Seznam blogů

13. 10. 2019

Bílkové cukroví, dorty / Sněhové pusinky / Kremrole / Dort Pavlova s ovocem

 Bílkové cukroví, dorty - video
Pink Marble Meringues | #meringue #foodstyling


Vianočné pečivo 2
Sněhové pusinky



Sněhové pusinky s čokoládou 
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, přidáme krupicový  cukr a dál šleháme nad parou do zhoustnutí. Nádobu z horké vodní lázně odstavíme . Mezi tím si nadrobno nakrájíme (nasekáme) čokoládu na vaření  a v mícháme do vychladlého bílkového sněhu. Kdo má rád, přidá ještě nasekané ořechy.
Pak tvoříme pomocí dvou lžiček kopečky na vymaštěný plech nebo dáme pod ně pečící papír. 

Pečeme na 100°C asi 20 -25 min. pak pootevřeme troubu a dosušíme na 50°C v mírně vyhřáté troubě asi 60 minut.. Když praskne je hotovo.Po upečení necháme zchladnout a pak teprve sloupneme z papíru.
BÁJEČNÁ POLEVA NA MEDOVNÍČKY




Sněhové dortíky s ovocem a šlehačkou

4  bílky , 200g cukr moučka, 1 citron,  2 lžíce škrobu, špetka soli - 120 °C  


                 Kremrole                   
Na těsto:
350 g hladké mouky
250 g másla (případně půl na půl máslo a Heru)
1 žloutek
1 lžíce octa
100 ml smetany ke šlehání

Ze surovin uděláme těsto, které necháme přes noc odpočinout zabalené v ledničce.
Těsto rozválíme na pracovní ploše a nakrájíme na 2 centimetry široké proužky, dlouhé asi 15 centimetrů. Natočíme je na kovové trubičky, které si předtím potřete tukem
Troubu předehřeji na 180 °C a pečeme dozlatova

Na vařený sníh budeme potřebovat 5 bílků a 240 g pískového cukru. (1 hrnek)

V míse šleháme bílky se špetkou soli a postupně přidáváme krupicový cukr. Když jsou bílky skoro ušlehané, přendáme mísu se sněhem nad vodní lázeň. Pokračuji ve šlehání, až je sníh krásně lesklý a tuhý.
Vychladlý krém přendáme do cukrářského sáčku a kremrole z obou stran naplníme Nakonec je posypeme moučkovým cukrem.

Kokosky citrónové

Rozpočet:
5 bílků, špetka soli, 350 g moučkového cukru, 200 g strouhaného kokosu, 50 g strouhaných piškotů, citrónová kůra z 1 citronu a 2 lžíce citrónové šťávy.
Postup:
Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh a po troškách do něj zašleháme polovinu cukru. Druhou polovinu cukru smícháme s kokosem, piškoty a citrónovou kůrou a opatrně přimícháme do sněhu. Nakonec přidáme citrónovou šťávu. Hmotou naplníme cukrářský sáček s hladkou špičkou a na plech vyložený papírem na pečení stříkáme pusinky. Sušíme je při 130°C asi 15 minut, potom teplotu zvýšíme na 180°C, aby kokosky zrůžověly.
Růžové pusinky s mandlemi
Rozpočet:
3 bílky, špetka soli, 250 g narůžovo obarveného krupicového cukru, 250 g strouhaných oloupaných mandlí, 1 lžička citrónové kůry.
(Narůžovo obarvený krupicový cukr na posypání, asi 2 lžíce)
Postup:
Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a po částech do něj zašleháme obarvený krupicový cukr. Strouhané mandle s citrónovou kůrou po troškách vpracujeme do bílkového sněhu. Z mandlové hmoty pak tvoříme pomocí dvou lžiček na plechu vyloženém pečícím papírem malé hromádky, které posypeme obarveným cukrem a sušíme v mírné troubě při 130°C po dobu asi 20 minut. Po upečení necháme pusinky na plechu zchladnout, potom je opatrně sloupneme z papíru a přendáme na mísu.




