Seznam blogů

12. 10. 2019

Odpalované těsto / Větrníky / věnečky (Karamelový krém i poleva)

Odpalované těsto Na větrníky a věnečky 

Věnečky - Těsto i na větrníky

Těsto:
250 ml vody
5 dkg 100% tuku  (nebo 2 dl oleje)
špetka soli
15 dkg polohrubé mouky
4 ks vejce

Krém:
500 ml mléka
2 bal.vanilkové pudinkové prášky
2 lžíce cukr moučka
1 bal.vanilkové cukry
15 dkg másla
1 PL lžíci rumu

Poleva:
10 dkg prosátého moučkového cukru
1 lžíce horké vody
1 lžíce rumu
1 lžíce citronové šťávy

Postup přípravy
V kastrolu svaříme vodu s tukem a se solí, do vroucí směsi vsypeme naráz všechnu mouku, plotnu ztlumíme a mícháme, dokud se těsto nepřestane lepit na hrnec a na stěnách se netvoří jen zcela nepatrný bílý povlak (trvá to asi 5 minut). Odstavíme z plotny a za občasného promíchání necháme zchladnout. Poté vařečkou po jednom zašleháme vejce, vždy důkladně dohladka mícháme.

Hotové těsto naplníme do zdobícího cukrářského sáčku s řezanou špičkou a tlačíme věnečky na máslem vymazaný plech .Pečeme ve vyhřáté troubě 10 minut na 200 stupňů, poté ztlumíme na 170 a pečeme ještě dalších 10 minut. Troubu předčasně neotvíráme!!! Ještě horké překrojíme a po vychladnutí plníme krémem a potíráme polevou.

Krém:. Z mléka, cukrů a pudinkových prášku uvaříme hustý pudink a do ještě horkého zašleháme vařečkou po částech máslo.Po vychladnutí dochutíme rumem.
Důkladně našleháme ručním elektrickým šlehačem a můžeme použít.

Poleva:
Vše promícháme dohladka metličkou a připravenou polevou věnečky hned poléváme.


Karamelový krém
2 kelímky smetany ke šlehání
150 g cukru krupice

Postup:
Cukr dáme v kastrolu roztavit na světlý karamel. V druhém kastrolu si ohřejeme kelímek nevyšlehané smetany, který ještě za tepla vmícháme do karamelu. Ještě předtím ale ztlumíme teplotu sporáku.  Obsah následně rozvaříme, aby v krému nebyly hrudky. Hotový krém necháme do druhého dne vychladnout.
V míse vyšleháme zbylou smetanu na šlehání a v druhé karamelový krém, který do šlehačky pomalu vmícháme. Takto připravenou náplní plníme horní část větrníků.


Větrník na plech


Na těsto 750 ml vody 230 g másla 230 g hladké mouky špetka soli 8 vajec Na první náplň 750 ml mléka 2 karamelové pudinky 150 g moučkového cukru 250 g másla Na druhou náplň: 250 ml smetany ke šlehání 50 g moučkového cukru 1 ztužovač šlehačky Poleva: 250 g cukru krupice 250 ml smetany ke šlehání


Karamelová poleva - na větrníky

180 g. moučkového cukru, mléko nebo voda.


Čtvrtinu cukru vložíme na pánvičku a za stálého míchání upražíme světle červený karamel.
Zalijeme 3 lžícemi vody, nebo mléka a za stálého míchání rozvaříme, až vznikne hladký krém.
Vlijeme do prosátého zbytku moučkového cukru a pilně mícháme až je poleva hladká a lesklá, podle potřeby přidáme ještě lžičku vody či mléka.



Větrníky s karamelovou polevou
recept z videa - výroba karamelu

150 g cukru krupice
60 g másla
100 ml šlehačky