Houskové knedlíky bez kynutí
- 1/2 kg polohrubé mouky +1 kypřící prášek do pečiva.1 dl mléka nebo vody1/2 lžičky soli1 ks vejce2 ks rohlíkMouku vysypeme do mísy, rozptýlíme v ní prášek do pečiva, sůl a na malé kousky nakrájené pečivo. Pak přidáme mléko s vajíčkem (nebo vodu) a pořádně promícháme.Mokrýma rukama tvarujeme šišky a hned házíme do vroucí vody. Vaříme cca 25-až půl hodiny, pak knedlíky vyndáme, rozřízneme jestli je knedlík hotový.Pokud ne dáme jej na pár minut do vody dovařit. Uvařené knedlíky necháme krátce okapat a nakrájíme nití nebo ostrým nožem na plátky.Těsto není úplně husté, tak je lepší udělat třeba 3-4 menší tlustější šišky, než dvě veliké. Hozením do vody se tvar knedlíku zafixuje. Vařením nabudou skoro jako ty kynuté, tak s tím počítejte při výběru velikosti hrnce. V půlce vaření je dobré knedlíky otočit, aby se dobře provařily.
Hrníčkové knedlíky
1 hrnek polohrubé mouka + 1 lžička prášku do peč.1 hrnek mléka
2 ks vejce + sůl
1 hrnek nakrájených housek na kostičky
sádlo nebo máslo na vymazáni hrnečků
Mouku smícháme s mlékem , žloutky, osolíme , prášek do pečiva. Do těsta přidáme rohlíky pokrájené na kostičky a zlehka přimícháme tuhý sníh z bílků. Tímto těstem naplníme hrníčky vymazané máslem a vysypané moukou (asi do 2/3). Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu a vložíme do hrnce naplněné hrnečky(voda v hrnci by měla sahat asi do polovinu hrnečků). Zakryjeme pokličkou a vaříme 15 min. Na hrnečku vznikne čapka. Vyzkoušíme píchnutím špejle jestli se těsto nelepí., pak vyklopíme.
Karlovarský knedlík
- 250 g staršího bílého pečiva
- 200 ml mléka
- 2 vejce
- 100 g hrubé mouky
- sůl
- muškátový oříšek
- 1. Housky nebo rohlíky si nakrájíme na kostičky. V míse smícháme mléko, žloutky, mouku, asi dvě špetky soli a špetku nastrouhaného muškátového oříšku.
- 2. Směsí zalijeme nakrájené pečivo. S bílků vyšleháme tuhý sníh a jemně vmícháme do těsta s houskou. Dáme vařit hrnec vody.
- 3. Z těsta tvarujeme šišky, které zabalíme do potravinářské fólie. Fólii na obou koncích zavážeme. Mírně ji na několika místech propícháme vidličkou. Vaříme přibližně dvacet minut.
- Ovocné kynuté knedlíky 3 hrnky hrubé mouky
1 lžíce hladké mouky
1 hrnek mléka
1/2 kostky droždí
1 lžíce pískového cukru
1 vejce
sůl
Do části oslazeného vlahého mléka rozdrobíme droždí, posypeme 1 lžící hladké mouky a necháme vzejít kvásek
K osolené mouce přilijeme zbylé mléko, ve kterém jsme rozkvedlali vejce
Přidáme kvásek a vypracujeme tužší těsto Necháme je kynout na teplém místě asi hodinu
- Pak pomoučenou lžící vykrajujeme kousky těsta, dlaní je na pomoučeném vále roztlačíme na placičky a plníme ovocem
Dobře je zabalíme a vytvarujeme knedlíky
Na vále je necháme ještě asi 10 minut dokynout, můžeme je i obrátit
Vykynuté vkládáme je do vroucí osolené vody a vaříme nejdříve přikryté pokličkou asi 5 minut (podle velikosti), pak je obrátíme a vaříme odkryté dalších 3-5 minut
Uvařené vyjmeme a propícháme nebo roztrhneme vidličkou, aby vyšla pára.
