Seznam blogů

22. 1. 2020

Sušenky + rohlíčky ke kávě

Kokosové sušenky

300 g hladké mouky, půl lžičky prášku do pečiva (2 lžíce kakaa, 2 lžíce kokosu) nebo jen 4 lžíce kokosu - těsto bez kakaa, 200 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 2 žloutky, 200 g másla

Postup

Všechny sypké suroviny prosejeme na vál. Přidáme žloutky, na kousky pokrájené máslo a zpracujeme hladké těsto.
Po částech vkládáme na studený plech nastřelujeme libovolné tvary nebo utvoříme kuličky a rozmáčkneme vidličkou.
Upečeme ve vyhřáté troubě - 180°C, cca 7-9 minut.

Levně a chutně s Ladislavem Hruškou - Kakaové sušenky

Ořechové sušenky

Bleskové orechové sušienky z hrnčeka: Jemné a nesmeirne chutné, stokrát lepšie ako tie z obchodu!1 sklenice hladké mouky
sklenice kr. Cukru
sklenice ořechů
sklenice rozinek
2 vejce
1,5 lžičky prášku do pečiva

Rozbijte vejce do hluboké misky. Přidejte cukr a vyšlehejte mixérem při vysoké rychlosti, dokud nevznikne nadýchaná hmota.
Postupem přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva a ručně zlehka vmíchejte do hmoty.
Postupně přidejte mouku spolu s práškem do pečiva.a smíchejte 

Nasekané vlašské ořechy a rozinky (ty jsme si předem namočili a následně osušili) rovněž vmíchejte do těsta.
Těsto rovnoměrně navrstvěte na plech vyložený papírem na pečení. Pečte 20-25 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Upečené těsto vyjměte z formy. Nakrájejte je na kousky (po ochlazení těsto ztuhne) .Nechte zcela vychladnout.

  Čokoládové sušenky   


  • Na těsto:
  • 150 g   hladké mouky
  • 120 ml vlažného mléka
  • 120 g   cukru
  •             skořicový cukr
  • 2 lžíce  rumu
  • 50 g     kakaa
  • 150 g   másla
  • 2          vejce
  • 50 g     hořké čokolády

Cukr, skořicový cukr, máslo, vejce vyšleháme do pěny, přidáme mouku, mléko, rum a kakao. Nakonec lehce vmícháme na jemno nasekanou hořkou čokoládu. Vyložíme plech pečícím papírem a děláme z těsta malé kuličky, které pak rozplácneme a vidličkou vytvoříme rýhy. 
 Pečeme cca 20 minut zhruba na 180 stupňů.

  Ovesné sušenky  

Ingredience


- 125 g  Hery
- 125 g  cukr krystal
- 1         vejce
- 1          vanilkový cukr
- 125 g  ovesných vloček
- 150 g  hladké mouky
-            špetka soli
- 1         lžička kypřicího prášku
- 100 ml třešní (bez šťávy, nakrájené na malé kostičky)
- 25 g    čokolády na malé kostičky
- 25g     sušených brusinek 

Předehřejte troubu na 180 °C. Smíchejte jednotlivé ingredience a na závěr do směsi přidejte ovesné vločky, třešně, čokoládu a brusinky. Pokud se vám těsto bude zdát příliš měkké, dejte směs zchladit do lednice na cca 15 minut.

Poté těsto pomocí lžičky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Ukládejte ho tak, aby jednotlivé kousky měly mezi sebou dostatek místa, protože se těsto na plechu rozteče. Pečte cca 10 minut. Nechte vychladnout a podávejte.
Výsledek obrázku pro Ovesné sušenky

Máslové sušenky

Ingredience
300 g hladké mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 100 g moučkového cukru,  vanilkový cukr, 1 žloutek,  šťáva z půlky citronu, 250 másla

Postup

Na vál prosejeme mouku s cukrem, přidáme vanilkový cukr, šťávu, žloutek posekané máslo a zpracujeme hladké těsto. Uložíme přes noc do ledničky.
Těsto rozválíme na pomoučeném vále, vykrajujeme libovolné tvary a upečeme (180°C  6-10 minut).

Linecká kolečka
BOŽÍ LINECKÁ KOLEČKA PRO DOBROU NÁLADU






  • 350g hladké mouky
  • 1 vanilkový cukr 
  •  vanilkový lusk
  • 120g moučkového cukru
  • 250g změklého másla
  • 2 žloutky
  • pikantní marmeláda
  • Vypracujeme hladké nelepivé těsto a uložíme ho v igelitu alespoň na hodinku do lednice. Poté vyválíme, vykrájíme požadované tvary a pečeme dorůžova cca 10-12 minut na 160 stupňů. Doba i teplota jsou pouze orientační, řiďte se především zkušenostmi se svou troubou.Vychladlé slepujeme pikantní marmeládou a  necháme do druhého dne rozležet.


