Ořechová roláda bez mouky se šlehačkou
- vejce - 4 kusy
- cukr - 10 dkg
- Ořechy - 10 dkg
- Vanilkový cukr - 1 balíček
- 2 ks šlehačky + ztužovač
- V míse utřeme moučkový cukr se žloutky a vanilinovým cukrem do pěny. Pak opatrně po částech vmícháme sníh ušlehaný z bílků a na závěr přidáme nastrouhané ořechy. Plech pokryjeme papírem na pečení, který ještě potřeme tukem a nalijeme na něj připravené ořechové těsto. Vložíme je do trouby vyhřáté asi na 180 °C a pečeme přibližně 10 – 12 minut.Upečený plát těsta necháme na plechu s papírem vychladnout, pak ho opatrně překlopíme spodní stranou nahoru na pracovní desku pokrytou čistým papírem na pečení, z plátu stáhneme papír, na kterém se těsto peklo, a plát potřeme ušlehanou smetanou (část smetany si necháme stranou na ozdobení rolády). Vrch ozdobíme jen rýhami vidličkou.Roláda bude vypadat jako pařez.
Bezé roláda se šlehačkou
-
- Těsto:
- 250 g bílků (8 vajec)
- 200 g krupicového cukru
- 80 g hladké mouky
- 50 g jemně umletých vlašských ořechů
- moučkový cukr
- Náplň:
- 500 ml 40% smetany + moučkový cukr
Bílky vyšlehejte s cukrem do pevného sněhu, nejdříve šlehejte při nižších otáčkách samotné bílky, pak postupně přidejte cukr a otáčky zvyšte na maximum.
Stěrkou vmíchejte mleté oříšky a mouku. Těsto rozetřete na připravený pečící papír, není nutné po celé ploše, aby vrstva těsta nebyla příliš tenká. Dejte péct do vyhřáté trouby
na 8 - 10 minut, až je těsto lehce růžové.
Po upečení plát sejměte z plechu a překlopte na čistý kus pečícího papíru. Nechte vychladnout, pak papír z plátu opatrně sloupněte.
Smetanu ušlehejte společně s cukrem do tuha, rozetřete na vychladlý plát a pomocí pečícího papíru zatočte. Zabalenou roládu dejte do lednice vychladit.
Před servírováním posypte moučkovým cukrem, krájejte zoubkovaným nožem.
Sváteční dort
5 vajec a asi 1 lžíci teplé vody ,6 lžic cukru
6 lžic pol,mouky + 1 lžička pr.do pečiva
Celá vejce ušlehat s cukrem do běla, přidat trošku vody...
do světlé hmoty přidej po lžících mouku s práškem
do pečiva a v míchej jen lehce.,,,
pak vše nalij do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy...peč při 180 stupních asi 45 minut před dopečením dej na vrch formy alobal aby dort nebyl připálený.
1 PL hladké mouky a 1 hrnek mléka. Aby jste zabránili hrudkám v kaši, doporučuji mouku rozmíchat v části studeného mléka - uvaříme kaši a necháme ji vychladnout.
Vyšleháme si 1 máslo s cukrem do pěny trošku rumu a vmícháme vychladlou kaši.
Krém se namaže do dortu a zbytek na boky a povrch dortu .Pak se nasype posypka (Griliáš)
Na posypání: Griliáš
V hmoždíři rozdrtím karamel s ořechy nebo v robotu
1 hrnek cukru krystal
1 hrnek ořechů
- Griliáš, to jsou nasekané a jemně opražené Vlašské ořechy vmíchané do roztaveného zkaramelizovaného cukru.
- Nejdřív jemně opražíme jádra a vysypeme je na plech (nebo alobal) potřený olejem a zalijeme je karamelem.
- V kastrůlku za stálého míchání roztavíme cukr a mícháme dokud nezíská světle hnědou barvu. Pak horké nalij na plech na ořechy,
- Po vychladnutí se hmota roztluče na drobné kousky. Nejprve přitlačím ořechy na boky a pak na povrch dortu. Ozdobíte ovocem
- Pařížský dort (Kakaový dort)
- 4 ks vejce + 1 lžíce teplé vody + 1 lžíce oleje , 5 lžic cukr krystal , 5 lžic polohrubé mouky + 1 lžička pr.do pečiva
- 3 lžíce kakaa
- Celá vejce ušlehat s cukrem do běla, přidat trošku vody a olej...do světlé hmoty přidej po lžících mouku s práškem do pečiva a v míchej jen lehce.,,,
pak vše nalij do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy...peč při 180 stupních asi 45 minut
1-Pařížská šlehačka
0,5 l šlehačky ,2 lžíce cukru, 1 lžíce kakaa , 50 g čokoláda na posypání
Příprava pařížské šlehačky: Večer vmícháme šlehačku s kakaem a cukrem a 1-2 minuty povaříme Po vychladnutí vložíme do chladničky a druhý den vyšleháme do tuha.
2-Pařížská šlehačka- 2 šlehačky + 2 čokolády (Kaštánky) - svařit , vychladlé dát do lednice .Ušlehat druhý den,
- Na vychladlý korpus navršíme pařížskou šlehačku a posypeme strouhanou čokoládou.
Pečení dortového korpusu - NÁVOD
Uvedené suroviny stačí na dort o průměru 24 cm.
