Seznam blogů

20. 12. 2019

Bombony po domácku - Domácí želé bonbóny / Nugát / TOFFIFEE / Šlehačkové karamelky / Grilážky

Domácí želé bonbóny

Vynikající želatinové bonbony, kterými potěšíte své ratolesti. Připravené z pomerančové šťávy, cukru, želatiny, ...380 ml vody
300 g cukru ???
250 ml pomerančové šťávy (pokud použijete džus, tak v tomto případě uberte cukr)
140 g kukuřičného škrobu
3 PL citronové šťávy



Na obalení
3 PL kukuřičného škrobu
1 Pl moučkového cukru

Do hrnce si nalijeme vodu, pomerančovou šťávu, přidáme cukr a kukuřičný škrob. Dobře promícháme metličkou.
Na mírné teplotě vaříme, dokud hmota nezhoustne. Přidáme 3 lžíce citrónové šťávy a opět dobře promícháme. Hmotu vylijeme do formy a necháme vychladnout.
V misce si smícháme moučkový cukr a kukuřičný škrob. Vychladlou hmotu nakrájíme na malé bonbóny a obalujeme v cukru.
Domácí nugát
3 bílky
300 g cukru
100 ml vody
80 g medu
100 g ořechů.

Ve hluboké misce nasyp sůl a cukr, med po množstvích, jak je uvedeno v seznamu . Smíchá se vše dokud se cukr zcela nerozpustí. Klademe na mírný oheň a za stálého míchání svaříme.Vzhledem k  varu se musí vařit po dobu 10 minut.
V samostatné misce šlehání bílky do pěny. Odděleně se zahřeje med a tenký pramínek nalít do šlehaných bílků.
Poté, stále lijte pomalu, jako pramínek vyplnit vařené sirup. Jako výsledek, měli byste získat více hustou  hmotu. Přidejte mandle a jemně promíchejte krátce.
Nalij do obdélníkové formy a měl by být silný,přibližně 1 5 cm. 
Nařežeme po vychladnutí na kostky.
Také místo mandlí můžete přidat nějaké sušené ovoce, pistácie, ořechy..



Domácí TOFFIFEE 

240 g karamelové měkké bonbóny
70 gtmavá čokoláda
9 lžicsmetana na vaření
Domácí TOFFIFEE | NejRecept.cz1,5 lžícemáslo
35 kslískové ořechy





Karamelové bonbóny rozpustíme ve vodní lázni. Když máme bonbóny rozpuštěné, přidáme 5 lžic smetany a spojíme. Pak hmotu odstavíme a přidáme 1,5 lžíce máslo a důkladně utřeme hladkou hmotu.
Připravíme si formičky, do kterých budeme plnit karamelovou hmotu /nejlepší je použít staré obaly z originálního Toffifee, ale můžeme použít i malé papírové košíčky/. Navrstvíme 3 čajové lžičky karamelu, do středu kterého vložíme lískový ořech.
Ve vodní lázni rozpustíme tmavou čokoládu, přidáme 4 lžíce smetany a navrstvíme 1 lžičku na vrch karamelových bonbónů. Odložíme do lednice na 4-5 hodin a podáváme. Dobrou chuť!
Šlehačkové karamelky
500 g moučkového cukru, 500 ml šlehačky, 100 g glukózy nebo medu
1. Všechny suroviny smícháme a přivedeme k varu. Zpočátku směs hodně pění, proto je nutný velký hrnec - na naše množství s obsahem alespoň 3 litry.
2. Suroviny uvaříme do požadované barvy a hustoty. Vyzkoušíme ji tak, že kápneme trochu vařícího karamelu do misky se studenou vodou. Po vychladnutí by se neměl roztékat, ale být stále tvárný.
3. Hotový karamel nalijeme do formy (pekáče) dobře vymazané olejem nebo vyložené pečicím papírem a necháme vychladnout. Pak jej vyklopíme na naolejované prkénko a rozkrájíme ostrým nožem na kousky.

šlehačkové karamelky