Linecké cukroví
po uležení - změknou400 g hladké mouky
200 g Hery nebo másla
2 žloutky
140 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr, citronová šťáva z 1/2 citronu
Mouku, změklé máslo, cukr+vanilkový, žloutek a 1 lžíci citrónové šťávy zpracujeme do těsta a necháme v chladu pár hodin odležet .
Pak těsto vyválíme na tenký plát (cca 2 mm) a vykrajujeme tvary
Pak těsto vyválíme na tenký plát (cca 2 mm) a vykrajujeme tvary
Pečeme v rozpálené troubě na 180°C (horko vzduch cca 160°C) asi 7 minut - závisí na konkrétní troubě. Cukroví by nemělo být hnědé, ale zůstat pěkně žluté.
Bílá náplň
100 g rozpuštěné bílé čokolády200 g mascarpone + pokud bude náplň málo sladká přidat 1 lžičku moučkového cukru
Linecký jablkový koláč
Těsto
250 g polohrubá mouka
160 g Hery
120 g moučkový cukr
1 žloutek
1 balíček prášku do pečiva
Tvarohová nádivka
250 g tvaroh
1 vejce
1 balíček vanilkový cukr
3 lžíce cukru
Jablková nádivka
4 vetší jablka
3 lžíce cukru
1 lžička škrobové moučky
1 lžička skořice
2 lžičky rozinek
Z mouky, kypřícího prášku, Hery, cukru ,žloutku připravíme těsto. Menší polovinu dáme do mrazáku a větší polovinu rozložíme do dortové formy, kterou jsme předem vymazali tukem. Pokryjeme vrstvu tvarohovou, pak vrstvu jablkové a na vše nastrouháme zbývající těsto. Koláč upečeme.
Tvarohová nádivka: tvaroh dáme do mísy přidáme vejce, vanilkový cukr podle chuti osladíme a dobře promícháme.
Jablková nádivka: jablka oloupeme, nastrouháme, promícháme s cukrem, škrobovou moučkou, skořicí a rozinkami.
Mřížkový koláč s tvarohem a marmeládou
Na těsto:
500 g hladké mouky + 1/2 balíčku kypřícího prášku , 250 g tuku Hera, 120 g cukru + 1 vanilkový cukru, 1 vejce , 2 PL mléka
Na náplň:1
1 0,5 l mléka, 1 balíček vanilkového pudinku ,3 PL cukru ,250 g jemného tvarohu
Na náplň druhá:
Marmeláda nebo rozdušená jablka
Jablková nádivka4 vetší jablka
3 lžíce cukru
1 lžička škrobové moučky
1 lžička skořice
Jablková nádivka: jablka oloupeme, nastrouháme, promícháme s cukrem, škrobovou moučkou, skořicí a rozinkami.Na mírném ohni rozdusíme s trochou vody.
3 lžíce cukru
1 lžička škrobové moučky
1 lžička skořice
Jablková nádivka: jablka oloupeme, nastrouháme, promícháme s cukrem, škrobovou moučkou, skořicí a rozinkami.Na mírném ohni rozdusíme s trochou vody.
Těsto zpracujeme a rozdělíme na 3 části, vyválíme ... Jednu část vložíme na plech, potřeme tvarohovou náplní, přidáme další plát a ten potřeme marmeládou .
V misce smícháme marmeládu s rumem (vodou)Marmeládu nabíráme lžící a roztíráme po povrchu těsta nebo rozdušenými vychladlými jablíčky.
Z třetího těsta si uděláme mřížky.
Pečeme v troubě na 180°C asi 20-25 minut.
Mřížkový koláč s lesním ovocem
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- máslo 180 gramů
- cukr moučkový 100 gramů
- vanilkový lusk 1 kus
- žloutek 1 kus
- mléko 3 lžíce
Náplň:
- zavařenina jahodová 5 lžic
- ovoce lesní 500 gramů (může být také mražené)
Postup přípravy
1. Z uvedených surovin vypracujte těsto, rozdělte ho na polovinu a nechte asi 30 minut odležet v chladničce.
2. Polovinou rozváleného těsta vyložte koláčovou formu o průměru 24 cm. Druhou polovinu rovněž rozválejte a rozkrájejte na mřížky. Troubu předehřejte na 170 °C.
3. Korpus potřete zavařeninou, rovnoměrně posypte ovocem a ozdobte mřížkami.
4. Vložte do trouby a pečte 35 až 40 minut, až bude náplň bublat a těsto zezlátne.