Seznam blogů

2. 1. 2019

Sváteční dort posypaný griliášem / Pařížský dort

Ořechová roláda bez mouky se šlehačkou

  • vejce -  4 kusy
  • cukr  -  10 dkg
  • Ořechy - 10 dkg
  • Vanilkový cukr -  1 balíček
  • 2 ks šlehačky + ztužovač

  • V míse utřeme moučkový cukr se žloutky a vanilinovým cukrem do pěny. Pak opatrně po částech vmícháme sníh ušlehaný z bílků a na závěr přidáme nastrouhané ořechy. Plech pokryjeme papírem na pečení, který ještě potřeme tukem a nalijeme na něj připravené ořechové těsto. Vložíme je do trouby vyhřáté asi na 180 °C a pečeme přibližně 10 – 12 minut.
    Upečený plát těsta necháme na plechu s papírem vychladnout, pak ho opatrně překlopíme spodní stranou nahoru na pracovní desku pokrytou čistým papírem na pečení, z plátu stáhneme papír, na kterém se těsto peklo, a plát potřeme ušlehanou smetanou (část smetany si necháme stranou na ozdobení rolády). Vrch ozdobíme jen rýhami vidličkou.Roláda bude vypadat jako pařez.

  • Bezé roláda se šlehačkou

  • Bezé roláda se Å¡lehačkou

  • Těsto:
    250 g bílků (8 vajec)
    200 g krupicového cukru
    80 g hladké mouky
    50 g jemně umletých vlašských ořechů
    moučkový cukr
    Náplň:
    500 ml 40% smetany + moučkový cukr
    Bílky vyšlehejte s cukrem do pevného sněhu, nejdříve šlehejte při nižších otáčkách samotné bílky, pak postupně přidejte cukr a otáčky zvyšte na maximum.

Stěrkou vmíchejte mleté oříšky a mouku. Těsto rozetřete na připravený pečící papír, není nutné po celé ploše, aby vrstva těsta nebyla příliš tenká. Dejte péct do vyhřáté trouby 
na 8 - 10 minut, až je těsto lehce růžové.

Po upečení plát sejměte z plechu a překlopte na čistý kus pečícího papíru. Nechte vychladnout, pak papír z plátu opatrně sloupněte.
Smetanu ušlehejte společně s cukrem do tuha, rozetřete na vychladlý plát a pomocí pečícího papíru zatočte. Zabalenou roládu dejte do lednice vychladit.
Před servírováním posypte moučkovým cukrem, krájejte zoubkovaným nožem. 
Sváteční dort 
5 vajec a  asi 1 lžíci teplé vody ,
6 lžic cukru
6 lžic pol,mouky + 1 lžička pr.do pečiva 

Celá vejce ušlehat s cukrem do běla, přidat trošku vody...

do světlé hmoty přidej po lžících  mouku s práškem 
do pečiva a v míchej jen lehce.,,,
pak vše nalij do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy...peč při 180 stupních asi 45 minut před dopečením  dej na vrch formy alobal aby dort nebyl připálený.

Krém.
1 PL  hladké mouky a 1 hrnek mléka. Aby jste zabránili hrudkám v kaši, doporučuji mouku rozmíchat v části studeného mléka - uvaříme kaši a necháme ji vychladnout.
Vyšleháme si 1 máslo s cukrem do pěny trošku rumu a vmícháme vychladlou kaši. 

Krém se namaže do dortu a zbytek na boky a povrch dortu .Pak se nasype posypka (Griliáš)


Na posypání:  Griliáš

V  hmoždíři rozdrtím karamel s ořechy nebo v robotu
1 hrnek cukru krystal
1 hrnek ořechů

  1. Griliáš, to jsou nasekané a jemně opražené Vlašské ořechy vmíchané do roztaveného zkaramelizovaného cukru.
  2. Nejdřív jemně opražíme jádra a vysypeme je na plech (nebo alobal) potřený olejem a zalijeme je karamelem.
  3. V kastrůlku za stálého míchání roztavíme cukr a mícháme dokud nezíská světle hnědou barvu. Pak horké nalij na plech na ořechy,
  4. Po vychladnutí se hmota roztluče na drobné kousky. Nejprve přitlačím ořechy na boky a pak na povrch dortu. Ozdobíte ovocem 
  5. Pařížský dort (Kakaový dort)

  6. Těsto
  7. 4 ks vejce + 1 lžíce teplé vody + 1 lžíce oleje , 5 lžic cukr krystal , 5 lžic polohrubé mouky + 1 lžička pr.do pečiva 
  8. 3 lžíce kakaa 
  9.   Celá vejce ušlehat s cukrem do běla, přidat trošku vody a olej...do světlé hmoty přidej po lžících  mouku s práškem do pečiva a v míchej jen lehce.,,,
    pak vše nalij do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy...peč při 180 stupních asi 45 minut

      1-Pařížská šlehačka   
     0,5  l šlehačky ,2  lžíce cukru, 1  lžíce kakaa , 50 g čokoláda na posypání 
     Příprava pařížské šlehačky: Večer vmícháme šlehačku s kakaem a cukrem a 1-2 minuty povaříme Po vychladnutí vložíme do chladničky a druhý den vyšleháme do tuha.

