Seznam blogů

30. 3. 2019

Kuřecí Čína 2 - Medové smažené kuře / Křupavé smažené kuřecí maso / Pikantní česnekové smažené kuře



 Medové smažené kuře

6  kuřecích křidélek 
½ lžičky soli 
¼ čajové lžičky mleté ​​černé pepře 
2 vejce 
¼ šálku bramborového škrobu 
¼ šálku hladké mouky 
½ lžičky prášku na pečení 
¼ šálku dýňových semen (volitelné) 
4 šálky oleje na vaření (kukuřičný nebo rostlinný olej) 

 Medová máslová omáčka: 
4 polévkové lžíce másla 
2 stroužky česneku - mleté ​​
¼ šálku  cukru 
2 lžičky sójové omáčky 
2 čajové lžičky medu

  1. Nakrájejte kuřecí maso na velké podlouhlé kusy.
  2. Jednotlivé kousky dobře osolte a opepřete. Na pánvi si rozehřejte několik lžic  oleje na smažení.
  3. V misce rozkvedlejte mouku s kukuřičným škrobem a vodou. Získáte těstíčko, pokud by bylo příliš řídké, přidejte ještě lžíci mouky.
  4. Dejte přímo do misky s těstíčkem kuřecí kousky. Kuře vytahujte obalené těstíčkem a postupně vkládejte do rozehřátého oleje
  5. Smažte kousky kuřete 10 minut, pak je vytáhněte a nechte chvíli odpočinout. Pak kousky smažte znovu asi 5 minut dozlatova.
  6. Mezitím si začněte připravovat omáčku. Nasekejte si česnek, zázvor a případně také chilli papričky na drobné kousky.
  7. Na pánvi rozehřejte sezamový olej, poté vhoďte nasekané ingredience.
  8. Chvíli smažte, aby uvolnily svou vůni a chuť, poté přidejte med a sojovou omáčku. Dobře promíchejte, aby se med smíchal s omáčkou a nezačal se připalovat.
  9. Poté přidejte ocet a cukr. Za občasného míchání nechte všechny ingredience povařit a spojit se. Po chvíli omáčka lehce zhoustne. 
  10. Jakmile máte kuřecí kousky osmažené dozlatova, můžete je naskládat přímo do pánve s omáčkou. Za pomoci dřevěné špachtle kousky s omáčkou promíchejte, aby se celé obalily.
  11. Vytáhněte kousky kuřete na talíř a zalijte omáčkou, která vám zbyla v pánvi. Bohatě posypejte sezamovým semínkem. Servírujte jen tak samotné s čerstvým pečivem nebo s bílou rýží.

Křupavé smažené kuřecí maso 


10 ks kuřecích křidélek vyprané
½ lžičky soli
½ lžičky mleté ​​černé pepře
1 lžička mletého zázvor
2/3 šálku bramborového škrobu
⅓ šálek arašídů (volitelné)
4 stroužky česneku, mletý
3 až 4 velké sušené červené chilli papričky
¼ šálku sójové omáčky
½ šálku rýžového sirupu nebo kukuřičného sirupu
1 lžíce bílého octa
lžíce hořčice (volitelně)
1 polévková lžíce cukr
1 polévková lžíce sezamového semene
 olej



Pikantní česnekové smažené kuře




Kuřecích prsíček (asi 200 gramů), nakrájíme na malé kousky
1/2 lžičky mletého zázvoru
1 čajová lžička sójové omáčky
¼ čajové lžičky mleté ​​černé pepře
½ šálku bramborového škrobu
1 vaječného bílku

Pikantní olej z česneku a pórek
¼ šálku kukuřičného oleje
½ šálku tence rozkrájeného pórek
4 česneku, nakrájené na poloviny
1 polévková lžíce hrubých červených pálivých papriček

Zelenina a koření
1 zelená chilli paprička, nakrájená na tenké plátky
1 čerstvá červená chilli paprička, osmažená, nakrájená na tenké plátky
1 cibule, nasekaná (natě)
½ středně velká cibule, nasekaná
3 lžičky mlaté červené papriky 

Sladká a kyselá omáčka (všechny smíchané v malé misce)
2 lžíce vody
1 lžíce sojové omáčky
2 lžíce cukru
1 lžíce bílého octa
1 lžička bramborového škrobu