Seznam blogů

12. 1. 2020

Knedlíky slané a sladké - Houskové + Hrníčkové + Tvarohové + Krupicové + Odpalované + Bramborové

Houskové knedlíky bez kynutí 

  1. 1/2 kg polohrubé mouky +1 kypřící prášek do pečiva.
    1 dl mléka nebo vody
    1/2 lžičky soli
    1  ks vejce
    2  ks rohlík

    Mouku vysypeme do mísy, rozptýlíme v ní prášek do pečiva, sůl a na malé kousky nakrájené pečivo. Pak přidáme mléko s vajíčkem (nebo vodu) a  pořádně promícháme. 

    Mokrýma rukama tvarujeme šišky a hned házíme do vroucí vody. Vaříme cca 25-až půl hodiny, pak knedlíky vyndáme, rozřízneme jestli je knedlík hotový.Pokud ne dáme jej na pár minut do vody dovařit. Uvařené knedlíky necháme krátce okapat a nakrájíme nití nebo ostrým nožem na plátky.

    Těsto není úplně husté, tak je lepší udělat třeba 3-4 menší tlustější šišky, než dvě veliké. Hozením do vody se tvar knedlíku zafixuje. Vařením nabudou skoro jako ty kynuté, tak s tím počítejte při výběru velikosti hrnce. V půlce vaření je dobré knedlíky otočit, aby se dobře provařily.

     Hrníčkové knedlíky 


    1 hrnek polohrubé mouka + 1 lžička prášku do peč.

    1 hrnek mléka

    2 ks vejce + sůl

    1 hrnek nakrájených housek na kostičky

    sádlo nebo máslo na vymazáni hrnečků

    Mouku smícháme s mlékem , žloutky, osolíme , prášek do pečiva. Do těsta přidáme rohlíky pokrájené na kostičky a zlehka přimícháme tuhý sníh z bílků. Tímto těstem naplníme hrníčky vymazané máslem a vysypané moukou (asi do 2/3). Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu a vložíme do hrnce naplněné hrnečky(voda v hrnci by měla sahat asi do polovinu hrnečků). Zakryjeme pokličkou a vaříme 15 min. Na hrnečku vznikne čapka. Vyzkoušíme píchnutím špejle jestli se těsto nelepí., pak vyklopíme.


  2. Karlovarský knedlík

    Karlovarsky knedlik ve folii
  • 250 g staršího bílého pečiva
  • 200 ml mléka
  • 2 vejce
  • 100 g hrubé mouky
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • 1. Housky nebo rohlíky si nakrájíme na kostičky. V míse smícháme mléko, žloutky, mouku, asi dvě špetky soli a špetku nastrouhaného muškátového oříšku.
  • 2. Směsí zalijeme nakrájené pečivo. S bílků vyšleháme tuhý sníh a jemně vmícháme do těsta s houskou. Dáme vařit hrnec vody.
  • 3. Z těsta tvarujeme šišky, které zabalíme do potravinářské fólie. Fólii na obou koncích zavážeme. Mírně ji na několika místech propícháme vidličkou. Vaříme přibližně dvacet minut.
  1. Ovocné kynuté knedlíky 
  2. 3 hrnky hrubé mouky
    1 lžíce hladké mouky
    1 hrnek mléka
    1/2 kostky droždí
    1 lžíce pískového cukru
    1 vejce
    sůl
    Do části oslazeného vlahého mléka rozdrobíme droždí, posypeme 1 lžící hladké mouky a necháme vzejít kvásek
    K osolené mouce přilijeme zbylé mléko, ve kterém jsme rozkvedlali vejce
    Přidáme kvásek a vypracujeme tužší těsto Necháme je kynout na teplém místě asi hodinu 
    Pak pomoučenou lžící vykrajujeme kousky těsta, dlaní je na pomoučeném vále roztlačíme na placičky a plníme ovocem
    Dobře je zabalíme a vytvarujeme knedlíky
    Na vále je necháme ještě asi 10 minut dokynout, můžeme je i obrátit
    Vykynuté vkládáme je do vroucí osolené vody a vaříme nejdříve přikryté pokličkou asi 5 minut (podle velikosti), pak je obrátíme a vaříme odkryté dalších 3-5 minut
    Uvařené vyjmeme a propícháme nebo roztrhneme vidličkou, aby vyšla pára.
    Knedlíky podáváme teplé a posypané podle chuti – mákem, skořicovým cukrem, tvarohem, perníkem nebo osmaženou strouhankou
    Také cukrujeme a poléváme máslem, smetanou, zředěným a ochuceným tvarohem jogurtem, řídkou zavařeninou nebo sladkou omáčkou z ovoce.
Tvarohové knedlíky s ovocem video
250 g tvarohu (jemný nebo měkký)
250 g polohrubá mouka, sůl
očištěné jahody / švestky (15 až 20 ks)

