Roláda se smetanovým krémem
Ingredience:
Těsto:
- 4 žloutky
- 4 lžíce cukru
- 4 lžíce polohrubé mouky
- 4 bílky utřené v tuhý sníh
- mimo to Marmeláda, nebo džem
Krém:
- 2 smetany ke šlehání 33%
- 2 zakysané smetany
- 4 ztužovače šlehačky
- ( přidat do cukru citrónovou kúru a pár kapek šťávy)
- 2 lžíce cukru
Příprava:
Utřeme žloutky s cukrem do pěny, přidáme mouku a ručně vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto rozetřeme na pečicí papír potřený olejem a pečeme na 180 °C do růžova. Počkáme pár minut, aby z rolády odešla vařící pára, a poté ještě teplou roládu stočíme i s papírem a necháme vychladnout.
Kakaová roláda se šlehačkou
6 ks vejce
100 g moučkový cukr
30 g kakao
1 lžíce polohrubá mouka
Náplň
1 balení šlehačka
vanilkový cukr
ztužovač šlehačky
Bílky ušleháme do tuha, přidáme cukr a potom přidáváme po jednom žloutku a opatrně zašleháváme. Nakonec přidáme kakao s moukou. Na plech dáme pečící papír, vlijeme těsto a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Ještě teplé stočíme a opět rozprostřeme.
Vychladlé potíráme šlehačkou ušlehanou se ztužovačem a vanilkovým cukrem. Necháme dobře vychladit.
Piškotová roláda s Pařížskou šlehačkou a banánem
3 ks vejce
4 lžíce cukr krupice
3 lžíce horké vody
Vejce ušleháme s vodou, cukrem , aby pěnová hmota byla světlá a jemná. Mouku a prášek do pečiva smícháme, prosejeme do pěnové hmoty a opatrně vmícháme.
Těsto nalijeme na pečící papír
a pečeme ve středu předehřáté trouby na 180 °C. Těsto je upečené, je-li při dotyku pružné. Obvykle za 8 - 10 minut. Peče-li se příliš dlouho, rozlomí se při rolování.. Ještě teplé stočíme a opět rozprostřeme. Vychladlé potíráme pařížskou šlehačkou. Doprostřed rolády se dá banán...
Oříšková roláda se šlehačkou
vejce 4 kusy
cukr moučkový 80 gramů
ořechy 80 gramů (strouhané)
40 g hladké mouky
smetana na šlehání 2 ks
Troubu předehřejte na 200 stupňů, plech si vyložte pečícím papírem.
Vejce vyšlehejte s cukrem do běla.
Vmíchejte mleté oříšky a mouku. Těsto rozetřete na připravený pečící papír. Dejte péct do vyhřáté trouby na 8-10 minut, až je těsto lehce do růžová.
Po upečení plát sejměte z plechu a zatočte. Nechte vychladnout, pak papír z plátu opatrně sloupněte. Do rolády dejte našlehanou šlehačku bez cukru a navrch potřete šlehačkou mírně oslazenou. Vidličkou na povrchu rolády udělám pruhy.
Oříškový dort
Ingredience
4 vejce, 200 g cukru krupice, 10 lžic horké vody, 200 g polohrubé mouky, 100 g mletých vlašských nebo lískových ořechů, 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva, špetka soli
Postup
Z bílků, špetky soli a asi pětiny cukru ušleháme tuhý sníh.
Žloutky se zbývajícím cukrem a 4 lžícemi horké vody ušleháme do husté světlé pěny. Opatrně do ní vmícháme mouku smíchanou s ořechy a práškem do pečiva a zbývající vodu. Nakonec zlehka vmícháme sníh.
Těsto urovnáme do formy (průměr 24 cm) s vymazaným a hrubou moukou vysypaným dnem. Pečeme při 190°C 35-40 minut.
Žloutky se zbývajícím cukrem a 4 lžícemi horké vody ušleháme do husté světlé pěny. Opatrně do ní vmícháme mouku smíchanou s ořechy a práškem do pečiva a zbývající vodu. Nakonec zlehka vmícháme sníh.
Těsto urovnáme do formy (průměr 24 cm) s vymazaným a hrubou moukou vysypaným dnem. Pečeme při 190°C 35-40 minut.
Karamelový dort
Postup přípravy receptu
100 g cukr krystal, 1 dcl vody, 6 vajec, 150 g moučkového cukru, 240 g hrubé mouky, 0,5 balíčku prášku do pečiva, 50 g ořechů
Krystalový cukr rozehřejeme na karamel, zalijeme horkou vodou (pozor prská) a za mírného míchání necháme rozvařit. Mezitím si žloutky utřeme s moučkovým cukrem, přilijeme horký rozvařený karamel a ušleháme dohusta.V mouce rozmícháme prášek do pečiva a ořechy. Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně vše přidáme ke žloutkové směsi. Pak těsto nalijeme do větší vymazané a vysypané dortové formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 150 °C asi 20 min.
Vychladlý dort rozkrojíme, naplníme náplní a přizdobíme.
Náplň:
100 g cukr krystal, 2 dcl vody, 30 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru , 200 g másla svaříme krystalový cukr na karamel, zalijeme 1 dl vody, necháme rozvařit. Pak si do zbylé vody rozmícháme mouku, přilijeme do rozvařeného karamelu a ještě chvíli povaříme dohusta. Po mírném vychlazení utřeme s máslem a moučkovým cukrem.
Želatinový ovocný dort
Těsto:
3 ks žloutky
100 g cukr moučka
50 ml oleje
50 ml vody
120 g pol. mouka
3 ks bílků
Krém:
250 g mascarpone
200 ml šlehačka
dle chuti cukr
jahody
želatína 2 bal.