 Dort Pavlova s ovocem 
Pavlova torta s lahodným krémom a ovocím
  •   
  • 6 bílky z velkých vajec + sůl
  • 250 g cukru krupice
  • 1 lžice Solamylu
    1 lžička octa
  • Krém:
  • 300 g jahod
    4 lžíce cukru krystal
    2 lžíce másla
    lžička bramborového škrobu
    Na horní vrstvu si přichystáme:

    2 kelímky smetany ke šlehání
    1 ztužovač šlehačky
Nejprve si připravíme vyšší nádobu, v níž lze šlehat elektrickým šlehačem. Oddělené bílky by ideálně měly být vychlazené, lépe se pak vyšlehají. Troubu předehřejeme na 100 °C. 

Bílky nalijeme do mísy a přidáme špetku soli, šleháme, dokud sníh není pevný (když otočíme nádobu dnem vzhůru, neměl by se ani hnout). Do sněhu přidáme cukr a šleháme dál, dokud nebude mít sněhová hmota lesklou konzistenci a nezačne dělat špičky. Poté v hrníčku rozpustíme ve lžičce octa škrob a nalijeme ho do sněhu, ten pak ještě lehce prošleháme. 
Jak zrobić blaty bezowe do tortu
Plech pokryjeme pečicím papírem a položíme na něj koláčovou formu bez dna. Do ní 
opatrně navršíme sněhovou hmotu. Lehce ji uhladíme a odstraníme formu, na plechu nám zůstane pouze sněhový kopec. Vložíme do trouby a pečeme hodinu a půl bez otvírání. Dort by měl mít lehce narůžovělou barvu. Po uplynutí této doby vypneme troubu, ale necháme v ní upečený dort až do vychladnutí. Toto je velice důležitý krok při výrobě dortu, který je třeba dodržet, pokud totiž dort vyndáte z trouby, tak vám klesne a vrchní vrstva popraská.

Zatímco necháváme dort Pavlova chladnout, uvaříme si jahodovou omáčku. Rozpálíme nepřilnavou pánev a rozpustíme na ní máslo. Poté k němu vmícháme jahody, pokud jsou mražené, tak je můžeme nechat vcelku, při vaření je pak jemně rozdrtíme vařečkou. Šťávu z mražených jahod nemusíme slévat, vyvaříme ji. Pokud pracujeme s čerstvým ovocem, tak ho pokrájíme na menší kusy a teprve poté vsypeme do pánve. Jakmile jahody pustí šťávu, přidáme cukr a promícháme. Celou směs necháme provařit, tak aby se šťáva z ovoce trochu vyvařila a tím se nám lehce zahustila. Mezitím si rozmícháme lžičku bramborového škrobu ve vodě a vlijeme do jahodové omáčky. Zamícháme a necháme ještě lehce povařit. Poté omáčku stáhneme z ohně a necháme ji úplně vychladnout.

Mezitím si připravíme šlehačku. Smetanu vlijeme do vysoké nádoby a šleháme do zhoustnutí. Poté přidáme ztužovač podle návodu na obalu. Takto připravenou šlehačku uložíme do lednice, aby se nám nekazila, než ji budeme používat na dokončení dortu. 

Nakonec nám zbývá už jen spojit všechny vrstvy. Dort Pavlova se většinou skládá ze sněhové vrstvy, na níž se vrší šlehačka, která se ozdobí ovocem. My použijeme jiný postup. Na upečený sněhový korpus navršíme jahodovou omáčku, malé množství necháme v pánvi na závěrečné „kouzlení“. Na ovoce pak nandáme šlehačku, rozetřeme ji i po stranách, aby byl celý dort bílý. Zbylou jahodovou omáčku nalijeme na několik míst na dortu a špejlí lehce „potaháme“ sem a tam. Tímto vytvoříme zajímavé obrazce. Dort pak uložíme na chladné místo alespoň po dobu dvou hodin. 
  • Pavlova videorecept