    Švestkové knedlíky z odpalovaného těsta
  • 1/2 l mléka
    1/2 kostky másla nebo Hery
    sůl
    24 dkg hrubé krupice
    2 vejce
    jahody
    cukr
    smetana
  • Krupicové knedlíky s jahodovou omáčkou z odpalovaného těsta
  • Osolené mléko s máslem přivedeme k varu, za stálého míchání vsypeme krupici a dále mícháme, dokud nevznikne velmi husté tuhé těsto.
  • Odstavíme a necháme trochu vychladnout.
  • Poté vmícháme dvě celá vejce a z tohoto těsta tvarujeme kulaté knedlíky o velikosti 5 cm. Těsto je pěkně mastné a tak se nelepí na ruce. (Lepí se jen na prkénku, proto je dobré si na ně nasypat trochu krupice.)
  • Knedlíky zvolna vaříme v osolené vodě 10 minut.
  • Uvařené knedlíky pak rozpůlíme a na talíři polijeme jahodami rozmixovanými (nebo jen rozmačkanými) s cukrem a smetanou.
Image result for jahodová omáčka na kuličky

Jahodová omáčka

1 hrnky ovoce (jahod, borůvek, ostružin ... 
1 PL lžíce cukru
1 PL lžíce vody
smetana ke šlehání
1 lžíce vanilkového pudinku nebo solamylu (1 lžička)
Ovoce podlijeme vodou a rozvaříme s cukrem. 
V kelímku sladké smetany rozmícháme pudink a vlijeme 
k rozvařenému ovoci a necháme lehce provařit. 

Domácí bramborové tašky se švestkovými povidly

image encre animé effet fleur edited by meBramborové taštičky, šišky, noky

Na vál dáme nastrouhané brambory, mouku, osolíme, přidáme žloutek a lžičku solamylu. Vypracujeme těsto,
Bramborové šišky s mákemkteré vyválíme na pomoučeném vále na placku .
Nakrájíme na čtverce  Doprostřed každého dáme trochu švestkových povidel  přehneme na půl  kraje potřeme bílkem a spojíme.Pořádně uzavřeme, aby povidla nevytekla. Vaříme v osolené vodě, až vyplavou, jsou uvařené. 

400 g den předem vařených brambor, 300 g  hladké mouky, 
1 žloutek, sůl,1 lžička solamylu
Náplň :švestková povidla 
Podáváme sypané opraženou strouhankou nebo (mletým mákem nebo pomletými oříšky) pocukrujeme a polijeme rozehřátým máslem.
Bramborové knedlíky plněné masem


Bramborové knedlíky od babičky? Recept na bramborové knedlíky plněné uzeným masem nebo jablky. Pro pány s uzeným, pro dámy a děti jablkové. Tajemství plněných bramborových knedlíků s uzeným a recept na nejjednodušší bramborové těsto. A záleží na varném typu brambor?
400 guvařených brambor
100 ghrubé mouky
1 ksvejce
1 lžičkasolamylu
Na náplň:
150 gvařené nebo pečené maso (salám s anglickou slaninou)
1 lžícesádla
1 ksvětší cibule

Na polití:
2 cibuleosmažená cibulka
3 lžícekyselé zelí

Postup:
1. Den předem uvařené, studené oloupané brambory nastrouháme, smícháme s moukou, solamylem, solí a  vejcem
2. Vypracujeme tužší těsto které rozválíme, nakrájíme na čtverce, na každý poklademe kopeček náplně a spojíme všechny konce.
3. Knedlíky vaříme v osolené vodě (Dokud nevyplavou na povrch a nechat ještě vařit 2 minuty))
4. Uvařené, odcezené knedlíky sypeme  osmaženou cibulkou a poléváme rozehřátým sádlem.
Příprava náplně: Na sádle osmahneme  sekanou cibuli, pomleté maso a vše promícháme .Plníme  po vychladnutí knedlíky.


    • Bramborové knedlíky

      400 g brambor (vařených - ve slupce nejlépe vařené den předem) 100 g hrubé mouky, sůl, 1 vejce

    1. Brambory oloupeme, nastrouháme na jemno a smícháme s moukou, vajíčkem, (když je těsto příliš řídké, tak můžeme přidat mouku krupici) osolíme a přidáme zbylé suroviny.
    2. Vytvoříme 3-4 válečky stejně veliké a vložíme do vroucí vody.
      Vaříme 15-20 minut.