Seznam blogů

13. 1. 2019

Rohlíčky - ze zakysané smetany bez cukru / Posvícenské koláčky / Pudinkáče

 Křehoučké rohlíčky ze zakysané smetany bez cukru

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:
Těsto:
Image result for  Křehoučké rohlíčky ze zakysané smetany bez cukru
  • 450 g hladké mouky
  • 250 g Hery
  • 200 ml zakysané smetany
  • špetka soli
Dále:
  • Nutella
POSTUP PŘÍPRAVY:
Z uvedených surovin na vále vypracujeme těsto, které hned rozkrojíme na 4 stejné díly a z nich utvoříme bochánky. Každý bochánek rozválíme na kruh, který rozkrojíme na 8 dílků. Na každý kousek položíme trochu Nutelly a těsto smotáme od vnějšího kraje ke středu kruhu s tím, že boky každého kousku přeložíme dovnitř tak, aby náplň nevytekla. Pečeme na plechu s pečícím papírem v troubě předehřáté na 200°C. Vychladlé rohlíčky pocukrujeme (těsto je bez cukru).
Jogurtové rohlíčky s makovou nádivkou

Těsto:
400
gmouka hladká
1
ksvejce
200
gHera
150
g   bílý jogurt

sůl
Náplň:
200
gmák mletý
200
gpovidla 
Jogurtové rožky
Na desku nasypeme mouku se solí do ní dáme hustý bílý jogurt a jedno vejce Na tuto drobivou hmotu nastrouháme studenou Heru a rukama uděláme těsto. Hotové zabalíme do sáčku a dáme na půl hodiny do chladničky.
Těsto přendáme na pomoučeny vál a rozválíme asi na 4 mm do tvaru obdélníku. Potom ho rádýlkem po délce nakrájíme asi na 10 cm dlouhé pásy.

Mletý mák smícháme s povidly. Náplň by neměla být řídká, aby nevytékala. Proto podle hustoty povidel dávkujeme i mák. Tuto nádivku pomocí cukrářského sáčku s širokou špičkou nanášíme na pásy vždy k jednomu okraji.

Okraje těsta zavineme jako závin, nožem pokrájíme asi na 10 cm dlouhé válečky a prsty je vyformujeme do tvaru písmene C. 
Přeložíme je na plech s papírem a můžeme (nemusíme) potřít rozšlehaným vejcem.



Vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečeme asi 20 - 25 minut do zlatova. Jogurtové rohlíky dlouho vydrží měkké a jemné. 

Rohlíčky plněné ořechovou nádivkou

Ingredience:
  • 540 g polohrubé mouky + špetka soli
  • 360 g tuku na pečení
  • 1 kelímek smetany ke šlehání 
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 150 g cukr, 1 lžíce medu
  • trochu mléka na spojení nádivky
  • 1 lžička rumu
  • vejce na potření
 Postup:
1. Do mísy dáme mouku, nastrouháme na struhadle tuk a nalijeme šlehačku.
2. Vypracujeme vláčné těsto.
3. Mezi tím smícháme ořechy s cukrem, medem, horkým mlékem a troškou rumu na nádivku.
4. Těsto rozdělíme na 6 dílů.
5. Z jednotlivých dílů vyválíme placku o síle cca 4 mm, kterou nakrájíme do kříže na 6-8 dílů.
6. Na každý díl vložíme lžíci ořechové nádivky a smotáme směrem ke středu, při vkládání na plech (vyložený pečicím papírem) stočíme konce jako rohlíčky.
7. Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C, pečeme asi 15 minut dorůžova.
Nekynuté rohlíčky
450 g hladké mouky
250 g másla
4 žloutky
150 ml smetany (30 %)
2 lžíce moučkového cukru
špetka soli
vejce na potření
moučkový cukr na zdobení
Na ořechovou náplň:
175 g mletých vlašských ořechů
125 g moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
2 bílky

Posvícenské koláčky ze 100% tuku

400 g hladké mouky
kostka 100% tuku (Omega)
kostka kvasnic
1 lžička cukru
trochu vlahého mléka (do kvásku)

Postup přípravy receptu

    Na vál dáme mouku a na velkém struhadle nastrouháme Omegu. Přilijeme kvásek a zpracujeme polotuhé těsto. Nenecháváme kynout, ale s těstem hned pracujeme. 
    Vyválíme plát, rádýlkem nakrájíme čtverečky, ty naplníme náplní, dle chuti uvážeme šátečky, posypeme žmolenkou a upečeme do růžova na 180°. Horké cukrujeme.

  1. Pudinkáče 
  2. Těsto:
    1/4 l mléka
    1 dl oleje
    3 ks žloutek
    400 g hladké mouky
    10 lžiček cukru
    špetka soli
    20 g droždí
    Krém:
    3 bal.vanilkového pudinku
    3/4 l mléka
    3 ks vanilkového cukru
    5-6 lžic krupicového cukru
    180 g másla



    svatebni_kolacky_s_fotkou













 

  1. Připravíme si kvásek ze 2 lžiček cukru, mléka a droždí.
  2. V míse smícháme mouku, špetku soli, cukr, žloutky, mléko, olej a kvásek. Těsto necháme nakynout 
  3. cca 1 hod - aby zdvojnásobilo objem.
  4. Pokud nakyne těsto uděláme si pudink. Po vychladnutí vyšleháme s máslem. Zatím dáme nádivku do lednice.
  5. Uděláme válečky o průměru asi 1 cm a dlouhé asi
  6.  20 cm, které přehneme na polovinu, tím vzniknou dva prameny, které upleteme a konec vsuneme dolů.
  7. (Z těsta se snažíme vyválet "hady" o tloušťce prstu a rozkrájíme po 20 cm. "Hada" ohneme na polovinu a zakroutíme ).
  8. Necháme na plechu kynout, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme při 200°C cca 15 min. (do zlatova).
  9. Když vychladnou rozkrojíme, naplníme a posypeme moučkovým cukrem. Z dávky vyjde cca 18 ks o délce 10 cm.