Oddělíme žloutky od bílků, z bílků ušleháme sníh.
Nyní do směsi zašleháme žloutky. Vmícháme hladkou mouku. Vše pečlivě rozmícháme. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou - stačí dno formy (dle typu formy). Těsto dáme do formy a mírně jej odhrneme od středu k okrajům formy. Formu vložíme do předehřáté trouby (cca 150°C) a pečeme cca 1 hodinu.
Korpus má mít zlatavou barvu. Špejlí můžete zkontrolovat, zda je těsto upečené - zda se ještě nelepí uprostřed korpusu na špejli. S dortovou formou po vytažení z trouby nijak nebouchejte - upečený korpus by se mohl uprostřed propadnout. Až forma vychladne tak, že na ni můžete sáhnout rukou - vyklopte hotový korpus z formy.
Schwarzwaldský třešňový dort
Postup přípravy receptu
Třešně scedíme, dáme si trochu šťávy stranou. Přidáme celou skořici a 3 lžíce cukru a necháme chvilku provařit, pak přidáme zbytek šťávy smíchané se 3 lžícemi solamylu..
Necháme projít varem a přidáme vypeckované třešně (pár si jich dáme stranou na ozdobu) a pokud chceme, i pár lžic třešňovice.
Necháme projít varem a přidáme vypeckované třešně (pár si jich dáme stranou na ozdobu) a pokud chceme, i pár lžic třešňovice.
Korpus:
7 vajec, 200 g cukru, 200 g polohrubé mouky, 3 lžíce oleje, 3 lžíce vody (vlažné),
Korpus 2x prořízneme a na spodní díl dáme ještě teplou směs s třešněmi.
7 vajec, 200 g cukru, 200 g polohrubé mouky, 3 lžíce oleje, 3 lžíce vody (vlažné),
prášek do pečiva
Vyšleháme 400 ml šlehačky se lžící cukru a ztužovačem a natřeme na prostřední díl.
Přikryjeme horním dílem a dáme vychladit.
Vyšleháme zbytek šlehačky s cukrem a ztužovačem, po vychlazení potřeme celý dort i po stranách. Boky ozdobíme nastrouhanou čokoládou, ozdobíme vršek a dáme do lednice na několik hodin chladit.
Vyšleháme zbytek šlehačky s cukrem a ztužovačem, po vychlazení potřeme celý dort i po stranách. Boky ozdobíme nastrouhanou čokoládou, ozdobíme vršek a dáme do lednice na několik hodin chladit.
-
- Ananasový dort
Na přípravu těsta vyšleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do pěny. Mouku promícháme s kypřicím práškem a kakaem a prosejeme. Zlehka ručně zapracujeme do pěny a vypracujeme hladké těsto
Těsto vylijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme
Horkovzdušná trouba: 170 °C
Upečený korpus necháme vychladnout.
Na přípravu náplně ušleháme smetanu do tuha. Kompot necháme odkapat a šťávu přitom zachytíme. Ananas nakrájíme na malé kousky. Želatinový ztužovač připravíme podle návodu na obale, místo vody použijeme šťávu z kompotu. Vmícháme šlehačku a nakrájený ananas. Důkladně zamícháme. Okraj dortové formy očistíme a na vychladlý korpus nalijeme náplň. Uhladíme a dáme asi na 1 hod ztuhnout.
Cukrárenské želé připravíme s vodou a cukrem podle návodu na obale a nalijeme na náplň. Necháme ztuhnout, dozdobíme .
Na těsto:
3 ks vejce
120 g cukr
1 balíček Vanilínový cukr
150 g mouka polohrubá
0,5 balíčky Kypřicí prášek do pečiva
1 vrchovatá PL Holandské kakao
Na náplň:
250 ml smetana ke šlehání 33%
250 g kompot ananasový (po odkapání)
1 balíček Želatinový ztužovač
100 ml šťáva z kompotu ananasové
Na polevu:
1 balíček Cukrárenské želé žluté
2 PL cukr
500 ml voda
Těsto vylijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme
Horkovzdušná trouba: 170 °C
Upečený korpus necháme vychladnout.
Na přípravu náplně ušleháme smetanu do tuha. Kompot necháme odkapat a šťávu přitom zachytíme. Ananas nakrájíme na malé kousky. Želatinový ztužovač připravíme podle návodu na obale, místo vody použijeme šťávu z kompotu. Vmícháme šlehačku a nakrájený ananas. Důkladně zamícháme. Okraj dortové formy očistíme a na vychladlý korpus nalijeme náplň. Uhladíme a dáme asi na 1 hod ztuhnout.
Cukrárenské želé připravíme s vodou a cukrem podle návodu na obale a nalijeme na náplň. Necháme ztuhnout, dozdobíme .
Na těsto:
3 ks vejce
120 g cukr
1 balíček Vanilínový cukr
150 g mouka polohrubá
0,5 balíčky Kypřicí prášek do pečiva
1 vrchovatá PL Holandské kakao
Na náplň:
250 ml smetana ke šlehání 33%
250 g kompot ananasový (po odkapání)
1 balíček Želatinový ztužovač
100 ml šťáva z kompotu ananasové
Na polevu:
1 balíček Cukrárenské želé žluté
2 PL cukr
500 ml voda