Křehoučké rohlíčky ze zakysané smetany bez cukru
Těsto:
- 450 g hladké mouky
- 250 g Hery
- 200 ml zakysané smetany
- špetka soli
Dále:
- Nutella
POSTUP PŘÍPRAVY:
Z uvedených surovin na vále vypracujeme těsto, které hned rozkrojíme na 4 stejné díly a z nich utvoříme bochánky. Každý bochánek rozválíme na kruh, který rozkrojíme na 8 dílků. Na každý kousek položíme trochu Nutelly a těsto smotáme od vnějšího kraje ke středu kruhu s tím, že boky každého kousku přeložíme dovnitř tak, aby náplň nevytekla. Pečeme na plechu s pečícím papírem v troubě předehřáté na 200°C. Vychladlé rohlíčky pocukrujeme (těsto je bez cukru).
Těsto:
| ||
400
| g | mouka hladká |
1
| ks | vejce |
200
| g | Hera |
150
| g | bílý jogurt |
sůl | ||
Náplň:
| ||
200
| g | mák mletý |
200
| g | povidla |
Na desku nasypeme mouku se solí do ní dáme hustý bílý jogurt a jedno vejce Na tuto drobivou hmotu nastrouháme studenou Heru a rukama uděláme těsto. Hotové zabalíme do sáčku a dáme na půl hodiny do chladničky.
Těsto přendáme na pomoučeny vál a rozválíme asi na 4 mm do tvaru obdélníku. Potom ho rádýlkem po délce nakrájíme asi na 10 cm dlouhé pásy.
Mletý mák smícháme s povidly. Náplň by neměla být řídká, aby nevytékala. Proto podle hustoty povidel dávkujeme i mák. Tuto nádivku pomocí cukrářského sáčku s širokou špičkou nanášíme na pásy vždy k jednomu okraji.
Okraje těsta zavineme jako závin, nožem pokrájíme asi na 10 cm dlouhé válečky a prsty je vyformujeme do tvaru písmene C.
Přeložíme je na plech s papírem a můžeme (nemusíme) potřít rozšlehaným vejcem.
Vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečeme asi 20 - 25 minut do zlatova. Jogurtové rohlíky dlouho vydrží měkké a jemné.
Rohlíčky plněné ořechovou nádivkou
Ingredience:
- 540 g polohrubé mouky + špetka soli
- 360 g tuku na pečení
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 150 g cukr, 1 lžíce medu
- trochu mléka na spojení nádivky
- 1 lžička rumu
- vejce na potření
Postup:
1. Do mísy dáme mouku, nastrouháme na struhadle tuk a nalijeme šlehačku.
2. Vypracujeme vláčné těsto.
3. Mezi tím smícháme ořechy s cukrem, medem, horkým mlékem a troškou rumu na nádivku.
4. Těsto rozdělíme na 6 dílů.
5. Z jednotlivých dílů vyválíme placku o síle cca 4 mm, kterou nakrájíme do kříže na 6-8 dílů.
6. Na každý díl vložíme lžíci ořechové nádivky a smotáme směrem ke středu, při vkládání na plech (vyložený pečicím papírem) stočíme konce jako rohlíčky.
7. Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C, pečeme asi 15 minut dorůžova.
Nekynuté rohlíčky
450 g hladké mouky
250 g másla
4 žloutky
150 ml smetany (30 %)
2 lžíce moučkového cukru
špetka soli
vejce na potření
moučkový cukr na zdobení
250 g másla
4 žloutky
150 ml smetany (30 %)
2 lžíce moučkového cukru
špetka soli
vejce na potření
moučkový cukr na zdobení
Na ořechovou náplň:
175 g mletých vlašských ořechů
125 g moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
2 bílky
Posvícenské koláčky ze 100% tuku
400 g hladké mouky
kostka 100% tuku (Omega)
kostka kvasnic
1 lžička cukru
trochu vlahého mléka (do kvásku)
Postup přípravy receptu
- Na vál dáme mouku a na velkém struhadle nastrouháme Omegu. Přilijeme kvásek a zpracujeme polotuhé těsto. Nenecháváme kynout, ale s těstem hned pracujeme.
- Vyválíme plát, rádýlkem nakrájíme čtverečky, ty naplníme náplní, dle chuti uvážeme šátečky, posypeme žmolenkou a upečeme do růžova na 180°. Horké cukrujeme.
- Pudinkáče
- Těsto:
1/4 l mléka
1 dl oleje
3 ks žloutek
400 g hladké mouky
10 lžiček cukru
špetka soli
20 g droždí
Krém:
3 bal.vanilkového pudinku
3/4 l mléka
3 ks vanilkového cukru
5-6 lžic krupicového cukru
180 g másla
- Připravíme si kvásek ze 2 lžiček cukru, mléka a droždí.
- V míse smícháme mouku, špetku soli, cukr, žloutky, mléko, olej a kvásek. Těsto necháme nakynout
- cca 1 hod - aby zdvojnásobilo objem.
- Pokud nakyne těsto uděláme si pudink. Po vychladnutí vyšleháme s máslem. Zatím dáme nádivku do lednice.
- Uděláme válečky o průměru asi 1 cm a dlouhé asi
- 20 cm, které přehneme na polovinu, tím vzniknou dva prameny, které upleteme a konec vsuneme dolů.
- (Z těsta se snažíme vyválet "hady" o tloušťce prstu a rozkrájíme po 20 cm. "Hada" ohneme na polovinu a zakroutíme ).
- Necháme na plechu kynout, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme při 200°C cca 15 min. (do zlatova).
- Když vychladnou rozkrojíme, naplníme a posypeme moučkovým cukrem. Z dávky vyjde cca 18 ks o délce 10 cm.