Arašidové máslo
Potřebujeme:
300 g nesolených arašídů
1 PL medu
2 PL rostlinného oleje
Špetku soli
Postup:
Pražené nesolené arašídy dáme do mixéru a umeleme při vysokém výkonu. Přidejte sůl, med, olej a pokračujte v mixování, dokud nebude směs hladká. Toto domácí arašídové máslo bude trochu hustší, jak to z obchodu. Je to kvůli tomu, že neobsahuje žádné zbytečně přidány látky. Přejeme dobrou chuť.
Domácí bochánky plněné šunkou a sýrem
NGREDIENCIE
400 g hladké mouky
200 g másla
30 g čerstvého droždí
1 lžičku cukru
150 ml teplého mléka
2 lžičky soli
NÁPLŇ
Kukuřice podle chuti
150 g šunky
1 tavený sýr
4 lžíce zakysané smetany
Na potření
1 vejce
1 lžičku zakysané smetany
Strouhaný sýr
(Můžete také zasypat sezamovými nebo jinými semínky)
POSTUP:
Kvásek si připravíme z mléka, cukru a droždí. Kvásek pak smícháme s moukou, solí a rozpuštěným máslem. Zpracujeme těsto, které uložíme na teplé místo a necháme vykynout.
Vykynuté těsto si rozválíme na pomoučeném vále. Pomocí hrnku si vykrojíme kruhy.
Scedíme si kukuřici, nakrájíme šunku a to vše smícháme v míse se sýrem a smetanou. Do středu každého kruhu dáme přiměřeně směsi. Překryjeme dalším vykrojeným kruhem těsta. Okraje dobře stiskneme, aby nám bochánky držely pohromadě.
Pak už jen potřete rozšlehaným vejcem se smetanou, posypte sýrem a vložte do předehřáté trouby. Bochníky by měly být upečené dozlatova.
Těsto pořádně propracujte a nechte asi tři čtvrtě hodiny vykynout. Pak těsto přendejte na pomoučený vál a vytvarujte z těsta malé bochánky přibližně o velikosti dlaně a potřete je před vložením do trouby vodou nebo vodou s mlékem.
Potřebujeme:
300 g nesolených arašídů
1 PL medu
2 PL rostlinného oleje
Špetku soli
Postup:
Pražené nesolené arašídy dáme do mixéru a umeleme při vysokém výkonu. Přidejte sůl, med, olej a pokračujte v mixování, dokud nebude směs hladká. Toto domácí arašídové máslo bude trochu hustší, jak to z obchodu. Je to kvůli tomu, že neobsahuje žádné zbytečně přidány látky. Přejeme dobrou chuť.
Domácí bochánky plněné šunkou a sýrem
NGREDIENCIE
400 g hladké mouky
200 g másla
30 g čerstvého droždí
1 lžičku cukru
150 ml teplého mléka
2 lžičky soli
NÁPLŇ
Kukuřice podle chuti
150 g šunky
1 tavený sýr
4 lžíce zakysané smetany
Na potření
1 vejce
1 lžičku zakysané smetany
Strouhaný sýr
(Můžete také zasypat sezamovými nebo jinými semínky)
POSTUP:
Kvásek si připravíme z mléka, cukru a droždí. Kvásek pak smícháme s moukou, solí a rozpuštěným máslem. Zpracujeme těsto, které uložíme na teplé místo a necháme vykynout.
Vykynuté těsto si rozválíme na pomoučeném vále. Pomocí hrnku si vykrojíme kruhy.
Scedíme si kukuřici, nakrájíme šunku a to vše smícháme v míse se sýrem a smetanou. Do středu každého kruhu dáme přiměřeně směsi. Překryjeme dalším vykrojeným kruhem těsta. Okraje dobře stiskneme, aby nám bochánky držely pohromadě.
Pak už jen potřete rozšlehaným vejcem se smetanou, posypte sýrem a vložte do předehřáté trouby. Bochníky by měly být upečené dozlatova.
Roláda z listového těsta
Postup přípravy
Těsto si vyválíme na plát. Na vrch potřeme kečupem. Poskládáme salám (šunku), posypeme nastrouhaným sýrem, přidáme na kousky nakrájené okurky nebo červenou kapii,
Posypeme kořením ( oregano, sůl)
Stočíme do rolády a krájíme na plátky.
Plátky rolády přeneseme na plech. Potřeme rozšlehaným vajíčkem . Pečeme na 180 °C asi půl hodiny, dokud nám kolečka nezezlátnou.
Posypeme kořením ( oregano, sůl)
Stočíme do rolády a krájíme na plátky.
Plátky rolády přeneseme na plech. Potřeme rozšlehaným vajíčkem . Pečeme na 180 °C asi půl hodiny, dokud nám kolečka nezezlátnou.
Vařené vychladlé brambory nejprve nastrouhejte do připravené mísy, přidejte mouku, sůl, vodu a droždí.
Těsto pořádně propracujte a nechte asi tři čtvrtě hodiny vykynout. Pak těsto přendejte na pomoučený vál a vytvarujte z těsta malé bochánky přibližně o velikosti dlaně a potřete je před vložením do trouby vodou nebo vodou s mlékem.
Pak dalámanky vložte do trouby rozpálené na 190 stupňů a pečte přibližně 15 minut, dokud na povrchu nezezlátnou.
300 g | |
200 g |
mouka polohrubá
|
2 ks |
žloutky
|
1 PL | |
1 ČL | |
2 ČL |
súl
|
250 g posekané | |
250 ml vlažné | |
1 balíček | |
Na potření: žloutek | |
Těsto si klasickým způsobem připravíme a dostatečně vypracujeme na hladce
A necháme ho vykynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.
Potom těsto vyklopíme na desku, uděláme váleček a nakrájíme na 12 stejných částí. Pak uděláme kuličky, uložíme na plech a rukou je trochu zatlačíme.
Zakryjeme a necháme alespoň 20 min. kynout. Pak je nařízneme a potřeme rozšlehaným žloutkem. Upečeme.
Bramborové pagáče recept - video
500 g Hladké mouka
450 g Uvařených brambor ve slupce
125 g Hery
1 Vejce
20 g Droždí + cukr
100 ml Oleje
Sůl
300 ml Mléko vlažné
Na potření:
1 ks Vejce celé
Sůl
Kmín celý
Sezam na posypání