Seznam blogů

10. 9. 2019

Kremeše pro dva (Vanilko - smetanový dezert) + s listového těsta koláče



Vanilkové řezy z listového těsta - Kremeše z videem

Listové těsto 2 x 400g

Krém ze šlehačky
500 ml smetana ke šlehání 33%,
3  ks vanilkový cukr
3  smetanový ztužovač

Pudinkový krém
750  ml mléko
3  ks vanilkového  pudinku
3 žloutky

100 g cukru
20  g másla + 180 g másla na krém


1. Listová těsta vyválíme na pomoučněném stole na velké pláty.  Vyválené pláty propícháme vidličkou , aby se při pečení zbytečně moc nenafukovaly a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova. Pak necháme vychladnout a připravíme si pudink.
2
500 ml mléka osladíme, přivedeme k varu, za stálého míchání přilijeme pudinky rozmíchané ve zbylém mléce i se žloutky. Povaříme , odstavíme a přidáme 20 g másla, které za stálého míchání necháme v pudinku rozpustit. Pak vychladlý pudink našleháme s máslem a s cukrem. Namažeme na upečený plát  a rovnoměrně rozetřeme. 
3
Smetanu si vyšleháme se ztužovačem, vanilkovými cukry  do tuha. Na povrch pudinku rovnoměrně rozetřeme šlehačku, zaklopíme druhým plátem ( nebo upečenými nakrájenými čtverečky) z listového těsta a dáme do chladna na den proležet.
4
 Před podáváním jemně pocukrujeme.
Image result for Listové bochánky s krémem



Kremeše pro dva - postup na videu

Připravíme si pudink:
1/2 l mléka,1 vanilkový pudink, 2  lžíce cukru 1 žloutek, 1 lžička másla - vše rozvařit na hustou kaši
Do vlažného pudinku zašleháme 90 g másla s vanilkovým cukrem.
Těsto a příprava
Listové těsto 1 ks 400 g. Překrojíme na dva díly, které vyválíme a dáme oba na plech. vedle sebe. Jeden necháme vcelku, druhý nakrájíme na čtverečky a dáme oba péct. do vyhřáté trouby na 180 st asi na 15 min.
Po vystydnutí naplníme pudinkovým krémem, dáme navrch ušlehanou šlehačku.a přikryjeme čtverečky z druhého upečeného těsta.Vrch pocukrujeme.

JABLÍČKA V ŽUPANU:
Listové těsto (400 g) rozválíme a nakrájíme na čtverce. Střed čtverců by měl být silnější než okraje. Na každý položíme oloupané jablko s vykrojeným jádřincem a naplněné zavařeninou. Posypeme skořicovým cukrem, zabalíme (rohy čtverce přeložíme přes sebe) a potřeme rozšlehanými vejcem. Pečeme v horké troubě 10-15 minut. 
OŘÍŠKOVÉ TAŠTIČKY:
Listové těsto tence, vyválíme a nakrájíme na čtverečky. Na každý čtvereček dáme kousek ořechové nádivky, kraje potřeme bílkem, přeložíme a přitiskneme. Pečeme na vodou opláchnutém plechu v dobře vyhřáté troubě. Upečené pocukrujeme.
Nádivka: utřeme 2 žloutky se 70 g moučkového cukru, přidáme 70 g opražených mletých lískových oříšků. Příliš řídkou nádivku zahustíme mletými piškoty.
LISTOVÝ KOLÁČ S TVAROHEM s bílkovou čepičkou
Listové těsto rozválíme a položíme na plech (s vyššími okraji), zvedneme okraje těsta. Náplň: 2 měkké tvarohy, 3 dl mléka, 4 žloutky, 150 g jemného krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový pudink.  Přidáme horkou vodou spařené rozinky. Směs vylijeme na těsto. Pečeme naplno 5 minut, dopékáme mírně 15 minut.
Ušleháme 4 bílky se 150 g moučkového cukru, natřeme na tvaroh a do růžova dopečeme.