Kokosové sušenky
300 g hladké mouky, půl lžičky prášku do pečiva (2 lžíce kakaa, 2 lžíce kokosu) nebo jen 4 lžíce kokosu - těsto bez kakaa, 200 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 2 žloutky, 200 g másla
Postup
Všechny sypké suroviny prosejeme na vál. Přidáme žloutky, na kousky pokrájené máslo a zpracujeme hladké těsto.
Po částech vkládáme na studený plech nastřelujeme libovolné tvary nebo utvoříme kuličky a rozmáčkneme vidličkou.
Upečeme ve vyhřáté troubě - 180°C, cca 7-9 minut.
Ořechové sušenky
1 sklenice kr. Cukru
1 sklenice ořechů
1 sklenice rozinek
2 vejce
1,5 lžičky prášku do pečiva
Rozbijte vejce do hluboké misky. Přidejte cukr a vyšlehejte mixérem při vysoké rychlosti, dokud nevznikne nadýchaná hmota.
Postupem přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva a ručně zlehka vmíchejte do hmoty.
Postupně přidejte mouku spolu s práškem do pečiva.a smíchejte
Nasekané vlašské ořechy a rozinky (ty jsme si předem namočili a následně osušili) rovněž vmíchejte do těsta.
Těsto rovnoměrně navrstvěte na plech vyložený papírem na pečení. Pečte 20-25 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Upečené těsto vyjměte z formy. Nakrájejte je na kousky (po ochlazení těsto ztuhne) .Nechte zcela vychladnout.
Čokoládové sušenky
- Na těsto:
- 150 g hladké mouky
- 120 ml vlažného mléka
- 120 g cukru
- skořicový cukr
- 2 lžíce rumu
- 50 g kakaa
- 150 g másla
- 2 vejce
- 50 g hořké čokolády
Cukr, skořicový cukr, máslo, vejce vyšleháme do pěny, přidáme mouku, mléko, rum a kakao. Nakonec lehce vmícháme na jemno nasekanou hořkou čokoládu. Vyložíme plech pečícím papírem a děláme z těsta malé kuličky, které pak rozplácneme a vidličkou vytvoříme rýhy.
Pečeme cca 20 minut zhruba na 180 stupňů.Ovesné sušenky
Ingredience
- 125 g Hery
- 125 g cukr krystal
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 125 g ovesných vloček
- 150 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 lžička kypřicího prášku
- 100 ml třešní (bez šťávy, nakrájené na malé kostičky)
- 25 g čokolády na malé kostičky
- 25g sušených brusinek
- 125 g cukr krystal
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 125 g ovesných vloček
- 150 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 lžička kypřicího prášku
- 100 ml třešní (bez šťávy, nakrájené na malé kostičky)
- 25 g čokolády na malé kostičky
- 25g sušených brusinek
Předehřejte troubu na 180 °C. Smíchejte jednotlivé ingredience a na závěr do směsi přidejte ovesné vločky, třešně, čokoládu a brusinky. Pokud se vám těsto bude zdát příliš měkké, dejte směs zchladit do lednice na cca 15 minut.
Poté těsto pomocí lžičky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Ukládejte ho tak, aby jednotlivé kousky měly mezi sebou dostatek místa, protože se těsto na plechu rozteče. Pečte cca 10 minut. Nechte vychladnout a podávejte.
Máslové sušenky
Ingredience
300 g hladké mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 100 g moučkového cukru, vanilkový cukr, 1 žloutek, šťáva z půlky citronu, 250 másla
Postup
Na vál prosejeme mouku s cukrem, přidáme vanilkový cukr, šťávu, žloutek posekané máslo a zpracujeme hladké těsto. Uložíme přes noc do ledničky.
Těsto rozválíme na pomoučeném vále, vykrajujeme libovolné tvary a upečeme (180°C 6-10 minut).
Linecká kolečka
Pudinkové sušenky
110 g máslo
2 lžíce moučkový cukr
150 g kukuřičný škrob nebo pudink
150 g polohrubé mouky
1/2 bal. prášek do pečiva
1 ks vejce
1 lžíce vanilkový cukr
1/2 lžičky soli
Máslo utřeme do pěny, postupně přidáme moučkový cukr. Přidáme vajíčko, vanilkový cukr, sůl, kukuřičný škrob a vmícháme na hladkou hmotu. Na závěr přidáme mouku s práškem do pečiva a rukama zpracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a odložíme do chladničky ztuhnout (cca na půl hodinu).
110 g máslo
2 lžíce moučkový cukr
150 g kukuřičný škrob nebo pudink
150 g polohrubé mouky
1/2 bal. prášek do pečiva
1 ks vejce
1 lžíce vanilkový cukr
1/2 lžičky soli
Sušenky ke kávě
Sušenky s čokoládou
15 dkg másla
10 dkg cukru
2 vejce
15 dkg čokolády
1 prášek do pečiva
25 dkg polohrubé mouky
Všechny suroviny smícháme mimo čokolády. Do těsta namícháme nalámanou čokoládu.
