Seznam blogů

10. 4. 2020

Levné recepty - Smaženka / Džatky / Pirohy /Halušky s brynzou / NOKY ( Sýrové pirohy plněné jablíčky nebo s kečupem a sýrem )

crocchè di patate napoletaniSALÁMOVO-SÝROVÝ ŠPÍZ
  • 3 kvalitní špekáčky 
  • 400g Eidamu vcelku
  • hladká mouka
  • vejce, strouhanka,
  • olej na smažení
Špekáčky oloupeme a nakrájíme na cca 1cm silná kolečka. Eidam nakrájíme na cca 1cm silné čtverce (velikost by měla odpovídat průměru špekáčku). Na špejli napichujeme střídavě kolečka špekáčku a čtverce Eidamu a celý špíz pak obalíme v trojobalu, znovu namočíme v rozšlehaném vejci a opět obalíme ve strouhance. Smažíme na pánvi ve vyšší vrstvě oleje ze všech stran dozlatova.

Rychlá salámová večeře z točeného salámu

2  cibule
40 dkg na kolečka nakrájený točený salám
Kečup + trochu pálivého kečupu, sůl, pepř,

Točený salám sloupneme a nakrájíme na kolečka. Na oleji osmahneme cibulku až do zlatohnědé barvy pak přidáme salám. Společně osmahneme a přidáme oba kečupy.

. Pokud chceme více šťávy nalijeme trochu piva a vše provaříme do zhoustnutí.Podáváme s chlebem.

Smaženka - (vaječná omeleta)

4 krajíce chleba 

1 menší cibule 

Image result for Smaženka

4-6 vajec 

4 polévkové lžíce strouhanky 

2 polévkové lžíce mléka 

2 nakládané okurky 

2 nakládané papriky 

hořčice 

olej na smažení 

sůl a pepř 

petrželka 

V misce rozkvedlejte vejce se strouhankou, přidejte trochu mléka, sůl a pepř. 

Na rozpáleném oleji smažte asi 3 mm silnou vrstvu vajíčkové směsi z obou stran. 

Hotovou smaženku namažte 1/2  kávové lžičky hořčice.Smaženky posypejte cibulí, přidejte nakládanou nakrájenou kyselou okurku a naloženou červenou kapii .

Smaženku položte na krajíc chleba.


  1. Noky - příloha k masu

    Ingredience

    250 g hladké mouky, sůl, cca 200 ml vlažné vody

    Postup

    Do osolené mouky postupně přiléváme vodu a mícháme, dokud nevznikne polotuhé těsto, které se dá protlačovat sítem na halušky. Těsto protlačíme rovnou do hrnce s vařící osolenou vodou a povaříme asi 3 minuty. Vybíráme děrovanou naběračkou nebo sítkem, necháme okapat a podáváme. Můžete použít přílohu ke guláši nebo Maďarskému nebo kuřecímu paprikáši.
  2.   Pro dvě osoby.
  1. Halušky s brynzou
750 g brambor 
250–300 g polohrubé mouky
sůl a čerstvě mletý pepř
1 vejce
150 g anglické slaniny v celku, nakrájené na kostičky
200 g brynzy
100 ml smetany ke šlehání
hrst petrželky, nasekané
 Brambory nastrouhejte na jemno a pak je ještě rozmixujte. Slijte přebytečnou tekutinu, osolte je, přidejte vejce a vmíchejte tolik mouky, abyste získali řídké těsto; konzistencí by mělo připomínat těsto na lívance. Protlačujte ho postupně do vroucí osolené vody speciálním sítem na halušky s velkými oky a opatrně zamíchejte. Když halušky vyplavou na povrch, vyberte je sítkem (asi po 4–5 minutách)

  Mezitím opečte slaninu dočervena. Brynzu rozmíchejte se smetanou dohladka a opepřete. Scezené horké halušky promíchejte s brynzou a na talířích přelijte rozškvařenou slaninou a posypte petrželkou.

Chleba se sýrem zapečený v troubě
Starší chléb nakrájet na krajíčky
120 g sýra
2 lžíce zakysané smetany
sůl
20g másla
4 jarní cibulky
Nastrouhejte sýr a smíchejte se zakysanou smetanou a máslem .Potom přidejte nasekanou cibulku a osolte podle chuti.
Na nakrájený chléb naneste sýrovou směs.
Připravený chléb dejte na pečící papír, který jsme dali na plech.
Pečte v předehřáté troubě 200 st. 15 minut dokud nebude sýr zlatohnědý.