Knedlíky podáváme teplé a posypané podle chuti – mákem, skořicovým cukrem, tvarohem, perníkem nebo osmaženou strouhankou
Také cukrujeme a poléváme máslem, smetanou, zředěným a ochuceným tvarohem jogurtem, řídkou zavařeninou nebo sladkou omáčkou z ovoce.
250 g tvarohu (jemný nebo měkký)
250 g polohrubá mouka, sůl
očištěné jahody / švestky (15 až 20 ks)
očištěné jahody / švestky (15 až 20 ks)
-
- 1/2 l mléka
- 1/2 kostky másla nebo Hery
- sůl
- 24 dkg hrubé krupice
- 2 vejce
- jahody
- cukr
- smetana
Krupicové knedlíky s jahodovou omáčkou z odpalovaného těsta
- Osolené mléko s máslem přivedeme k varu, za stálého míchání vsypeme krupici a dále mícháme, dokud nevznikne velmi husté tuhé těsto.
- Odstavíme a necháme trochu vychladnout.
- Poté vmícháme dvě celá vejce a z tohoto těsta tvarujeme kulaté knedlíky o velikosti 5 cm. Těsto je pěkně mastné a tak se nelepí na ruce. (Lepí se jen na prkénku, proto je dobré si na ně nasypat trochu krupice.)
- Knedlíky zvolna vaříme v osolené vodě 10 minut.
- Uvařené knedlíky pak rozpůlíme a na talíři polijeme jahodami rozmixovanými (nebo jen rozmačkanými) s cukrem a smetanou.
Jahodová omáčka
1 hrnky ovoce (jahod, borůvek, ostružin ...1 PL lžíce cukru
1 PL lžíce vody
smetana ke šlehání
1 lžíce vanilkového pudinku nebo solamylu (1 lžička)
Ovoce podlijeme vodou a rozvaříme s cukrem.
k rozvařenému ovoci a necháme lehce provařit.
Bramborové taštičky, šišky, noky
Na vál dáme nastrouhané brambory, mouku, osolíme, přidáme žloutek a lžičku solamylu. Vypracujeme těsto,
které vyválíme na pomoučeném vále na placku .
Nakrájíme na čtverce Doprostřed každého dáme trochu švestkových povidel přehneme na půl kraje potřeme bílkem a spojíme.Pořádně uzavřeme, aby povidla nevytekla. Vaříme v osolené vodě, až vyplavou, jsou uvařené.
Nakrájíme na čtverce Doprostřed každého dáme trochu švestkových povidel přehneme na půl kraje potřeme bílkem a spojíme.Pořádně uzavřeme, aby povidla nevytekla. Vaříme v osolené vodě, až vyplavou, jsou uvařené.
400 g den předem vařených brambor, 300 g hladké mouky,
1 žloutek, sůl,1 lžička solamylu
1 žloutek, sůl,1 lžička solamylu
Náplň :švestková povidla
Podáváme sypané opraženou strouhankou nebo (mletým mákem nebo pomletými oříšky) pocukrujeme a polijeme rozehřátým máslem.
Bramborové knedlíky plněné masem
Postup:
1. Den předem uvařené, studené oloupané brambory nastrouháme, smícháme s moukou, solamylem, solí a vejcem
2. Vypracujeme tužší těsto které rozválíme, nakrájíme na čtverce, na každý poklademe kopeček náplně a spojíme všechny konce.
3. Knedlíky vaříme v osolené vodě (Dokud nevyplavou na povrch a nechat ještě vařit 2 minuty))
4. Uvařené, odcezené knedlíky sypeme osmaženou cibulkou a poléváme rozehřátým sádlem.
2. Vypracujeme tužší těsto které rozválíme, nakrájíme na čtverce, na každý poklademe kopeček náplně a spojíme všechny konce.
3. Knedlíky vaříme v osolené vodě (Dokud nevyplavou na povrch a nechat ještě vařit 2 minuty))
4. Uvařené, odcezené knedlíky sypeme osmaženou cibulkou a poléváme rozehřátým sádlem.
Bramborové knedlíky
400 g brambor (vařených - ve slupce nejlépe vařené den předem) 100 g hrubé mouky, sůl, 1 vejce