Vytvarujeme sušenky a pečeme 180 stupňů asi 10 minut
Křehké sušenky s citrónovou náplní
Náplň
citronová šťáva a kůra z jednoho citrónu
100 g krupicového cukru
50 g másla
2 vejce
Těsto
300 g hladké mouky
200 g másla
100 g moučkového cukru
špetka soli
1 žloutek
1 lžička vanilkového extraktu
citronová šťáva a kůra z jednoho citrónu
100 g krupicového cukru
50 g másla
2 vejce
Těsto
300 g hladké mouky
200 g másla
100 g moučkového cukru
špetka soli
1 žloutek
1 lžička vanilkového extraktu
-
1Do rendlíku nalijte citrónovou šťávu, kůru a cukr. Za stálého míchání nechte cukr rozpustit a přidejte máslo. Promíchejte, až se máslo rozpustí a vše se spojí. V druhém rendlíku rozšlehejte vejce a za stálého míchání postupně přilívejte horký citrónový sirup. Vraťte na plotnu a za stálého míchání provařte dokud směs nezhoustne. Odstavte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.2Poté hmotu rozdělte na 25 stejných částí, udělejte kuličky, které umístěte na tácek vyložený pečícím papírem a dejte do mrazáku, dokud nebudete mít připravené těsto.3Smíchejte mouku, máslo, moučkový cukr a sůl. Stačí jen tak, aby vzniklo drobtovité těsto, poté přidejte žloutek a vanilku. Těsto smíchejte jen tak, aby se vše spojilo, zabalte do potravinové folie a uložte do lednice na půl hodiny.4Těsto rozdělte na 25 stejných dílů a každý vytvarujte na kolečka. Do středu vložte citrónovou směs a opět dobře zabalte. Sušenky skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 15 minut nebo dokud strany nezačnou zlátnout.
Skořicové sušenky
Vínové cukroví
250g hladké mouky,
250g Hery
7 PL bílého vína
Vše zpracovat,( nechat chvilku v chladu) Vykrajovat malé tvary a dát péct.Po upečení nabudou - Hotové obalit v moučkovém cukru s vanilkou.
Podvodnice
- 250 g hladké mouky
- 120 g mletého cukru
- 100 g másla
- 1 velké nebo
- 1 polévková lžíce skořice
Ořechové sušenky
- 210 g hladké mouky
- 120 g másla
- 70 g mletého cukru
- 70 g mletých ořechů
- 1 vanilkový cukr
(Těsto nechat pod studenou vodou dokud nevyplave)
Droždí smícháme s mlékem a přidáme hladkou mouku s máslem.
Z této směsi vyrobíme těsto.
Vezmeme větší hrnec nebo velkou mísu, do které napustíme studenou vodu a těsto do ní ponoříme.
Po vykynutí a vyplavení těsta na povrch, těsto vyjmeme z vody osušíme a vyválíme plát z kterého na pomoučněném vále
vykrajujeme malé tvary.Podvodnice při pečení vykynou.
Na plech si dáme pečící papír a pokládáme vytvořené tvary.
Pečeme v mírně předehřáté troubě při 180 stupních, dozlatova.
Ještě horké vysypeme do mísy s moučkovým cukrem a v něm cukrátka obalujeme.
Vezmeme větší hrnec nebo velkou mísu, do které napustíme studenou vodu a těsto do ní ponoříme.
Po vykynutí a vyplavení těsta na povrch, těsto vyjmeme z vody osušíme a vyválíme plát z kterého na pomoučněném vále
vykrajujeme malé tvary.Podvodnice při pečení vykynou.
Na plech si dáme pečící papír a pokládáme vytvořené tvary.
Pečeme v mírně předehřáté troubě při 180 stupních, dozlatova.
Ještě horké vysypeme do mísy s moučkovým cukrem a v něm cukrátka obalujeme.
400 g hladké mouky, 300 g másla, 20 g droždí, 6 lžic teplého mléka
Svatomartinské rohlíčky.
Těsto - 250 g máslo (a nebo Hera)
250 g měkký tvaroh
250 - 300 g hladké mouky
Náplň - ořechová, povidlová, tvarohová, maková, strouhaná jablka se skořicí - variant je spousta.
Ořechová náplň: Mléko s cukrem nebo s medem svaříme, přisypeme nastrouhané ořechy a necháme přejít varem. Odstavíme a po vychladnutí zamícháme piškoty a dochutíme citronovou šťávou. Do náplně můžeme přidat i rum nebo pikantní zavařeninu.