Seznam blogů

9. 4. 2020

Velikonoční recepty - Happy Easter Věra Martinová / Ó pane náš




deko Pelageya gif animation

Dva menší Velikonoční mazance (kynuté těsto)



  • 50 g
    máslo
  • 60 g
    rozinky
  • 3 lžíce
    oleje
  • 100 g
    cukru
  • 2 ks
    žloutky
  • 3 lžíce
    rumu (namočit rozinky)
  • 1 ks
    citronová kůra + šťáva
  • 500 g
    hladká mouka + sůl
  • 250 ml
    mléko
  • 200 g                mandlí 
  • 1 kostka
    droždí
Rozinky namočíme stranou do rumu. Mléko ohřejeme, aby bylo teplejší, máslo rozpustíme a smícháme s olejem. Citron omyjeme, kůru nastrouháme a šťávu vymačkáme.
V troše mléka a 1 lžičce cukru rozdrobíme droždí, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Zatím dáme do velké mísy mouku, cukr, citronovou kůru, rozinky a nasekané mandle a promícháme. Uděláme důlek a vlijeme do něj mléko,žloutky, sůl, citronovou šťávu a olej s máslem. Vlijeme vykynutý kvásek a vypracujeme hladké a vláčné těsto. Těsto necháme na teplém místě asi hodinu vykynout. Pak těsto vyklopíme na vál, propracujeme a rozdělíme na 2 části. Z každé vypracujeme bochníky. Mazance dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme znovu asi 30 minut kynout. Ke konci kynutí si předehřejeme troubu na 180 °C.

Mazance potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a vložíme do trouby. Velikonoční mazance pečeme asi 35 - 45 minut.
A VICTORIAN EASTER
Joyful Easter Cross Stitch Pattern PDF


Velikonoční beránek z tvarohového těsta

200 g másla
200 g cukru krupice

1 balíček vanilkového cukru
250 g netučného tvarohu

špetku soli
250 g polohrubé mouky
3 ks vejce
hrst rozinek namočených v rumu
citronová kůra

Postup:
Máslo a tvaroh dobře utřeme s vejci a cukrem. Do směsi přidáme prosátou mouku, 

špetka soli, prášek do pečiva, rozinky a citronovou kůru.

Formu na beránka vymažeme tukem a vysypeme moukou. Následně formu naplníme připraveným těstem a přiklopíme. Beránka pečeme ve vyhřáté troubě asi pětačtyřicet minut. Ihned po vyjmutí z trouby beránka vyklopíme, bohatě pocukrujeme a ozdobíme mašlí.






Velikonoční nádivka s kopřivami

    • 500 g uzené vepřové krkovice
    • 8 rohlíků z předešlého dne
    • 8 vajec
    • 250 ml smetany na šlehání
    • 200 g lístků mladých kopřiv
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 4 stroužky česneku, drcené
    • 1 lžíce čerstvé majoránky
    • 1 svazek pažitky, nasekané
    • sůl a pepř
    • 1 lžíce muškátový oříšek 
    • 2 lžíce rozpuštěného másla 
    • máslo nebo sádlo na vymazání formy

1 Uzené maso uvařte ve vodě, nechte vy- chladnout a nakrájejte na kostičky. Rohlíky pokrájejte na středně velké kostky. Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky rozmíchejte ve smetaně, z bílků vyšlehejte tuhý sníh.

2 Rohlíky dejte do mísy, přilijte smetanu se žloutky a přidejte maso. Kopřivy důkladně operte, krátce spařte ve vroucí vodě, ihned propláchněte studenou vodou a nechte dobře okapat. Potom listy nasekejte na menší kousky a také přisypte do mísy.

3 Směs promíchejte a ochuďte cibulí, česnekem, čerstvou majoránkou , pažitkou, solí, pepřem a muškátovým oříškem. Nakonec vmíchejte rozpuštěné máslo či sádlo
a vyšlehaný sníh.

4 Připravenou směs přesuňte do vymazané formy. Povrch uhlaďte a pečte při 180°C asi 50 minut. Hotovou nádivku vyklopte a nakrájejte na plátky.


Kopřivová velikonoční nádivka | Apetitonline.cz

Pečené velikonoční kuře se slaninou

2 rohlíky
2 vejce
1 cibule
100 ml mléka
150 g slaniny
hrst sekané petržele
1 hrst sekané mladé kopřivy nebo špenátu
muškátový oříšek
sůl a pepř



POSTUP :

Rohlíky nakrájíme na kostičky, vložíme do velké mísy a zalijeme mlékem

Cibuli a slaninu nakrájíme na jemno a osmahneme na másle. Když je směs opečená dozlatova, vložíme ji do mísy k rohlíkům.

Přidáváme vejce, na jemno nasekané čerstvé bylinky a dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem.

Kuře opláchneme a naplníme připravenou nádivkou.
Z obou stran opepříme, dobře osolíme a dáme do pekáčku, na maso poklademe kousky másla, které můžeme opatrně vložit i pod kůži, kuře tak zůstane šťavnaté.
Pečeme v předehřáté troubě cca 1,5 až 2 hodiny na 180 °C.


Velikonoční kuře s nádivkou