Seznam blogů

12. 1. 2020

Kynuté těsto +Těsto bez kynutí / Nekynutý makový závin / Nádivky do kynutých těst / Moravské koláče / Máslový croissant

Základní recept na kynuté těsto

Kynutý kakaový a makový závin 
3 hrnky polohrubé mouky, špetka soli, 250 ml mléka,  půl kostičky droždí (21 g) nebo 2 lžičky sušeného droždí, 2 žloutky, 1 dl oleje, 3 lžíce cukru

Postup

Do mírně teplého mléka nasypeme cukr, rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít. Do mísy zatím dáme mouku, osolíme, přidáme žloutky, olej a nakonec kvásek. Vařečkou vypracujeme hladké nelepivé těsto. V případě potřeby můžeme přidat mouku. Necháme pořádně nakynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 kusy. 


Náplň: kakaová s rumem

Těsto vyválíme, lehce potřeme rozpuštěným máslem a drť z rumových perníčků (do mísy rozdrobíme 1 sáček rumových perníčků, kakao, zalijeme rumem). Potřeme těsto svineme,  a upečeme.

 Potřeme je rozpuštěným máslem a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme dorůžova asi 25 minut. Hned po vytažení z trouby můžeme znovu potřít rozpuštěným máslem nebo olejem 

Nekynutý makový závin 
250 g hladké mouky
125 g másla
50 g cukru
75 ml oleje 
75 g mléka 2 lžičky prášku do pečiva 
špetka soli
1 vejce

Náplň maková
1 hrnek mák mletý
1 hrnek mléko
5 lžíce moučkový cukr
1 lžíce marmeláda nebo med
0,50 ks vanilkový cukr
1 špetka skořice - mletá
0,50 lžička citronová kůra strouhaná

Nádivku připravíme tak, že mletý mák povaříme v mléce asi 15 minut do zhoustnutí. 
Pak přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme.
Přísady ne těsto smícháme.Hotové těsto rozdělíme na dvě části.Vyválíme a naplníme makovou náplní.Svineme a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme  na 180 st.45 minut.

Nádivky do kynutých těst na buchty, koláče

Kakaová
Práškové kakao, cukr moučka, 150  - 200 g másla, 100 g rozinek namočených v rumu
Kakao, cukr, rozdrcené perníčky smíchat a posypat na těsto, polít rozpuštěným máslem
a rozinkami. Svinout těsto.
Povrch rolády potřít rozšlehaným vajíčkem.

MAKOVÁ 
200 g máku, ¼ l mléka, 3 lžíce pískového cukru, 1 balíček vanilinového cukru,1 lžíce rumu, špetka mleté skořice, citronové šťáva i kůra, případně rozinky.
Umletý mák dáme do kastrůlku, zalijeme mlékem, povaříme, mícháme a když směs zhoustne, odstavíme ji z tepelného zdroje. Vmícháme pískový a vanilkový cukr, ochutíme skořicí, rumem a citronovou kůrou. 

POVIDLOVÁ 

200 g švestkových povidel, 1 balíček vanilinového cukru, mletá skořice, rum, citronová kůra.
Jsou-li povidla hodně hustá, zředíme je malým množstvím vlažné vody, přidáme vanilinový cukr, rum, skořici a citronovou kůru. Dobře promícháme a použijeme.

OŘECHOVÁ 
200 g nastrouhaných jader vlašských ořechů nebo lískových oříšků, 1/8 l mléka, 4 lžíce pískového cukru, 1 balíček vanilinového cukru, citronová šťáva i kůra, rum.
V mléce rozmícháme pískový i vanilinový cukr, uvedeme do varu a do vroucího mléka vsypeme nastrouhané ořechy. Dobře zamícháme a odstavíme z tepelného zdroje. Ochutíme citronovou kůrou a rumem. Máme-li málo ořechových jader, můžeme je nastavit rozemletými ovesnými vločkami nebo piškotovými drobečky. 

Moravské koláče 
x...
Tvarohová náplň  
1 měkký tvaroh,1 vanilkový cukr,1 lžíce moučkového cukru,
1  žloutek, rozinky
švestková náplň   
švestková povidla, trochu rumu nebo dát půl švestky (rybíz)
Drobenka  
50 g másla, 100 g krupicového cukru. 100 g hrubé mouky

Z těsta vykrajujeme bochánky, naplníme tvarohem jako buchty, utvoříme placičky a dáme do středu povidla nebo ovoce (meruňky, rybíz, půlky švestek). Okraje potřeme rozkvedlaným vajíčkem a pak posypeme drobenkou. Necháme odpočinout  deset minut a pečeme při 180 °C dorůžova.



Cakes swith English subtitles - video


 Těsto bez kynutí na buchty a koláče

500 ml kefíru
800 g hladké mouky
1 vejce
50 ml oleje 
40 g másla
2 PL cukru
1 lžička soli
2 lžičky sody bicarbony

Vlož kefír do mísy, předej vejce, cukr, sůl a sodu bicarbony.
Nech 5 minut odstát dokud na povrchu se neutvoří bubliny. Přidej olej,, hladkou mouku, a máslo.
Vypracuj těsto.Zakryj látkou a nech 30 minut odpočinout.
Pak můžeš připravit croissanty, koláče, buchty...



Máslový croissant

Máslový croissant

280 ml vlažné mléko
450 g hladká mouka
2 lžičky sušeného droždí
75 g cukru
15 g sůl
250 g máslo

Croissanty s jednoduchou přípravou
Ze všech surovin kromě másla, utvoříme hladké nelepící se těsto a necháme jej v lednici 50 minut kynout.
Vykynuté těsto rozválíme do obdélníku a poklademe tenkými plátky másla, jemně ho vtlačíme.
Obdélník těsta s máslem 3x přeložíme, zavineme do potravinářské folie a dáme na 1 hod do lednice.
Po hodině těsto rozválíme opět do obdélníku a zase 3x přeložíme. Postup opakujeme 3x.
Těsto necháme zabalené v potravinářské folii přes noc v lednici.
Takto připravené těsto si rozdělíme na díly. Díl těsta vyválíme opět do obdélníku a z něj nakrájíme trojúhelníčky, které svineme do tvaru croissantu.

Na plechu je nechám 25 minut kynout, potřu vajíčkem a pak peču v horkovzdušné troubě 15 min na 190-200 stupňů.



Croissant - recept k videu


  • 60 ml teplé vody
  • 2 lžičky sušeného droždí (6 g)
  • 25 g cukru
  • 30 g rozpuštěného másla
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 350 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 230 g studeného másla
  • 1 vejce (na pomazání)