Seznam blogů

10. 3. 2020

Slané CHUŤOVKY - Domácí bochánky plněné šunkou a sýrem / Bramborové nebo škvarkové pagáče

Arašidové máslo
Potřebujeme:
300 g nesolených arašídů
1 PL medu
2 PL rostlinného oleje
Špetku soli

Postup:
Pražené nesolené arašídy dáme do mixéru a umeleme při vysokém výkonu. Přidejte sůl, med, olej a pokračujte v mixování, dokud nebude směs hladká. Toto domácí arašídové máslo bude trochu hustší, jak to z obchodu. Je to kvůli tomu, že neobsahuje žádné zbytečně přidány látky. Přejeme dobrou chuť.

Domácí bochánky plněné šunkou a sýrem
NGREDIENCIE
400 g hladké mouky
200 g másla
30 g čerstvého droždí
1 lžičku cukru
150 ml teplého mléka
2 lžičky soli

NÁPLŇ
Kukuřice podle chuti
150 g šunky
1 tavený sýr
4 lžíce zakysané smetany

Na potření
1 vejce
1 lžičku zakysané smetany
Strouhaný sýr
(Můžete také zasypat sezamovými nebo jinými semínky)

POSTUP:
Kvásek si připravíme z mléka, cukru a droždí. Kvásek pak smícháme s moukou, solí a rozpuštěným máslem. Zpracujeme těsto, které uložíme na teplé místo a necháme vykynout.
Vykynuté těsto si rozválíme na pomoučeném vále. Pomocí hrnku si vykrojíme kruhy.

Scedíme si kukuřici, nakrájíme šunku a to vše smícháme v míse se sýrem a smetanou. Do středu každého kruhu dáme přiměřeně směsi. Překryjeme dalším vykrojeným kruhem těsta. Okraje dobře stiskneme, aby nám bochánky držely pohromadě.

Pak už jen potřete rozšlehaným vejcem se smetanou, posypte sýrem a vložte do předehřáté trouby. Bochníky by měly být upečené dozlatova.


Roláda z listového těsta

Postup přípravy

Slaní šneciTěsto si vyválíme na plát. Na vrch potřeme kečupem. Poskládáme salám (šunku), posypeme nastrouhaným  sýrem, přidáme na kousky nakrájené okurky nebo červenou  kapii, 
Posypeme kořením ( oregano, sůl)  
Stočíme do rolády a krájíme na plátky.
Plátky rolády přeneseme na plech. Potřeme rozšlehaným vajíčkem . Pečeme na 180 °C asi půl hodiny, dokud nám kolečka nezezlátnou.


Vařené vychladlé brambory nejprve nastrouhejte do připravené mísy, přidejte mouku, sůl, vodu a droždí.

Těsto pořádně propracujte a nechte asi tři čtvrtě hodiny vykynout. Pak těsto přendejte na pomoučený vál a vytvarujte z těsta malé bochánky přibližně o velikosti dlaně a potřete je před vložením do trouby vodou nebo vodou s mlékem.
Pak dalámanky vložte do trouby rozpálené na 190 stupňů a pečte přibližně 15 minut, dokud na povrchu nezezlátnou. 



Škvarkové buchtičky (fotorecept) - obrázok 6
300 g
200 g
mouka polohrubá
2 ks
žloutky
1 PL
1 ČL
2 ČL
súl
250 g  posekané
250 ml vlažné
1 balíček
Na potření: žloutek

Těsto si klasickým způsobem připravíme a dostatečně vypracujeme na hladce
A necháme ho vykynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.
Potom těsto vyklopíme na desku, uděláme váleček a nakrájíme na 12 stejných částí. Pak uděláme kuličky, uložíme na plech a rukou je trochu zatlačíme.
Zakryjeme a necháme alespoň 20 min. kynout. Pak je nařízneme a potřeme rozšlehaným žloutkem. Upečeme.

Bramborové pagáče recept - video


500 g Hladké mouka

450 g Uvařených brambor ve slupce

125 g Hery

1  Vejce 

20 g Droždí + cukr

100 ml Oleje
Sůl
300 ml Mléko vlažné

Na potření:
1 ks Vejce celé
Sůl
Kmín celý
Sezam na posypání