Seznam blogů

6. 12. 2022

Rolády a dorty

Roláda se smetanovým krémem

Ingredience:

Těsto:
  • 4 žloutky
  • 4 lžíce cukru
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 4 bílky utřené v tuhý sníh
  • mimo to Marmeláda, nebo džem

Krém:
  • 2 smetany ke šlehání 33%
  • 2 zakysané smetany
  • 4 ztužovače šlehačky
  •  ( přidat do cukru citrónovou kúru a pár kapek šťávy)
  • 2 lžíce cukru

  • Příprava: 

    Utřeme žloutky s cukrem do pěny, přidáme mouku a ručně vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto rozetřeme na pečicí papír potřený olejem a pečeme na 180 °C do růžova. Počkáme pár minut, aby z rolády odešla vařící pára, a poté ještě teplou roládu stočíme i s papírem a necháme vychladnout.

Než nám korpus rolády vychladne, tak si připravíme krém. Šlehačky vyšleháme s dvěma kusy ztužovače smetany. Jakmile máme ušlehanou šlehačku, tak si vedle v misce ušleháme zakysanou smetanu, cukry, poté přisypeme 2 ztužovače smetany a vyšleháme. Do smetanového krému ručně vmícháme šlehačku a máme připravený krém. Korpus na roládu roztočíme, potřeme marmeládou, pak krémem a při zatáčení, opatrně sejmeme pečicí papír. Poté už jen zbývajícím krémem potřeme a dozdobíme roládu a můžeme dát vychladit.


Kakaová roláda se šlehačkou
6  ks vejce
100  g moučkový cukr
30  g kakao
1  lžíce polohrubá mouka
Náplň
1  balení šlehačka
vanilkový cukr
ztužovač šlehačky

Bílky ušleháme do tuha, přidáme cukr a potom přidáváme po jednom žloutku a opatrně zašleháváme. Nakonec přidáme kakao s moukou. Na plech dáme pečící papír,  vlijeme těsto a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Ještě teplé stočíme a opět rozprostřeme.

Vychladlé potíráme šlehačkou ušlehanou se ztužovačem a vanilkovým cukrem. Necháme dobře vychladit.

Piškotová roláda s Pařížskou šlehačkou a banánem

lžíce polohrubé mouky + 1 lžička prášku do pečiva (nemusí být)
3  ks vejce
lžíce cukr krupice
lžíce horké vody


Vejce ušleháme s vodou, cukrem , aby pěnová hmota byla světlá a jemná. Mouku a prášek do pečiva smícháme, prosejeme do pěnové hmoty a opatrně vmícháme.

Těsto nalijeme na pečící papír
a pečeme ve středu předehřáté trouby na 180 °C. Těsto je upečené, je-li při dotyku pružné. Obvykle za 8 - 10 minut. Peče-li se příliš dlouho, rozlomí se  při rolování.. Ještě teplé stočíme a opět rozprostřeme. Vychladlé potíráme  pařížskou šlehačkou. Doprostřed rolády se dá banán...


Oříšková roláda se šlehačkou

vejce 4 kusy
cukr moučkový 80 gramů
ořechy 80 gramů (strouhané)
40 g hladké mouky
smetana na šlehání 2 ks
Troubu předehřejte na 200 stupňů, plech si vyložte pečícím papírem.
Vejce vyšlehejte s cukrem do běla.
Vmíchejte mleté oříšky a mouku. Těsto rozetřete na připravený pečící papír. Dejte péct do vyhřáté trouby na 8-10 minut, až je těsto lehce do růžová.
Po upečení plát sejměte z plechu a zatočte. Nechte vychladnout, pak papír z plátu opatrně sloupněte. Do rolády dejte našlehanou šlehačku bez cukru a navrch potřete šlehačkou mírně oslazenou. Vidličkou na povrchu rolády udělám pruhy.



 Oříškový dort  

Ingredience

4 vejce, 200 g cukru krupice, 10 lžic horké vody, 200 g polohrubé mouky, 100 g mletých vlašských nebo lískových ořechů, 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva, špetka soli

Postup

Z bílků, špetky soli a asi pětiny cukru ušleháme tuhý sníh.
Žloutky se zbývajícím cukrem a 4 lžícemi horké vody ušleháme do husté světlé pěny. Opatrně do ní vmícháme mouku smíchanou s ořechy a práškem do pečiva a zbývající vodu. Nakonec zlehka vmícháme sníh.
Těsto urovnáme do formy (průměr 24 cm) s vymazaným a hrubou moukou vysypaným dnem. Pečeme při 190°C 35-40 minut.

Karamelový dort 

Karamelový dort

Postup přípravy receptu

100 g cukr krystal, 1 dcl vody, 6 vajec, 150 g moučkového cukru, 240 g hrubé mouky, 0,5 balíčku prášku do pečiva, 50 g ořechů
Krystalový cukr rozehřejeme na karamel, zalijeme horkou vodou (pozor prská) a za mírného míchání necháme rozvařit. Mezitím si žloutky utřeme s moučkovým cukrem, přilijeme horký rozvařený karamel a ušleháme dohusta.
V mouce rozmícháme prášek do pečiva a ořechy. Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně vše přidáme ke žloutkové směsi. Pak těsto nalijeme do větší vymazané a vysypané dortové formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 150 °C asi 20 min.

