Arašidové máslo
Potřebujeme:
300 g nesolených arašídů
1 PL medu
2 PL rostlinného oleje
Špetku soli
Postup:
Pražené nesolené arašídy dáme do mixéru a umeleme při vysokém výkonu. Přidejte sůl, med, olej a pokračujte v mixování, dokud nebude směs hladká. Toto domácí arašídové máslo bude trochu hustší, jak to z obchodu. Je to kvůli tomu, že neobsahuje žádné zbytečně přidány látky. Přejeme dobrou chuť.
Domácí bochánky plněné šunkou a sýrem
NGREDIENCIE
400 g hladké mouky
200 g másla
30 g čerstvého droždí
1 lžičku cukru
150 ml teplého mléka
2 lžičky soli
NÁPLŇ
Kukuřice podle chuti
150 g šunky
1 tavený sýr
4 lžíce zakysané smetany
Na potření
1 vejce
1 lžičku zakysané smetany
Strouhaný sýr
(Můžete také zasypat sezamovými nebo jinými semínky)
POSTUP:
Kvásek si připravíme z mléka, cukru a droždí. Kvásek pak smícháme s moukou, solí a rozpuštěným máslem. Zpracujeme těsto, které uložíme na teplé místo a necháme vykynout.
Vykynuté těsto si rozválíme na pomoučeném vále. Pomocí hrnku si vykrojíme kruhy.
Scedíme si kukuřici, nakrájíme šunku a to vše smícháme v míse se sýrem a smetanou. Do středu každého kruhu dáme přiměřeně směsi. Překryjeme dalším vykrojeným kruhem těsta. Okraje dobře stiskneme, aby nám bochánky držely pohromadě.
Pak už jen potřete rozšlehaným vejcem se smetanou, posypte sýrem a vložte do předehřáté trouby. Bochníky by měly být upečené dozlatova.
Těsto si vyválíme na plát. Na vrch potřeme kečupem. Poskládáme salám (šunku), posypeme nastrouhaným sýrem, přidáme na kousky nakrájené okurky nebo červenou kapii,
Posypeme kořením ( oregano, sůl)
Stočíme do rolády a krájíme na plátky.
Plátky rolády přeneseme na plech. Potřeme rozšlehaným vajíčkem . Pečeme na 180 °C asi půl hodiny, dokud nám kolečka nezezlátnou.
Těsto pořádně propracujte a nechte asi tři čtvrtě hodiny vykynout. Pak těsto přendejte na pomoučený vál a vytvarujte z těsta malé bochánky přibližně o velikosti dlaně a potřete je před vložením do trouby vodou nebo vodou s mlékem.

Potřebujeme:
300 g nesolených arašídů
1 PL medu
2 PL rostlinného oleje
Špetku soli
Postup:
Pražené nesolené arašídy dáme do mixéru a umeleme při vysokém výkonu. Přidejte sůl, med, olej a pokračujte v mixování, dokud nebude směs hladká. Toto domácí arašídové máslo bude trochu hustší, jak to z obchodu. Je to kvůli tomu, že neobsahuje žádné zbytečně přidány látky. Přejeme dobrou chuť.
Domácí bochánky plněné šunkou a sýrem
NGREDIENCIE
400 g hladké mouky
200 g másla

1 lžičku cukru
150 ml teplého mléka
2 lžičky soli
NÁPLŇ
Kukuřice podle chuti
150 g šunky
1 tavený sýr
4 lžíce zakysané smetany
Na potření
1 vejce
1 lžičku zakysané smetany
Strouhaný sýr
(Můžete také zasypat sezamovými nebo jinými semínky)
POSTUP:
Kvásek si připravíme z mléka, cukru a droždí. Kvásek pak smícháme s moukou, solí a rozpuštěným máslem. Zpracujeme těsto, které uložíme na teplé místo a necháme vykynout.
Vykynuté těsto si rozválíme na pomoučeném vále. Pomocí hrnku si vykrojíme kruhy.
Scedíme si kukuřici, nakrájíme šunku a to vše smícháme v míse se sýrem a smetanou. Do středu každého kruhu dáme přiměřeně směsi. Překryjeme dalším vykrojeným kruhem těsta. Okraje dobře stiskneme, aby nám bochánky držely pohromadě.
Pak už jen potřete rozšlehaným vejcem se smetanou, posypte sýrem a vložte do předehřáté trouby. Bochníky by měly být upečené dozlatova.
Roláda z listového těsta
Postup přípravy

Posypeme kořením ( oregano, sůl)
Stočíme do rolády a krájíme na plátky.
Plátky rolády přeneseme na plech. Potřeme rozšlehaným vajíčkem . Pečeme na 180 °C asi půl hodiny, dokud nám kolečka nezezlátnou.
Vařené vychladlé brambory nejprve nastrouhejte do připravené mísy, přidejte mouku, sůl, vodu a droždí.
Těsto pořádně propracujte a nechte asi tři čtvrtě hodiny vykynout. Pak těsto přendejte na pomoučený vál a vytvarujte z těsta malé bochánky přibližně o velikosti dlaně a potřete je před vložením do trouby vodou nebo vodou s mlékem.
Pak dalámanky vložte do trouby rozpálené na 190 stupňů a pečte přibližně 15 minut, dokud na povrchu nezezlátnou.

300 g | |
200 g |
mouka polohrubá
|
2 ks |
žloutky
|
1 PL | |
1 ČL | |
2 ČL |
súl
|
250 g posekané | |
250 ml vlažné | |
1 balíček | |
Na potření: žloutek | |
Těsto si klasickým způsobem připravíme a dostatečně vypracujeme na hladce
A necháme ho vykynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.
Potom těsto vyklopíme na desku, uděláme váleček a nakrájíme na 12 stejných částí. Pak uděláme kuličky, uložíme na plech a rukou je trochu zatlačíme.
Zakryjeme a necháme alespoň 20 min. kynout. Pak je nařízneme a potřeme rozšlehaným žloutkem. Upečeme.
Bramborové pagáče recept - video
500 g Hladké mouka
450 g Uvařených brambor ve slupce
125 g Hery
1 Vejce
20 g Droždí + cukr
100 ml Oleje
Sůl
300 ml Mléko vlažné
Na potření:
1 ks Vejce celé
Sůl
Kmín celý
Sezam na posypání

