500g kuřecí prsní řízek, 2 lžičky kari
1 lžička solamylu, červená paprika , mrkev , čínské zelí 3-4 listy tvrdší část, pórek, žampiony.
Omáčka: 1 lžíce octa, 200 ml studená vody, 2 lžíce sójová omáčka, 2 lžičky cukr krupice,
2 lžičky solamylu - popřípadě dochutíme: pepř, sůl (do omáčky můžeme přidat i ústřicovou omáčku 1 lžíci, dodá tomu výraznější chuť kdo nemá nemusí)
POSTUP PŘÍPRAVY
Zeleninu nakrájíme na nudličky (papriku,mrkev,zelí,) (pórek na kolečka)
zprudka opékáme na rozpáleném oleji, jen krátce aby mrkev křupala, přidáme houby.
V hrnečku si rozmícháme suroviny na omáčku - solamyl s cukrem, octem, sójovou omáčkou a vodou. Důkladně rozkvedláme, pak přilijeme k lehce otestované zelenině a promícháváme, dokud omáčka nezhoustne.
Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky posypeme kari kořením,1 lžičkou solamylem, pepřem a promícháme. Na jiné pánvi zprudka osmažíme do červena přidáme hotovou omáčku se zeleninou a prohřejeme .
Podáváme k rýži ...
Asijská kuřecí Čína
kuřecí maso | prsa, stehenní, téměř jakékoliv | ||
sojová omáčka | 3 lžíce | ||
worcestrová omáčka | 1 lžíce | ||
zázvor mletý | 1/2 lžičky | ||
koření pěti vůní | 1 lžička | ||
česnek | 3 stroužky | ||
vejce slepičí | pouze bílek - 1 kus | ||
med včelí | 1 lžíce | ||
solamyl | 1 lžička | ||
olej slunečnicový | 1 lžíce + 1 lžička | ||
zelenina čerstvá | nebo mražená | ||
sůl | 1/2 lžičky - podle chuti |
Na pánev nalijeme lžíci oleje a směs zeleniny orestujeme při teplotě 120°C. Pokud používáme mraženou, předem ji nerozmrazujeme. Trochu ji osolíme a restujeme maximálně 6 až 8 minut,
aby zůstala křupavá. Po této době vypneme a přesuneme směs zeleniny třeba do misky.
Je dobré, když nám zelenina nevychladne, proto ji přikryjeme.
Na pánev nalijeme lžičku oleje a teplotu zvýšíme na 140°C.
Vložíme maso i s marinádou a restujeme do měkka. Při restování podléváme velmi malým množstvím vývaru nebo vody tak, aby směs na pánvi byla pouze s neznatelnými stopami vody.
Když je maso měkké, tak jej podle chuti dosolíme a přihodíme restovanou zeleninu.
Pokud pokrm není dost horký, pak jej mícháme a prohříváme, potom ihned podáváme.
Szechuan Chicken
vejce | 1 bílek | ||
solamyl | 2 lžičky | ||
sojová omáčka | 5 lžic | ||
worcestrová omáčka | 1 lžíce | ||
citronová šťáva | 1 lžíce | ||
koření na Čínu | 1 lžička | ||
kuřecí maso | podle potřeby | ||
mrkev | podle chuti | ||
pórek | podle chuti | ||
olej slunečnicový | 2 lžíce | ||
cibule | 1 kus | ||
sůl | 1 rovná lžička |
Postup
Rychlou křupavou čínu zahájíme tím, že do misky dáme 1 bílek, 2 lžičky solamylu, 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžíci worcestrové omáčky, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžičku koření na čínu a 300 g kuřecího masa. Důkladně promícháme a marinujeme alespoň hodinu.
Nejlépe je však maso marinovat několik hodin v chladu.
Zatím si nastrouháme mrkev a pórek na nudličky, nebo malé kousky.
Pánev rozehřejeme na 140°C, nalijeme 2 lžíce oleje a přihodíme maso i s marinádou.