Vychladlý dort rozkrojíme, naplníme náplní a přizdobíme.

Náplň:
100 g cukr krystal, 2 dcl vody, 30 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru , 200 g másla svaříme krystalový cukr na karamel, zalijeme 1 dl vody, necháme rozvařit. Pak si do zbylé vody rozmícháme mouku, přilijeme do rozvařeného karamelu a ještě chvíli povaříme dohusta. Po mírném vychlazení utřeme s máslem a moučkovým cukrem.


Kakaový dort  

Ingredience

4 vejce, 250 g moučkového cukru, 250 g polohrubé mouky, 1 necelý prášek do pečiva, 150 ml oleje, 100 ml vroucí vody, 4 lžíce kakaového prášku

Postup

Dno dortové formy (průměr 24 cm) vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Celá vejce ušleháme s cukrem do tuha, dokud hmota viditelně nezesvětli a nenabude. Do  hmoty postupně za stálého šlehání pomalu přiléváme olej a pak horkou vodu. Pak vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Do těsta v mícháme kakao. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi hodinu (zkoušíme špejlí). Upečený korpus necháme vychladnout.
Je-li korpus po upečení vyboulený, položíme na ještě teplý prkénko nebo rovný plech a na chvíli zatížíme. Povrch se krásně srovná.















  Piškotový dort  

Postup

Celá vejce ušleháme do světlé nadýchané pěny. Pak za stálého šlehání přiléváme tenkým pramínkem olej, potom vodu. Prošleháme, přisypeme cukr a zase důkladně vyšleháme. Nakonec po částech zašleháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Mouku přidáváme postupně, jinak nám těsto hodně klesne a bude tuhé
Těsto nalijeme do formy (průměr 23 cm) s vymazaným a vysypaným dnem a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme pomalu 50-60 minut.
Částečně vychladlý korpus na bocích opatrně "odřízneme" od formy a vyklopíme.

Ingredience

5 vajec, 2  polévkové lžíce oleje , 2  polévkové lžíce horké vody, 5  polévkových lžic cukru , 5 polévkových lžic  polohrubé mouky, 1 zarovnaná polévková lžíce kypřicího prášku do pečiva






























Želatinový ovocný dort


Těsto:
3 ks žloutky
100 g cukr moučka
50 ml oleje
50 ml vody
120 g pol. mouka
3 ks bílků
Krém:
250 g mascarpone
200 ml šlehačka
dle chuti cukr
jahody
želatína 2 bal.

  1. Ušleháme si 3 žloutky se 100 g cukru moučka do bílé pěny, přidáme 50 ml oleje a přitom pořád šleháme...pak 50 ml vody a zase pořád šleháme. Pak už jen vařečkou opatrně vmícháme 120 g pol. mouky, nakonec sníh ze 3 bílků.
  2. Péct na 175 ˚C  Nebo aby se těsto nelepilo na špejli. Forma 26 cm.
  3. Krém: dohromady  vyšlehat 250 g mascarpone, 200 ml šlehačky, cukr podle chuti, když to bylo trošku pevné přidat trošku rozmačkaných jahod a šlehat ještě dotuha.
  4. Natřít na dort a po ztuhnutí krému v lednici přidat jahody a zalít želatinou, postupovat podle návodu na sáčku.





Krém na koláč s ovocem bez želatiny

Dvě šlehačky a jeden vanilkový pudink bez vaření, trochu moučkového cukru
Vše ušlehat nebo dát do sklenice od kompotu a třepat.
Po zhoustnutí dát na korpus. Poklademe mandarinkami z kompotu nebo jahodami.










Pařížský dort

    Pařížský dort | Dorty, Dezerty, Sladkosti
  • 150 g cukr krupice
  • 90 g polohrubé mouky
  • 4 vejce
  • 60 g oleje
  • 40 g kakaa
Pařížská šlehačka:
  • 400 ml šlehačky 33%
  • 30 g kakaa
  • 40 g cukru krupice

  • Čokoládová poleva (100 g čokolády + 50 g ztuženého tuku)

Pařížská šlehačka: Všechny suroviny dáme do mísy a nad parou zahříváme do 45 °C. Pokud nemáte teploměr, vůbec to nevadí, stačí do šlehačky strčit prst a pokud ho tam neudržíte, tak je hotovo. Pařížskou šlehačku nechte nejlépe do druhého dne odležet v lednici a pak vyšlehejte do tuha jako klasickou šlehačku.
 Žloutky vyšleháme s 1/3 cukru a následně pomalu zašleháme i olej. V druhé míse vyšleháme vaječné bílky do tuha se zbylým cukrem. Obě hmoty spojíme a přimícháme mouku a kakao. Nalijeme do formy a dortový korpus pečeme při teplotě 180 °C.

V dalším kroku na vychladlý dortový korpus navrstvíme pařížskou šlehačku. Jakmile máme hotovo, dort pečlivě přemístíme do chladničky a necháme jej přibližně na jednu hodinu v lednici ztuhnout. Za hodinu pařížský dort z chladničky vytáhneme a dokončíme.

A zbývá poslední práce na dortu. Rozpustíme si čokoládu se ztuženým tukem, vzniklou čokoládovou polevou pařížský dort polijeme. Polevu necháme zaschnout a pařížský dort můžeme začít krájet horkým nožem.