Seznam blogů

30. 3. 2019

Kuřecí Čína - Smažená rýže s kuřecím masem na kari / Kung Pao / Kuře ve sladkokyselé omáčce

Smažená rýže s kuřecím masem na kari

300g rýže (ideálně dlouhozrnné)
2 kuřecí prsní řízky
250g zeleniny podle vlastní chuti (např. hrášek, kukuřice, mrkev)
1 menší cibule
olej
kari
sůl
pepř

Rýži uvařte v nesolené vodě na skus, aby nelepila.
V hluboké pánvi rozpalte olej a přihoďte na něj jemně nakrájenou cibulku.
Když cibulka začne zlátnout, poprašte ji zlehka kari a přidejte na kostičky nakrájené kuřecí maso a osolte. Na prudkém plameni smažte asi 10 minut, dokud nebude maso hotové i zevnitř.
Nyní přidejte na pánev zeleninu, pokud je třeba přidejte olej a smažte asi 3-5 minut.
Nakonec do pánve přidejte uvařenou rýži a vše důkladně promíchejte. Udržujte stále na vysokém plameni a přidejte kari pepř a sůl.
Rýži smažte 5 minut, poté podávejte. Tento asijský recept na smaženou rýži je možné připravit v mnoha obměnách, s různou zeleninou, s kari nebo bez, s rybou tofu, sójovým masem atd. Smaženou rýži podávejte za tepla. Vylepšenou verzí tohoto receptu je, položíte-li na kopeček smažené rýže volské oko.
    Kuřecí Kung Pao
450 g kuřecích prsou Na marinádu: 1 lžíce sójové omáčky 1 lžíce sladšího bílého vína 1 lžíce olivového oleje 1 lžíce solamylu rozpuštěná v jedné lžíci vody Na omáčku: 2 lžíce sladšího bílého vína 2 lžíce sójové omáčky 2 lžíce olivového oleje 1 lžíce solamylu rozpuštěný v jedné lžíci vody 2 lžičky cukru 1 lžička octa 100 g nesolených arašídů 4 ks jarních cibulek 1 ks stroužku česneku

1. Na marinádu smícháme bílé víno, sójovou omáčku, olivový olej, solamyl, naložíme do ní očištěné, na nudličky nakrájené kuřecí maso tak, aby se v ní obalily všechny kousky a přiklopené dáme na 30 minut do ledničky
2. Do misky dáme bílé víno, sójovou omáčku, olivový olej, solamyl, vše smícháme, přidáme ocet, třtinový cukr a pak vmícháme oloupaný, utřený stroužek česneku, arašídy a jarní cibulky nakrájené na třetiny.
3. Kuřecí maso zprudka opečeme na pánvi, až zbělá a uvnitř bude propečené, přidáme omáčku a za stálého míchání necháme zhoustnout.

Kuře ve sladkokyselé omáčce
    na kuře
  • 3-4 kuřecí prsa
  • sůl a pepř, podle chuti
  • 1 hrnek kukuřičného škrobu
  • 2 vejce, rozšlehaná
  • 1/4 hrnku oleje na smažení
    na omáčku
  • ¾ hrnku cukru
  • 4 PL kečupu
  • ½ hrnku octa
  • 1 PL sójové omáčky
  • 1 ČL granulovaného česneku
  1. Kuřecí prsa nakrájíme na kousky. Dochutíme solí a pepřem.
  2. Kuře obalíme v kukuřičném škrobu a poté ve vejci. Osmažíme rychle na oleji do zlatohněda (kuře nebude uvařené). Naskládáme v jedné vrstvě do pekáčku.
  3. Smícháme všechny suroviny na omáčku a zalijeme omáčkou kuře.
  4. Pečeme po dobu jedné hodiny při 160°C. Každých 15 minut kuře promícháme.
  5. Pokud budeme chtít udělat omáčku navíc, smícháme další dávku surovin na omáčku a přivedeme ji k varu na sporáku, pak ji vaříme na nižším stupni asi 6-8 minut dokud nezhoustne.
kuře na sladkokyselo