Seznam blogů

12. 1. 2020

Omáčky bez masa - Okurková, Sýrová, Žampionová, Rajská, Koprová

Okurková omáčka
3  lžíce másla
1  ks cibule
2  lžíce hladká mouka
nové koření
0,5  l vývar
0,3  l mléko
1/2  lžičky cukru
1  lžička  láku z okurek
200  g nakládané okurky

Na dvou lžících másla osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a usmažíme žlutou jíšku. Zalijeme ji vývarem a mlékem, rozšleháme a za stálého míchání přivedeme k varu.Vaříme 20 minut.
Pak přidáme na menší kousky nakrájené okurky a chvíli společně povaříme. Podle chuti dochutíme.


Výsledek obrázku pro Sýrová beÅ¡amelová omáčka Bešamelová omáčka
50g másla, 50g mouky hladké, ½ l mléka, sůl, kelímek sladké smetany (nebo kelímek vývaru - 1/2 masoxu)
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zředíme studeným mlékem, pomalu šleháme a vaříme asi 30 minut.  Dolijeme smetanou a necháme přejít varem.
Sýrová bešamelová omáčka
 40g másla, 40g hladké mouky, sůl, ½ l mléka, 1 žloutek, 3-4 lžíce sladké smetany, 50g sýra. (Dochutit šťávou z citronu nebo  ananasovou šťávou , hořčicí...)
 Připravíme základní bešamelovou omáčku, žloutek smícháme se smetanou a sýrem a pomalu zašleháme do základní omáčky.Jen prohřejeme, už nevaříme, aby se žloutek nesrazil.
. Rajská omáčka 
2 PL sádla, 1 PL hladké mouky, ½ l vody, 5 pepře, 5 nové koření, 2 bobkový list, 1 ks cibule, 
1 PL cukru,  rajčatový protlak, sůl, 1 PL  lžíci octa
Omáčka – WikipedieNa sádle nebo (oleji)  osmažíme cibuli dáme rajský protlak,cukr až se vše osmahne přidáme hladkou mouku a uděláme světlou jíšku, kterou  zředíme studenou vodou a přidáme koření. Povaříme 30 minut. Do hotové omáčky přidáme na chuť kečup, vyjmeme koření, necháme trochu vychladnout a rozmixujeme. Podle chuti osolíme,osladíme a okyselíme.
Koprová omáčka s brambory 
koprová omáčka s bramborem a vejcem z webu www.igurmet.cz
nové brambory 250 g
máslo 1 lžíce
hladká mouka 1 lžíce
mléko 250 ml
smetana na vaření 12% - 250 ml
kopr 
citron 1/2 ks
cukr 1 lžička
ocet 1 lžíce
vejce 4 ks
sůl

Oloupané Ranné brambor, nakrájejte na kostičky,vložte je do hrnce s osolenou  vodou.
Vařte doměkka asi 15 minut. Vodu nevylejvejte.
Mezitím zahřejte v rendlíku máslo. Když začne pěnit a vonět, přimíchejte do něj mouku a pomalu ji osmahněte do světle žluta. Za stálého míchání přilévejte studené mléko a smetanu. Rozmíchejte dohladka a vařte na mírném ohni, aby omáčka ztratila moučnou chuť. Nelijte do uvařených  brambor. Přidejte nasekaný kopr, ocet, citronovou šťávou a přislaďte.Do hotové omáčky v hodíte 1 vejce do ztracena.
K omáčce si uvaříme natvrdo vejce.