Restujeme ho za občasného zamíchání, dokud není křupavé.
Přihodíme mrkev, pórek a cibuli nakrájenou na půlměsíčky. Přilijeme 3 lžíce sojové omáčky a restujeme do měkka.
Pokud by zmizela všechna tekutina, podlijeme velmi malým množstvím vody, nebo lépe vývaru.
Asi za 3 minuty podle chuti dosolíme. To provádíme postupně, abychom nepřesolili.
Rychlou křupavou činu podáváme s rýží.
Kung Pao
Suroviny
1 kuřecí prsa 1 lžička sójové omáčky 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu 1-2 lžíce sójové omáčky 1 lžíce omáčky Hoisi 2 lžičky chilli omáčky 1/4 lžičky cukru 1 lžíce mletého česneku 1 lžíce mletého zázvoru 1 Pepř Suché červené chilli 1/4 pohár arašídKombinujte všechny ingredience pro kuře v mělké misce; Přikryjte a marinujte 10 minut
Šlehací ingredience rozšlehejte, dokud se cukr nerozpustí; Dát stranou.
Zahřejte velkou pánev, pánev nebo wok přes vysoké teplo. Přidejte 2 polévkové lžíce oleje na vaření, nechte ohřát a poté přidejte nakládané kuře. Smažte kuře po dobu 3-4 minut za občasného míchání, dokud nebudou hrany hnědé. Odstraňte z tepla a odložte stranou.
Do stejné pánve přidejte zbývající olej na vaření. Vmíchejte česnek, zázvor, chilli papričky (paprika) a pepř a smažte 1 minutu.
Připravenou omáčku promícháme, nalijeme ji do pánve a za stálého míchání ji uvedeme do varu.
Jakmile se začne mírně zahušťovat, přidejte kuře zpět do pánve a promíchejte všechny ingredience,dokud kuře není rovnoměrně potaženo a omáčka nezhoustne (asi 2 minuty).
Zamíchejte do cibule, arašídů a sezamového oleje a pokračujte v vaření po dobu dalších
2 minuty, abyste naplnili všechny chutě společně.
Podávejte okamžitě s dušenou
Minutkové kuřecí nudličky
Maso z jednoho vykostěného kuřete, sůl, pepř, solamyl, 1 lžička sojové omáčky, 1 lžička worchestru, 2 lžíce oleje, 1 lžička mletého sušeného zázvoru, 1 střední pórek, olej , kousek másla na pánev.Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, které osolíme, opepříme a poprášíme solamylem.
V misce smícháme sojovou omáčku, worcester, olej a sušený zázvor.
Maso v misce promícháme se vzniklou marinádou. Polovinu pórku nakrájíme na kolečka a promícháme s naloženým masem, necháme odležet.
V pánvi rozehřejeme máslo s olejem, maso zprudka orestujeme, aby nestihlo pustit vodu, restujeme jen pár minut, aby se delší tepelnou úpravou nevysušilo, před odstavením z ohně přidáme druhou polovinu pórku nakrájeného na kolečka. Podle chuti můžeme dosolit.
Jako přílohu jsme měli opékané brambory.
Jogurtové řízky
8 prsních kuřecích řízků200 g bílého jogurtu
2 celá vejce
3 stroužky česneku
sůl
strouhanka
olej
Nejprve si připravíme jogurtovou marinádu. Smícháme bílý jogurt, vejce, prolisovaný česnek a sůl. Poté osolíme kuřecí řízky a po jemném naklepání je vložíme do marinády. Takto připravené a naložené maso dáme na 1 až 2 hodiny do ledničky.
Pak už jen obalíme maso ve strouhance a na oleji osmažíme. Podáváme dle chuti s vařenými bramborami, bramborovou kaší, hranolkami či kroketami.
Tip! Pokud chcete kuřecímu masu v jogurtové marinádě přidat nádech exotiky, přidejte do jogurtové směsi dvě lžičky kari koření nebo kurkumy. Maso bude krásně vonět!