Seznam blogů

30. 3. 2019

Kuřecí maso - / Rychlá křupavá Čína / Kung Pao + Szechuan Chicken

Kuřecí se zeleninou  


500g kuřecí prsní řízek, 2 lžičky kari
1 lžička solamylu, červená paprika , mrkev , čínské zelí 3-4 listy tvrdší část,  pórek,  žampiony.

 Omáčka:  1 lžíce octa, 200 ml studená vody, 2 lžíce sójová omáčka, 2 lžičky cukr krupice,
2 lžičky solamylu - popřípadě dochutíme: pepř, sůl (do omáčky můžeme přidat i ústřicovou omáčku 1 lžíci, dodá tomu výraznější chuť kdo nemá nemusí)

POSTUP PŘÍPRAVY

  Zeleninu nakrájíme na nudličky  (papriku,mrkev,zelí,) (pórek na kolečka)  
zprudka opékáme na rozpáleném oleji, jen krátce aby mrkev křupala, přidáme houby.
 V hrnečku si rozmícháme suroviny na omáčku - solamyl s cukrem, octem, sójovou omáčkou a vodou. Důkladně rozkvedláme, pak přilijeme k lehce otestované zelenině a promícháváme, dokud omáčka nezhoustne.
  Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky posypeme kari kořením,1 lžičkou solamylem, pepřem a promícháme. Na jiné pánvi zprudka osmažíme do červena přidáme hotovou omáčku se zeleninou a prohřejeme .
  Podáváme k rýži ...

Asijská kuřecí Čína
kuřecí masoprsa, stehenní, téměř jakékoliv

sojová omáčka3 lžíce

worcestrová omáčka1 lžíce

zázvor mletý1/2 lžičky

koření pěti vůní1 lžička 
česnek3 stroužky

vejce slepičípouze bílek - 1 kus

med včelí1 lžíce

solamyl1 lžička

olej slunečnicový1 lžíce + 1 lžička 

zelenina čerstvánebo mražená 

sůl1/2 lžičky - podle chuti

Maso nakrájíme na nudličky a přidáme sojovou omáčku, worcester, zázvor, koření pěti vůní, prolisovaný česnek, bílek, med, solamyl a promícháme. Necháme alespoň hodinu marinovat, ideální doba je kolem tří hodin. Otestovali jsme marinování 48 hodin s úžasným výsledkem - maso bylo hotové za poloviční dobu a velmi křehké.
Na pánev nalijeme lžíci oleje a směs zeleniny orestujeme při teplotě 120°C. Pokud používáme mraženou, předem ji nerozmrazujeme. Trochu ji osolíme a restujeme maximálně 6 až 8 minut,
aby zůstala křupavá. Po této době vypneme a přesuneme směs zeleniny třeba do misky.
Je dobré, když nám zelenina nevychladne, proto ji přikryjeme.
Na pánev nalijeme lžičku oleje a teplotu zvýšíme na 140°C.
Vložíme maso i s marinádou a restujeme do měkka. Při restování podléváme velmi malým množstvím vývaru nebo vody tak, aby směs na pánvi byla pouze s neznatelnými stopami vody.
Když je maso měkké, tak jej podle chuti dosolíme a přihodíme restovanou zeleninu.
Pokud pokrm není dost horký, pak jej mícháme a prohříváme, potom ihned podáváme.

