Domácí želé bonbóny
380 ml vody
300 g cukru ???
250 ml pomerančové šťávy (pokud použijete džus, tak v tomto případě uberte cukr)
140 g kukuřičného škrobu
3 PL citronové šťávy
Na obalení
3 PL kukuřičného škrobu
1 Pl moučkového cukru
Do hrnce si nalijeme vodu, pomerančovou šťávu, přidáme cukr a kukuřičný škrob. Dobře promícháme metličkou.
380 ml vody
300 g cukru ???
250 ml pomerančové šťávy (pokud použijete džus, tak v tomto případě uberte cukr)
140 g kukuřičného škrobu
3 PL citronové šťávy
Na obalení
3 PL kukuřičného škrobu
1 Pl moučkového cukru
Do hrnce si nalijeme vodu, pomerančovou šťávu, přidáme cukr a kukuřičný škrob. Dobře promícháme metličkou.
Na mírné teplotě vaříme, dokud hmota nezhoustne. Přidáme 3 lžíce citrónové šťávy a opět dobře promícháme. Hmotu vylijeme do formy a necháme vychladnout.
V misce si smícháme moučkový cukr a kukuřičný škrob. Vychladlou hmotu nakrájíme na malé bonbóny a obalujeme v cukru.
Domácí nugát
3 bílky
3 bílky
300 g cukru
100 ml vody
80 g medu
100 g ořechů.
Ve hluboké misce nasyp sůl a cukr, med po množstvích, jak je uvedeno v seznamu . Smíchá se vše dokud se cukr zcela nerozpustí. Klademe na mírný oheň a za stálého míchání svaříme.Vzhledem k varu se musí vařit po dobu 10 minut.
V samostatné misce šlehání bílky do pěny. Odděleně se zahřeje med a tenký pramínek nalít do šlehaných bílků.
Poté, stále lijte pomalu, jako pramínek vyplnit vařené sirup. Jako výsledek, měli byste získat více hustou hmotu. Přidejte mandle a jemně promíchejte krátce.
Nalij do obdélníkové formy a měl by být silný,přibližně 1 5 cm.
Nařežeme po vychladnutí na kostky.
Také místo mandlí můžete přidat nějaké sušené ovoce, pistácie, ořechy..
70 gtmavá čokoláda
9 lžicsmetana na vaření
1,5 lžícemáslo
35 kslískové ořechy
Připravíme si formičky, do kterých budeme plnit karamelovou hmotu /nejlepší je použít staré obaly z originálního Toffifee, ale můžeme použít i malé papírové košíčky/. Navrstvíme 3 čajové lžičky karamelu, do středu kterého vložíme lískový ořech.
Ve vodní lázni rozpustíme tmavou čokoládu, přidáme 4 lžíce smetany a navrstvíme 1 lžičku na vrch karamelových bonbónů. Odložíme do lednice na 4-5 hodin a podáváme. Dobrou chuť!
Šlehačkové karamelky
V samostatné misce šlehání bílky do pěny. Odděleně se zahřeje med a tenký pramínek nalít do šlehaných bílků.
Poté, stále lijte pomalu, jako pramínek vyplnit vařené sirup. Jako výsledek, měli byste získat více hustou hmotu. Přidejte mandle a jemně promíchejte krátce.
Nalij do obdélníkové formy a měl by být silný,přibližně 1 5 cm.
Nařežeme po vychladnutí na kostky.
Také místo mandlí můžete přidat nějaké sušené ovoce, pistácie, ořechy..
Domácí TOFFIFEE
240 g karamelové měkké bonbóny70 gtmavá čokoláda
9 lžicsmetana na vaření
1,5 lžícemáslo
35 kslískové ořechy
Karamelové bonbóny rozpustíme ve vodní lázni. Když máme bonbóny rozpuštěné, přidáme 5 lžic smetany a spojíme. Pak hmotu odstavíme a přidáme 1,5 lžíce máslo a důkladně utřeme hladkou hmotu.
Ve vodní lázni rozpustíme tmavou čokoládu, přidáme 4 lžíce smetany a navrstvíme 1 lžičku na vrch karamelových bonbónů. Odložíme do lednice na 4-5 hodin a podáváme. Dobrou chuť!
Šlehačkové karamelky
500 g moučkového cukru, 500 ml šlehačky, 100 g glukózy nebo medu |
1. Všechny suroviny smícháme a přivedeme k varu. Zpočátku směs hodně pění, proto je nutný velký hrnec - na naše množství s obsahem alespoň 3 litry. |
2. Suroviny uvaříme do požadované barvy a hustoty. Vyzkoušíme ji tak, že kápneme trochu vařícího karamelu do misky se studenou vodou. Po vychladnutí by se neměl roztékat, ale být stále tvárný. |
3. Hotový karamel nalijeme do formy (pekáče) dobře vymazané olejem nebo vyložené pečicím papírem a necháme vychladnout. Pak jej vyklopíme na naolejované prkénko a rozkrájíme ostrým nožem na kousky. |