  10. 2-Pařížská šlehačka
  11. 2 šlehačky + 2 čokolády (Kaštánky) - svařit , vychladlé dát do lednice .Ušlehat druhý den,

  12. Na vychladlý korpus navršíme pařížskou šlehačku a posypeme strouhanou čokoládou.


  13.    Pečení dortového korpusu - NÁVOD   



Ingredience 7 ks Vajec 210 g Cukr krupice 210 g Hladká mouka Máslo - na vymazání formy Polohrubá mouka - na vysypání formy
Uvedené suroviny stačí na dort o průměru 24 cm.

Oddělíme žloutky od bílků, z bílků ušleháme sníh. Nyní do směsi zašleháme žloutky. Vmícháme hladkou mouku. Vše pečlivě rozmícháme. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou - stačí dno formy (dle typu formy). Těsto dáme do formy a mírně jej odhrneme od středu k okrajům formy. Formu vložíme do předehřáté trouby (cca 150°C) a pečeme cca 1 hodinu. Korpus má mít zlatavou barvu. Špejlí můžete zkontrolovat, zda je těsto upečené - zda se ještě nelepí uprostřed korpusu na špejli. S dortovou formou po vytažení z trouby nijak nebouchejte - upečený korpus by se mohl uprostřed propadnout. Až forma vychladne tak, že na ni můžete sáhnout rukou - vyklopte hotový korpus z formy.

Schwarzwaldský třešňový dort

Postup přípravy receptu
Třešně scedíme, dáme si trochu šťávy stranou. Přidáme celou skořici a 3 lžíce cukru a necháme chvilku provařit, pak přidáme zbytek šťávy smíchané se 3 lžícemi solamylu..
Necháme projít varem a přidáme vypeckované třešně (pár si jich dáme stranou na ozdobu) a pokud chceme, i pár lžic třešňovice.

Korpus:
7 vajec, 200 g cukru, 200 g polohrubé mouky, 3 lžíce oleje, 3 lžíce vody (vlažné),
prášek do pečiva

Korpus 2x prořízneme a na spodní díl dáme ještě teplou směs s třešněmi. 
Vyšleháme 400 ml šlehačky se lžící cukru a ztužovačem a natřeme na prostřední díl. 
Přikryjeme horním dílem a dáme vychladit.

Vyšleháme zbytek šlehačky s cukrem a ztužovačem, po vychlazení potřeme celý dort i po stranách. Boky ozdobíme nastrouhanou čokoládou, ozdobíme vršek a dáme do lednice na několik hodin chladit.
  1. Ananasový dort


Na přípravu těsta vyšleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do pěny. Mouku promícháme s kypřicím práškem a kakaem a prosejeme. Zlehka ručně zapracujeme do pěny a vypracujeme hladké těsto
Těsto vylijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme
Horkovzdušná trouba: 170 °C
Upečený korpus necháme vychladnout.
Na přípravu
náplně
ušleháme smetanu do tuha. Kompot necháme odkapat a šťávu přitom zachytíme. Ananas nakrájíme na malé kousky. Želatinový ztužovač připravíme podle návodu na obale, místo vody použijeme šťávu z kompotu. Vmícháme šlehačku a nakrájený ananas. Důkladně zamícháme. Okraj dortové formy očistíme a na vychladlý korpus nalijeme náplň. Uhladíme a dáme asi na 1 hod ztuhnout.

Cukrárenské želé připravíme s vodou a cukrem podle návodu na obale a nalijeme na náplň. Necháme ztuhnout, dozdobíme .
Na těsto:
3 ks vejce
120 g cukr
1 balíček Vanilínový cukr 
150 g mouka polohrubá
0,5 balíčky Kypřicí prášek do pečiva 
1 vrchovatá PL Holandské kakao 
Na náplň:
250 ml smetana ke šlehání 33%
250 g kompot ananasový (po odkapání)
1 balíček Želatinový ztužovač 
100 ml šťáva z kompotu ananasové
Na polevu:
1 balíček Cukrárenské želé žluté 
2 PL cukr
500 ml voda