Image result for Pirohy ze starých rohlíkůPirohy ze starých rohlíků
4 starší rohlíky
Polohrubou mouku (asi 350-400 g)
Mléko
Rohlíky nakrájíme na kolečka a zalijeme mlékem - stačí aby byly rohlíky mlékem nasáklé, nemusí v něm plavat. Necháme chvíli odpočívat 
(asi 15 minut), aby pečivo změklo.
Potom do směsi postupně sypeme polohrubou mouku. Já to dělám tak, že nejdříve nasypeme od oka mouku na mokré rohlíčky a zpracuji rukama -Pak postupně přisypáváme a mícháme, dokud nevznikne jednotné těsto, které se nelepí, budete potřebovat přibližně 350 - 400 g mouky. Já do těsta přidávám i špetku soli.
Nyní těsto přendáme na pracovní desku a rozválíme na tenký plát. Z těsta vykrojíme kruhy, na každý navrstvíme
1 lžičku náplně a zavřeme - vytvoříme klasický tvar.
Pirohy vaříme jako klasicky v lehce osolené vodě - když vyplavou na povrch, jsou hotové!

Na náplň: 
1 cibule
1 mrkev
1 lžíce sádla
sůl
1 hrst petrželky
500 g pečeného nebo vařeného masa 
Maso umelte, cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, mrkev oloupejte a nakrájejte na drobnější kostičky. V kastrůlku rozehřejte sádlo na středním plameni, přidejte mrkev, osolte špetkou soli a jemně a spíš zvolna nechte opékat asi pět minut, až mrkev v podstatě změkne. Přidejte cibuli a ještě minutu nebo dvě míchejte, až i cibule změkne, zprůsvitní a rozvoní se. Tuto směs přimíchejte k mletému masu a dosolte podle potřeby, aby byl výsledek dost slaný pro náplň do pečiva. Nechte náplň vychladnout.
    Tradiční brynzové pirohy
450 g brambor uvařených ve slupce (nejlépe den předem) 500 g polohrubé mouky, 1 vejce, 
200 ml teplé vody, 1,5 KL soli, 125 g brynzy, 70 g másla, Cca 100 g uzené slaniny, Smetana ,Cibulka (příp. pažitka, kopr ...)Postup:
Brambory uvaříme ve slupce. Nejlepší den předem. Oloupeme a najemno nastrouháme. Z mouky, vejce, soli, vody a 2 lžíce nastrouhaných uvařených brambor zahnete těsto. Rozdělíme na dvě poloviny a necháme odstát cca 10 minut.
Mezitím si připravíme nádivku. Zbytek nastrouhaných brambor, brynzu a máslo utřeme na nádivku. Mírně osolíme. Těsto rozválíme na tloušťku asi 2 mm a vykrajujeme kolečka, která naplníme nádivkou. Těsto přeložíme a přitiskneme kraje vidličkou. Mám i formičku na pirohy, ale jaksi mi to takto lépe pasuje 
Pirohy vaříme v dostatečném množství vody, do které jsme přidali 1 lžíce oleje a trochu soli. Když pirohy sevřou, ještě je krátce povaříme cca 5-7 minut. Po vyjmutí z vody jejich opláchneme vlažnou vodou.
Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a osmahneme. Polijeme nimi pirohy na talíři a přidáme kysanou smetanu, případně kopr, pažitku, cibulku (praženou), kdo má jak rád.

  •  Brynzové pirohy- video


350 g polohrubá mouka
1 ks vejce
1 lžička sádlo
sůl
1,50 dl voda
Náplň
3 ks brambory
250 g brynzy
Z mouky, vejce, sádla, soli a vody vypracujeme hladké těsto. Na pomoučeném vále, aby se nám těsto nelepilo a vyválíme plát asi tak 2-3 mm. Sklenicí vykrajujeme kolečka, které naplníme náplní a okraje slepíme. Vaříme v osolené vodě, asi 5 minut co vyplavou na povrch. Podáváme se slaninou nebo máslem a kyselou smetanou.

Náplň: brambory uvaříme ve slupce. Uvařené oloupeme, rozmačkáme a smícháme s brynzou. Můžeme přidat i pažitku. Z uvedeného množství vyjde asi 30 ks pirohů.