    Pudinkové sušenky

    110 g máslo
    2 lžíce moučkový cukr
    150 g kukuřičný škrob nebo pudink
    150 g polohrubé mouky
    1/2 bal. prášek do pečiva
    1 ks vejce
    1 lžíce vanilkový cukr
    1/2 lžičky soli
    Máslo utřeme  do pěny, postupně přidáme moučkový cukr. Přidáme vajíčko, vanilkový cukr, sůl, kukuřičný škrob a vmícháme na hladkou hmotu. Na závěr přidáme mouku s práškem do pečiva a rukama zpracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a odložíme do chladničky ztuhnout (cca na půl hodinu).


    Sušenky ke kávě


    Sušenky s čokoládou

    15 dkg másla
    10 dkg cukru
    2    vejce
    15 dkg čokolády
    1 prášek do pečiva
    25 dkg polohrubé mouky
    Všechny suroviny smícháme mimo čokolády. Do těsta namícháme nalámanou čokoládu.

    Vytvarujeme sušenky a pečeme 180 stupňů asi 10 minut

    Křehké sušenky s citrónovou náplní 
    Náplň
    citronová šťáva a kůra z jednoho citrónu
    100 g krupicového cukru
    50 g másla
    2 vejce

    Těsto
    300 g hladké mouky
    200 g másla
    100 g moučkového cukru
    špetka soli
    1 žloutek
    1 lžička vanilkového extraktu


    • 1
      Do rendlíku nalijte citrónovou šťávu, kůru a cukr. Za stálého míchání nechte cukr rozpustit a přidejte máslo. Promíchejte, až se máslo rozpustí a vše se spojí. V druhém rendlíku  rozšlehejte vejce a za stálého míchání postupně přilívejte horký citrónový sirup. Vraťte na plotnu a za stálého míchání  provařte  dokud směs nezhoustne. Odstavte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
      2
      Poté hmotu rozdělte na 25 stejných částí, udělejte kuličky, které umístěte na tácek vyložený pečícím papírem a dejte do mrazáku, dokud nebudete mít připravené těsto.
      3
      Smíchejte mouku, máslo, moučkový cukr a sůl. Stačí jen tak, aby vzniklo drobtovité těsto, poté přidejte žloutek a vanilku. Těsto smíchejte jen tak, aby se vše spojilo, zabalte do potravinové folie a uložte do lednice na půl hodiny.
      4
      Těsto rozdělte na 25 stejných dílů a každý vytvarujte na kolečka. Do středu vložte citrónovou směs a opět dobře zabalte. Sušenky skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 15 minut nebo dokud strany nezačnou zlátnout.
    Výsledek obrázku pro Citronové sušenky


    Skořicové sušenky
    - 250 g hladké mouky
    - 120 g mletého cukru
    - 100 g másla
    - 1 velké nebo 
    - 1 polévková lžíce skořice

    Vínové cukroví 
    250g hladké mouky, 
    250g Hery
    7 PL bílého vína
    Vše zpracovat,( nechat chvilku v chladu) Vykrajovat malé tvary a dát péct.Po upečení nabudou - Hotové obalit v moučkovém cukru s vanilkou. 

    Podvodnice 
    Ořechové sušenky
    - 210 g hladké mouky
    - 120 g másla
    - 70 g mletého cukru
    - 70 g mletých ořechů
    - 1 vanilkový cukr






    (Těsto nechat pod studenou vodou dokud nevyplave)
    Droždí smícháme s mlékem a přidáme hladkou mouku s máslem.
     Z této směsi vyrobíme těsto.
    Vezmeme větší hrnec nebo velkou mísu, do které napustíme studenou vodu a těsto do ní ponoříme.
    Po vykynutí a vyplavení těsta na povrch, těsto vyjmeme z vody osušíme  a vyválíme plát z kterého na pomoučněném vále
    vykrajujeme malé tvary.Podvodnice při pečení vykynou.
    Na plech si dáme pečící papír a pokládáme vytvořené tvary.
    Pečeme v mírně předehřáté troubě při 180 stupních, dozlatova.
    Ještě horké vysypeme do mísy s moučkovým cukrem a v něm cukrátka obalujeme.

    400 g hladké mouky, 300 g másla, 20 g droždí, 6 lžic teplého mléka


    Svatomartinské rohlíčky.
    Těsto - 250 g máslo (a nebo Hera)
    250 g měkký tvaroh
    250 - 300 g hladké mouky
    Náplň - ořechová, povidlová, tvarohová, maková, strouhaná jablka se skořicí - variant je spousta.

    Ořechová náplň: Mléko s cukrem nebo s medem svaříme, přisypeme nastrouhané ořechy a necháme přejít varem. Odstavíme a po vychladnutí zamícháme piškoty a dochutíme citronovou šťávou. Do náplně můžeme přidat i rum nebo pikantní zavařeninu.
    Druhý recept na Svatomartinské rohlíčky
    450 g hladké mouky
    250 g másla
    4 žloutky
    150 ml smetany (30 % tuku)
    2 lžíce cukru moučka
    špetku soli
    Na náplň:
    250 g vlašských ořechů nebo mletého máku
    100 g cukru krupice
    hrst rozinek namočené v rumu
    100 ml vařícího mléka