Věnečky - Těsto i na větrníky
Těsto:
250 ml vody
5 dkg 100% tuku (nebo 2 dl oleje)
špetka soli
15 dkg polohrubé mouky
4 ks vejce
250 ml vody
5 dkg 100% tuku (nebo 2 dl oleje)
špetka soli
15 dkg polohrubé mouky
4 ks vejce
Krém:
500 ml mléka
2 bal.vanilkové pudinkové prášky
2 lžíce cukr moučka
1 bal.vanilkové cukry
15 dkg másla
1 PL lžíci rumu
Poleva:
10 dkg prosátého moučkového cukru
1 lžíce horké vody
1 lžíce rumu
1 lžíce citronové šťávy
Postup přípravy
V kastrolu svaříme vodu s tukem a se solí, do vroucí směsi vsypeme naráz všechnu mouku, plotnu ztlumíme a mícháme, dokud se těsto nepřestane lepit na hrnec a na stěnách se netvoří jen zcela nepatrný bílý povlak (trvá to asi 5 minut). Odstavíme z plotny a za občasného promíchání necháme zchladnout. Poté vařečkou po jednom zašleháme vejce, vždy důkladně dohladka mícháme.
Hotové těsto naplníme do zdobícího cukrářského sáčku s řezanou špičkou a tlačíme věnečky na máslem vymazaný plech .Pečeme ve vyhřáté troubě 10 minut na 200 stupňů, poté ztlumíme na 170 a pečeme ještě dalších 10 minut. Troubu předčasně neotvíráme!!! Ještě horké překrojíme a po vychladnutí plníme krémem a potíráme polevou.
Krém:. Z mléka, cukrů a pudinkových prášku uvaříme hustý pudink a do ještě horkého zašleháme vařečkou po částech máslo.Po vychladnutí dochutíme rumem.
Důkladně našleháme ručním elektrickým šlehačem a můžeme použít.
Poleva:
Vše promícháme dohladka metličkou a připravenou polevou věnečky hned poléváme.
Karamelový krém
Postup:
Cukr dáme v kastrolu roztavit na světlý karamel. V druhém kastrolu si ohřejeme kelímek nevyšlehané smetany, který ještě za tepla vmícháme do karamelu. Ještě předtím ale ztlumíme teplotu sporáku. Obsah následně rozvaříme, aby v krému nebyly hrudky. Hotový krém necháme do druhého dne vychladnout.
V míse vyšleháme zbylou smetanu na šlehání a v druhé karamelový krém, který do šlehačky pomalu vmícháme. Takto připravenou náplní plníme horní část větrníků.
Na těsto
750 ml vody
230 g másla
230 g hladké mouky
špetka soli
8 vajec
Na první náplň
750 ml mléka
2 karamelové pudinky
150 g moučkového cukru
250 g másla
Na druhou náplň:
250 ml smetany ke šlehání
50 g moučkového cukru
1 ztužovač šlehačky
Poleva:
250 g cukru krupice
250 ml smetany ke šlehání
2 kelímky smetany ke šlehání
150 g cukru krupice
150 g cukru krupice
Postup:
Cukr dáme v kastrolu roztavit na světlý karamel. V druhém kastrolu si ohřejeme kelímek nevyšlehané smetany, který ještě za tepla vmícháme do karamelu. Ještě předtím ale ztlumíme teplotu sporáku. Obsah následně rozvaříme, aby v krému nebyly hrudky. Hotový krém necháme do druhého dne vychladnout.
V míse vyšleháme zbylou smetanu na šlehání a v druhé karamelový krém, který do šlehačky pomalu vmícháme. Takto připravenou náplní plníme horní část větrníků.
Větrník na plech
Karamelová poleva - na větrníky
180 g. moučkového cukru, mléko nebo voda.
Čtvrtinu cukru vložíme na pánvičku a za stálého míchání upražíme světle červený karamel.
Zalijeme 3 lžícemi vody, nebo mléka a za stálého míchání rozvaříme, až vznikne hladký krém.
Vlijeme do prosátého zbytku moučkového cukru a pilně mícháme až je poleva hladká a lesklá, podle potřeby přidáme ještě lžičku vody či mléka.
Zalijeme 3 lžícemi vody, nebo mléka a za stálého míchání rozvaříme, až vznikne hladký krém.
Vlijeme do prosátého zbytku moučkového cukru a pilně mícháme až je poleva hladká a lesklá, podle potřeby přidáme ještě lžičku vody či mléka.
Větrníky s karamelovou polevou
recept z videa - výroba karamelu
150 g cukru krupice
60 g másla
100 ml šlehačky
recept z videa - výroba karamelu
150 g cukru krupice
60 g másla
100 ml šlehačky