Seznam blogů

3. 2. 2020

Bleskové moučníky bez vážení + ❤ Perník bez vážení na hrnky ❤

BLESKOVÝ KOLÁČ s ovocem 

1 hrnek pol. mouky + 1 pr. do pečiva, 1 vanilkový cukr +3/4 hrnku cukru,
1/2 skleničky mléka + 1/2 skleničky oleje, 2 vejce....
Vše smíchat a nalít na pečící papír.
Poklademe ovocem a posypeme drobenkou
Pečeme asi 25 min na 180 stupňů.

Drobenka:
2 PL polohrubé mouky
2 PL moučkového cukru
10 dkg Másla
1/2 balíčku vanilkového cukru

Bez ovoce - Koláč politý čokoládovou polevou
Těsto:
1 hrnek polohrubé mouky
1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
3 lžíce moučkového cukru
1 dl oleje
1,5 dl mléka
3 vejce
Žloutky a ostatní suroviny na těsto vyšleháme metlou a nakonec vmícháme dotuha ušlehaný sníh z bílků. Těsto nalijeme do máslem vymazaného a hrubou moukou vysypaného plechu .
Pečeme v předehřáté troubě na 180 st. asi 25.30 minut.

Po upečení obráceným koncem vařečky naděláme hustě díry do vychladlé buchty (nemusí být studená) a krém pomalu a pečlivě zatíráme po povrchu do vzniklých děr.
Nakonec můžeme posypat ořechy nebo kokosem a dáme vychladit.
  • Obrácený broskvový koláč se zakysanou smetanou
Mouka  hladká - 2 hrnky (hrnek 200 ml) 
Cukr - 1 hrnek
Vejce - 3 kusy
Kyselá smetana - 2 polévkové lžíce
Máslo rozpuštěné - 90 g
Vanilin podle chuti
Prášek do pečiva - 10 g (1 balíček)
Rozpůlené broskve nebo meruňky (v létě čerstvé, v zimě zavařené a scezené ze šťávy)
Postup:
Vejce utřeme s cukrem, přidáme smetanu, rozpuštěné máslo, promícháme a nakonec vmícháme i sypké přísady. Vmícháme jednotné těsto.
Dno dortové kulaté formy vyložíme papírem a uložíme něj rozpůlené meruňky, broskve, nebo jablka.
Na ovoce navrstvíme těsto, uhladíme lžící a dáme péct.
Pečeme při teplotě 180 asi 30-35 minut. Hotový koláč pomocí nožíku opatrně oddělíme od krajů a pomocí talíře překlopíme

Perník bez vážení na hrnky 
2 hrnky polohrubé mouky
1 vejce
1 hrnek krupicového cukru
2 PL kakaa
1 Perníkového koření
1/5 hrnku oleje
500 ml kefíru

Čokoládová poleva:
100 g čokoláda na vaření
30 g 100% tuk
Nejprve smícháme suché suroviny a pak přidáme vejce, olej a kefír. Důkladně promícháme a nalijeme do vyššího plechu nebo formy, který jsme si vymastili a posypali hrubou moukou. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a pečeme cca 30 minut. Dřevěnou špejlí vyzkoušíme, zda je perník hotový.
Po vychladnutí můžete perník potřít švestkovými povidly a polít čokoládou ,kterou si připravíte ve vodní lázni z čokolády a 100% tuku
Pečeme v předehřáté troubě na 180 st. asi 25.30 minut.

Kávový  koláč s čokoládou a smetanovým krémem
5 vajec
6 polévkových lžic cukru
6 polévkových lžic oleje
6 polévkových lžic vody
6 polévkových lžic mléka
6 polévkových lžic hladké mouky
2 lžíce kakaa
10 g prášku do pečiva
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme postupně olej, vodu, mléko a nakonec prosátou mouku, kakao, prášek do pečiva .Smícháme těsto, které nalijte do vymazané zapékací mísy. Pečeme ve vyhřáté trouby při teplotě 180 stupňů 20 minut.
Na polití:
Uvaříme si  cukrový sirup. Na plamen dáme 1,5 hrnku cukru a 2 hrnky vody (dle chuti můžeme přisypat kávu nebo kakao)
Nejprve si rozpustíme cukr a pak přidáme vodu.Vše vaříme 5 minut do zhoustnutí.
 Potom sundáme z plamene a necháme 10 odstát. Nalijeme na vrch upečeného těsta. 
Na přípravu sirupu můžete použít místo krupicového cukru třtinový. Tím získá navíc ještě jemnou karamelovou příchuť. Vyzkoušejte ho i s mletou skořicí, stačí přidat půl lžičky.
Na povrch koláče krém
500 ml smetany na šlehání
300 g čokolády Nyní si připravíme polevu. Smetanu ke šlehání s nalámané čokoládou přendáme na plamen a necháme rozpustit. Pak nalijeme na vrch koláče a necháme ztuhnout.