Dva menší Velikonoční mazance (kynuté těsto)
- 50 gmáslo
- 60 grozinky
- 3 lžíceoleje
- 100 gcukru
- 2 ksžloutky
- 3 lžícerumu (namočit rozinky)
- 1 kscitronová kůra + šťáva
- 500 ghladká mouka + sůl
- 250 mlmléko
- 200 g mandlí
- 1 kostkadroždí
Rozinky namočíme stranou do rumu. Mléko ohřejeme, aby bylo teplejší, máslo rozpustíme a smícháme s olejem. Citron omyjeme, kůru nastrouháme a šťávu vymačkáme.
V troše mléka a 1 lžičce cukru rozdrobíme droždí, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Zatím dáme do velké mísy mouku, cukr, citronovou kůru, rozinky a nasekané mandle a promícháme. Uděláme důlek a vlijeme do něj mléko,žloutky, sůl, citronovou šťávu a olej s máslem. Vlijeme vykynutý kvásek a vypracujeme hladké a vláčné těsto. Těsto necháme na teplém místě asi hodinu vykynout. Pak těsto vyklopíme na vál, propracujeme a rozdělíme na 2 části. Z každé vypracujeme bochníky. Mazance dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme znovu asi 30 minut kynout. Ke konci kynutí si předehřejeme troubu na 180 °C.
Mazance potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a vložíme do trouby. Velikonoční mazance pečeme asi 35 - 45 minut.
Velikonoční beránek z tvarohového těsta
200 g másla
200 g cukru krupice
1 balíček vanilkového cukru
250 g netučného tvarohu
špetku soli
250 g polohrubé mouky
3 ks vejce
hrst rozinek namočených v rumu
citronová kůra
Postup:
Máslo a tvaroh dobře utřeme s vejci a cukrem. Do směsi přidáme prosátou mouku,
špetka soli, prášek do pečiva, rozinky a citronovou kůru.
Formu na beránka vymažeme tukem a vysypeme moukou. Následně formu naplníme připraveným těstem a přiklopíme. Beránka pečeme ve vyhřáté troubě asi pětačtyřicet minut. Ihned po vyjmutí z trouby beránka vyklopíme, bohatě pocukrujeme a ozdobíme mašlí.
Velikonoční nádivka s kopřivami
- 500 g uzené vepřové krkovice
- 8 rohlíků z předešlého dne
- 8 vajec
- 250 ml smetany na šlehání
- 200 g lístků mladých kopřiv
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 4 stroužky česneku, drcené
- 1 lžíce čerstvé majoránky
- 1 svazek pažitky, nasekané
- sůl a pepř
- 1 lžíce muškátový oříšek
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- máslo nebo sádlo na vymazání formy
2 Rohlíky dejte do mísy, přilijte smetanu se žloutky a přidejte maso. Kopřivy důkladně operte, krátce spařte ve vroucí vodě, ihned propláchněte studenou vodou a nechte dobře okapat. Potom listy nasekejte na menší kousky a také přisypte do mísy.
3 Směs promíchejte a ochuďte cibulí, česnekem, čerstvou majoránkou , pažitkou, solí, pepřem a muškátovým oříškem. Nakonec vmíchejte rozpuštěné máslo či sádlo
a vyšlehaný sníh.
4 Připravenou směs přesuňte do vymazané formy. Povrch uhlaďte a pečte při 180°C asi 50 minut. Hotovou nádivku vyklopte a nakrájejte na plátky.
Pečené velikonoční kuře se slaninou
2 rohlíky2 vejce
1 cibule
100 ml mléka
150 g slaniny
hrst sekané petržele
1 hrst sekané mladé kopřivy nebo špenátu
muškátový oříšek
sůl a pepř
POSTUP :
Rohlíky nakrájíme na kostičky, vložíme do velké mísy a zalijeme mlékem
Cibuli a slaninu nakrájíme na jemno a osmahneme na másle. Když je směs opečená dozlatova, vložíme ji do mísy k rohlíkům.
Přidáváme vejce, na jemno nasekané čerstvé bylinky a dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem.
Kuře opláchneme a naplníme připravenou nádivkou.
Z obou stran opepříme, dobře osolíme a dáme do pekáčku, na maso poklademe kousky másla, které můžeme opatrně vložit i pod kůži, kuře tak zůstane šťavnaté.
Pečeme v předehřáté troubě cca 1,5 až 2 hodiny na 180 °C.