Krém na koláč s ovocem bez želatiny
Dvě šlehačky a jeden vanilkový pudink bez vaření, trochu moučkového cukru
Vše ušlehat nebo dát do sklenice od kompotu a třepat.
Po zhoustnutí dát na korpus. Poklademe mandarinkami z kompotu nebo jahodami.
Pařížský dort
Kakaový dort
Ingredience
4 vejce, 250 g moučkového cukru, 250 g polohrubé mouky, 1 necelý prášek do pečiva, 150 ml oleje, 100 ml vroucí vody, 4 lžíce kakaového prášku
Postup
Dno dortové formy (průměr 24 cm) vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Celá vejce ušleháme s cukrem do tuha, dokud hmota viditelně nezesvětli a nenabude. Do hmoty postupně za stálého šlehání pomalu přiléváme olej a pak horkou vodu. Pak vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Do těsta v mícháme kakao. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi hodinu (zkoušíme špejlí). Upečený korpus necháme vychladnout.
Je-li korpus po upečení vyboulený, položíme na ještě teplý prkénko nebo rovný plech a na chvíli zatížíme. Povrch se krásně srovná.
Je-li korpus po upečení vyboulený, položíme na ještě teplý prkénko nebo rovný plech a na chvíli zatížíme. Povrch se krásně srovná.
Piškotový dort
Postup
Celá vejce ušleháme do světlé nadýchané pěny. Pak za stálého šlehání přiléváme tenkým pramínkem olej, potom vodu. Prošleháme, přisypeme cukr a zase důkladně vyšleháme. Nakonec po částech zašleháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Mouku přidáváme postupně, jinak nám těsto hodně klesne a bude tuhé.
Těsto nalijeme do formy (průměr 23 cm) s vymazaným a vysypaným dnem a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme pomalu 50-60 minut.
Částečně vychladlý korpus na bocích opatrně "odřízneme" od formy a vyklopíme.
Částečně vychladlý korpus na bocích opatrně "odřízneme" od formy a vyklopíme.
Ingredience
5 vajec, 2 polévkové lžíce oleje , 2 polévkové lžíce horké vody, 5 polévkových lžic cukru , 5 polévkových lžic polohrubé mouky, 1 zarovnaná polévková lžíce kypřicího prášku do pečiva
Želatinový ovocný dort
Těsto:
3 ks žloutky
100 g cukr moučka
50 ml oleje
50 ml vody
120 g pol. mouka
3 ks bílků
Krém:
250 g mascarpone
200 ml šlehačka
dle chuti cukr
jahody
želatína 2 bal.
- Ušleháme si 3 žloutky se 100 g cukru moučka do bílé pěny, přidáme 50 ml oleje a přitom pořád šleháme...pak 50 ml vody a zase pořád šleháme. Pak už jen vařečkou opatrně vmícháme 120 g pol. mouky, nakonec sníh ze 3 bílků.
- Péct na 175 ˚C Nebo aby se těsto nelepilo na špejli. Forma 26 cm.
- Krém: dohromady vyšlehat 250 g mascarpone, 200 ml šlehačky, cukr podle chuti, když to bylo trošku pevné přidat trošku rozmačkaných jahod a šlehat ještě dotuha.
- Natřít na dort a po ztuhnutí krému v lednici přidat jahody a zalít želatinou, postupovat podle návodu na sáčku.
Krém na koláč s ovocem bez želatiny
Dvě šlehačky a jeden vanilkový pudink bez vaření, trochu moučkového cukru
Vše ušlehat nebo dát do sklenice od kompotu a třepat.
Po zhoustnutí dát na korpus. Poklademe mandarinkami z kompotu nebo jahodami.
Pařížský dort
Pařížská šlehačka:
- 400 ml šlehačky 33%
- 30 g kakaa
- 40 g cukru krupice
- Čokoládová poleva (100 g čokolády + 50 g ztuženého tuku)
Pařížská šlehačka: Všechny suroviny dáme do mísy a nad parou zahříváme do 45 °C. Pokud nemáte teploměr, vůbec to nevadí, stačí do šlehačky strčit prst a pokud ho tam neudržíte, tak je hotovo. Pařížskou šlehačku nechte nejlépe do druhého dne odležet v lednici a pak vyšlehejte do tuha jako klasickou šlehačku.
Žloutky vyšleháme s 1/3 cukru a následně pomalu zašleháme i olej. V druhé míse vyšleháme vaječné bílky do tuha se zbylým cukrem. Obě hmoty spojíme a přimícháme mouku a kakao. Nalijeme do formy a dortový korpus pečeme při teplotě 180 °C.
V dalším kroku na vychladlý dortový korpus navrstvíme pařížskou šlehačku. Jakmile máme hotovo, dort pečlivě přemístíme do chladničky a necháme jej přibližně na jednu hodinu v lednici ztuhnout. Za hodinu pařížský dort z chladničky vytáhneme a dokončíme.
A zbývá poslední práce na dortu. Rozpustíme si čokoládu se ztuženým tukem, vzniklou čokoládovou polevou pařížský dort polijeme. Polevu necháme zaschnout a pařížský dort můžeme začít krájet horkým nožem.
V dalším kroku na vychladlý dortový korpus navrstvíme pařížskou šlehačku. Jakmile máme hotovo, dort pečlivě přemístíme do chladničky a necháme jej přibližně na jednu hodinu v lednici ztuhnout. Za hodinu pařížský dort z chladničky vytáhneme a dokončíme.
A zbývá poslední práce na dortu. Rozpustíme si čokoládu se ztuženým tukem, vzniklou čokoládovou polevou pařížský dort polijeme. Polevu necháme zaschnout a pařížský dort můžeme začít krájet horkým nožem.