Proč a jak zavařovat?
Zavařování je jeden ze způsobů konzervace. Potraviny se připraví do sklenic, uzavřou víčkem a ponoří na určitou dobu do horké nebo vařící vody. Vlivem vysoké teploty dojde k zahubení veškerých mikroorganismů a bakterií a také vytlačení vzduchu ze sklenice. Po vychladnutí se ve sklenici vytvoří vzduchoprázdno, díky čemuž se potraviny uvnitř nezkazí.
V klasickém hrnci – do většího hrnce naskládejte sklenice, zalijte je teplou vodou a přiveďte k varu. Vařte cca 10 minut. Sklenice se nesmí dotýkat, aby nepraskly.
Kompot dejte do sklenic a zavařujte v zavařovacím hrnci 20 min na 80 °C.
Lečo z čerstvé zeleniny
Postup:
Omyj všechnu zeleninu. Papriku zbav semínek a nakrájej na nudličky, rajčata na kolečka a cibuli nasekej nadrobno.
V kastrolu rozehřejte sádlo, přidejte cibuli a krátce podus. Přidej papriku a podus do poloměkka. Nakonec přidej rajčata, směs osolit,opepři a dusit do měkka.
Horkou směs rozděl do sklenic a zavíčkuj. Zavařuj po dobu 15 minut.
Olej ,1 ks cibule, 4 stroužky česneku, 200 g masa mletého, 1 ks paprika červená,
Ďábelská směs z Moravanky a salámu
20 dkg salámu
Moravanka (zavařená zelenina)
olej
1 cibule
1 stroužek česneku
1 lžíce kečupu
1 lžíce Worcesterové omáčky
sůl
pepř
Meruňkový džem
3500 g meruněk
2000 g kr. Cukru
Kyselina citronová
Postup:
Meruňky omyjeme, vypeckujeme a zbavíme hnědých částí. Část takto připravených meruněk vložíme do hrnce a zasypeme cukrem, opět navrstvíme meruňky a cukr. Necháme do druhého dne odstát na chladném místě. Na druhý den trošku rozmačkáme jako brambory, dáme na plamen a za stálého míchání vaříme. Když nám začne džem houstnout, přidáme kyselinu citrónovou (dle chuti), dobře promícháme a uděláme zkoušku tuhnutí. Na malý talířek dáme trošičku džemu a chviličku počkáme ať už je dost tuhý. Horký naplníme do lahví a sterilujeme jen asi 10-15 minut (jen tolik aby nám dobře chytlo víčko).
Zavařování je jeden ze způsobů konzervace. Potraviny se připraví do sklenic, uzavřou víčkem a ponoří na určitou dobu do horké nebo vařící vody. Vlivem vysoké teploty dojde k zahubení veškerých mikroorganismů a bakterií a také vytlačení vzduchu ze sklenice. Po vychladnutí se ve sklenici vytvoří vzduchoprázdno, díky čemuž se potraviny uvnitř nezkazí.
V klasickém hrnci – do většího hrnce naskládejte sklenice, zalijte je teplou vodou a přiveďte k varu. Vařte cca 10 minut. Sklenice se nesmí dotýkat, aby nepraskly.
Recept na jablkový kompot
- 1 citron
- 250 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 4 hřebíčky
- 1 celou skořici
- 1 kg jablek
- 1 l vody
Kompot dejte do sklenic a zavařujte v zavařovacím hrnci 20 min na 80 °C.
Lečo z čerstvé zeleniny
Postup:
Omyj všechnu zeleninu. Papriku zbav semínek a nakrájej na nudličky, rajčata na kolečka a cibuli nasekej nadrobno.
V kastrolu rozehřejte sádlo, přidejte cibuli a krátce podus. Přidej papriku a podus do poloměkka. Nakonec přidej rajčata, směs osolit,opepři a dusit do měkka.
Horkou směs rozděl do sklenic a zavíčkuj. Zavařuj po dobu 15 minut.
Lečo můžeme použít a na Srbská žebírka
1 ks paprika žlutá, 300 ml kečupu, 1 polévková lžíce paprika mletá .Sůl, pepř.
2 ks rajčata loupaná, 200 g sýr ementál, 8 ks topinky
1.Na oleji orestujte cibuli a česnek. Přidejte mleté maso, nadrobno nakrájené papriky a nasekanou chilli papričku.
1.Na oleji orestujte cibuli a česnek. Přidejte mleté maso, nadrobno nakrájené papriky a nasekanou chilli papričku.
2.Vše chvíli opékejte, pak vmíchejte kečup, směs osolte a podle chuti přidejte mletou papriku. Vše poduste.
3.Chvíli před dokončením vmíchejte pokrájená rajčata a duste, dokud směs trochu nezhoustne. Mezitím na oleji opečte chleby a nechte je okapat na ubrousky. Navrstvěte na ně hotovou směs, posypejte sýrem a podávejte.
Ďábelská směs z Moravanky a salámu
Kyselina citronová
Vše pomlít na masovém strojku. Dát do hrnce a chvilku dusit. Na konci dušení se může přisladit. Směs se dá do sklenic a sterilizuje se 30 min při 100°C. Feferonky a česnek si dejte podle své chuti Je to dobrý za studena na langoše i topinky. Povrch posypat strouhaným sýrem.