Szechuan Chicken



Rychlá křupavá Čína


vejce 1 bílek

solamyl2 lžičky 

sojová omáčka5 lžic

worcestrová omáčka1 lžíce

citronová šťáva1 lžíce

koření na Čínu1 lžička

kuřecí masopodle potřeby 

mrkevpodle chuti

pórekpodle chuti

olej slunečnicový2 lžíce 

cibule1 kus

sůl1 rovná lžička


Rychlou křupavou čínu zahájíme tím, že do misky dáme 1 bílek, 2 lžičky solamylu, 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžíci worcestrové omáčky, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžičku koření na čínu a 300 g kuřecího masa. Důkladně promícháme a marinujeme alespoň hodinu.
Nejlépe je však maso marinovat několik hodin v chladu.
Zatím si nastrouháme mrkev a pórek na nudličky, nebo malé kousky.
Pánev rozehřejeme na 140°C, nalijeme 2 lžíce oleje a přihodíme maso i s marinádou.
Restujeme ho za občasného zamíchání, dokud není křupavé.
Přihodíme mrkev, pórek a cibuli nakrájenou na půlměsíčky. Přilijeme 3 lžíce sojové omáčky a restujeme do měkka.
Pokud by zmizela všechna tekutina, podlijeme velmi malým množstvím vody, nebo lépe vývaru.
Asi za 3 minuty podle chuti dosolíme. To provádíme postupně, abychom nepřesolili.
Rychlou křupavou činu podáváme s rýží.

Kung Pao 

Suroviny

1 kuřecí prsa 1 lžička sójové omáčky 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu 1-2 lžíce sójové omáčky 1 lžíce omáčky Hoisi 2 lžičky chilli omáčky 1/4 lžičky cukru 1 lžíce mletého česneku 1 lžíce mletého zázvoru 1 Pepř Suché červené chilli 1/4 pohár arašíd

Kombinujte všechny ingredience pro kuře v mělké misce; Přikryjte a marinujte 10 minut 
Šlehací ingredience rozšlehejte, dokud se cukr nerozpustí; Dát stranou.
Zahřejte velkou pánev, pánev nebo wok přes vysoké teplo. Přidejte 2 polévkové lžíce oleje na vaření, nechte ohřát a poté přidejte nakládané kuře. Smažte kuře po dobu 3-4 minut za občasného míchání, dokud nebudou hrany hnědé. Odstraňte z tepla a odložte stranou.
Do stejné pánve  přidejte zbývající olej na vaření. Vmíchejte česnek, zázvor, chilli papričky (paprika) a pepř a smažte 1 minutu.
Připravenou omáčku promícháme, nalijeme ji do pánve a za stálého míchání ji uvedeme do varu.
Jakmile se začne mírně zahušťovat, přidejte kuře zpět do pánve a promíchejte všechny ingredience,dokud kuře není rovnoměrně potaženo a omáčka nezhoustne (asi 2 minuty).
Zamíchejte do cibule, arašídů a sezamového oleje a pokračujte v vaření po dobu dalších 
2 minuty, abyste naplnili všechny chutě společně.
Podávejte okamžitě s dušenou 


Minutkové kuřecí nudličky

Maso z jednoho vykostěného kuřete, sůl, pepř, solamyl, 1 lžička sojové omáčky, 1 lžička worchestru, 2 lžíce oleje, 1 lžička mletého sušeného zázvoru, 1 střední pórek, olej , kousek másla na pánev.

Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, které osolíme, opepříme a poprášíme solamylem.
V misce smícháme sojovou omáčku, worcester, olej a sušený zázvor.
Maso v misce promícháme se vzniklou marinádou. Polovinu pórku nakrájíme na kolečka a promícháme s naloženým masem, necháme odležet.
V pánvi rozehřejeme máslo s olejem, maso zprudka orestujeme, aby nestihlo pustit vodu, restujeme jen pár minut, aby se delší tepelnou úpravou nevysušilo, před odstavením z ohně přidáme druhou polovinu pórku nakrájeného na kolečka. Podle chuti můžeme dosolit.


Jako přílohu jsme měli opékané brambory.

Jogurtové řízky

8 prsních kuřecích řízků
200 g bílého jogurtu
2 celá vejce
3 stroužky česneku
sůl
strouhanka
olej
Nejprve si připravíme jogurtovou marinádu. Smícháme bílý jogurt, vejce, prolisovaný česnek a sůl. Poté osolíme kuřecí řízky a po jemném naklepání je vložíme do marinády. Takto připravené a naložené maso dáme na 1 až 2 hodiny do ledničky.
Pak už jen obalíme maso ve strouhance a na oleji osmažíme. Podáváme dle chuti s vařenými bramborami, bramborovou kaší, hranolkami či kroketami.
Tip! Pokud chcete kuřecímu masu v jogurtové marinádě přidat nádech exotiky, přidejte do jogurtové směsi dvě lžičky kari koření nebo kurkumy. Maso bude krásně vonět!