Smažená rýže s kuřecím masem na kari
300g rýže (ideálně dlouhozrnné)
2 kuřecí prsní řízky
250g zeleniny podle vlastní chuti (např. hrášek, kukuřice, mrkev)
1 menší cibule
olej
kari
sůl
pepř
Rýži uvařte v nesolené vodě na skus, aby nelepila.
V hluboké pánvi rozpalte olej a přihoďte na něj jemně nakrájenou cibulku.
Když cibulka začne zlátnout, poprašte ji zlehka kari a přidejte na kostičky nakrájené kuřecí maso a osolte. Na prudkém plameni smažte asi 10 minut, dokud nebude maso hotové i zevnitř.
Nyní přidejte na pánev zeleninu, pokud je třeba přidejte olej a smažte asi 3-5 minut.
Nakonec do pánve přidejte uvařenou rýži a vše důkladně promíchejte. Udržujte stále na vysokém plameni a přidejte kari pepř a sůl.
Rýži smažte 5 minut, poté podávejte. Tento asijský recept na smaženou rýži je možné připravit v mnoha obměnách, s různou zeleninou, s kari nebo bez, s rybou tofu, sójovým masem atd. Smaženou rýži podávejte za tepla. Vylepšenou verzí tohoto receptu je, položíte-li na kopeček smažené rýže volské oko.
250g zeleniny podle vlastní chuti (např. hrášek, kukuřice, mrkev)
1 menší cibule
olej
kari
sůl
pepř
Rýži uvařte v nesolené vodě na skus, aby nelepila.
V hluboké pánvi rozpalte olej a přihoďte na něj jemně nakrájenou cibulku.
Když cibulka začne zlátnout, poprašte ji zlehka kari a přidejte na kostičky nakrájené kuřecí maso a osolte. Na prudkém plameni smažte asi 10 minut, dokud nebude maso hotové i zevnitř.
Nyní přidejte na pánev zeleninu, pokud je třeba přidejte olej a smažte asi 3-5 minut.
Nakonec do pánve přidejte uvařenou rýži a vše důkladně promíchejte. Udržujte stále na vysokém plameni a přidejte kari pepř a sůl.
Rýži smažte 5 minut, poté podávejte. Tento asijský recept na smaženou rýži je možné připravit v mnoha obměnách, s různou zeleninou, s kari nebo bez, s rybou tofu, sójovým masem atd. Smaženou rýži podávejte za tepla. Vylepšenou verzí tohoto receptu je, položíte-li na kopeček smažené rýže volské oko.
- Kuřecí Kung Pao
2. Do misky dáme bílé víno, sójovou omáčku, olivový olej, solamyl, vše smícháme, přidáme ocet, třtinový cukr a pak vmícháme oloupaný, utřený stroužek česneku, arašídy a jarní cibulky nakrájené na třetiny.
3. Kuřecí maso zprudka opečeme na pánvi, až zbělá a uvnitř bude propečené, přidáme omáčku a za stálého míchání necháme zhoustnout.
Kuře ve sladkokyselé omáčce
- 3-4 kuřecí prsa
- sůl a pepř, podle chuti
- 1 hrnek kukuřičného škrobu
- 2 vejce, rozšlehaná
- 1/4 hrnku oleje na smažení
na kuře
- ¾ hrnku cukru
- 4 PL kečupu
- ½ hrnku octa
- 1 PL sójové omáčky
- 1 ČL granulovaného česneku
na omáčku
- Kuřecí prsa nakrájíme na kousky. Dochutíme solí a pepřem.
- Kuře obalíme v kukuřičném škrobu a poté ve vejci. Osmažíme rychle na oleji do zlatohněda (kuře nebude uvařené). Naskládáme v jedné vrstvě do pekáčku.
- Smícháme všechny suroviny na omáčku a zalijeme omáčkou kuře.
- Pečeme po dobu jedné hodiny při 160°C. Každých 15 minut kuře promícháme.
- Pokud budeme chtít udělat omáčku navíc, smícháme další dávku surovin na omáčku a přivedeme ji k varu na sporáku, pak ji vaříme na nižším stupni asi 6-8 minut dokud nezhoustne.