkového cukru 1/2 čajové lžičky kakaa pro světlé zbarvení - (nemusí být)
Pečeme 8-10 minut ve středně vyhřáté troubě ) na 180°C
náplň 50 gramů změklého másla 80 gramů práškového cukru (prosátého) 80 gramů mleté ořechy 1 lžíce tuzemského rumu
Smíchat přísady na náplň a slepovat 2 ořechy k sobě.







Košíčky s vanilkovým krémem

Výsledek obrázku pro Košíčky se žloutkovým krémem

Ingredience na 16 porcí

  • Vanilkový krém
    • 4 žloutky
    • ¾ hrnku horké vody
    • 6 lžic cukru
    • špetka soli
    • ¼ hrnku mléka
    • 2 lžičky vanilkového extraktu nebo ½ čerstvého vanilkového lusku
  • Těsto na košíčky
    • 2 hrnky hladké mouky
    • 110 g másla pokojové teploty
    • ¼ hrnku moučkového cukru
    • 2 lžíce rozšlehaných vajíček (z vajíček na vanilkový krém)
    • špetka soli
    • 1 lžička vanilkového extraktu 

1
Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
2
Žloutky vyšleháme a odebereme 2 lžíce stranou na výrobu těsta.
3
Na těsto si do velké mísy přesypeme mouku, cukr, sůl a promícháme. Přidáme na kostičky nakrájené změklé máslo a rukama prohněteme. Přilijeme dvě lžíce žloutků a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme odležet v ledničce. Mezitím si připravíme krém.
4
Na krém si rozpustíme v horké vodě cukr a sůl. Mícháme, dokud nezmizí krystalky, a necháme vychladnout. Poté přilijeme zbylé žloutky, mléko, vanilku a důkladně promícháme. Nakonec přelijeme přes síto, abychom se zbavili případných hrudek.
5
Formičky na koláčky si jemně vymažeme olejem nebo máslem.
6
Těsto vyjmeme z lednice. Rozdělíme si ho na 16 stejně velkých částí a vyválíme z nich kuličky. Každou kuličku vložíme do formičky a prsty těsto rovnoměrně vymačkáme a rozprostřeme po celé ploše formičky.
7
Do každého připraveného košíčku nalijeme vanilkový krém, aby byl tak z 80% naplněn. Pečeme 15 – 20 minut, dokud okraje nezačnou hnědnout a krém nebude ztuhlý.