Seznam blogů

11. 9. 2018

Dukátové buchtičky / Šišky s mákem / Staročeské lívance

Dukátové buchtičky
Výsledek obrázku pro Dukátové buchtičkyna buchtičky
500 g polohrubé mouky
25 g droždí
70 g cukru
250–300 ml mléka
2 vejce
150 g másla
citronová kůra
sůl
100 g oleje

Vanilkový krém
600–700 ml mléka
100 g cukru
2–3 vaječné žloutky
½ balíčku vanilkového pudinku
½ balíčku vanilkového cukru

Do mísy přesejeme mouku, přidáme rozdrobené droždí, cukr, zalijeme částí vlažného mléka
a dáme na teplé místo nakynout. Poté přidáme vejce, zbytek mléka, polovinu rozpuštěného
másla, nastrouhanou kůru z citronu, sůl a prohněteme. 
Nádobu přikryjeme ubrouskem a dáme opět na teplé místo náležitě vykynout.
Poté těsto vyklopíme na pomoučněný vál. Vyválíme ho na dlouhý pruh, který nakrájíme na malé díly. 
Do pekáčku dáme zůstatek rozpuštěného másla a olej. Jednotlivé dílky těsta klademe do
tuku. Naplněný pekáček vložíme do středně vyhřáté trouby. Buchtičky upečeme dozlatova.

Připravíme si krém. 
Do kastrůlku vlijeme 2/3 mléka, přidáme cukr a přivedeme do varu.
Poté vlijeme směs ze zbylého mléka, žloutků, vanilkového cukru
a vanilkového pudinku. Vše společně krátce povaříme.
Na talířky nalijeme krém, do nějž vkládáme upečené buchtičky.

Šišky nebo taštičky s mákem nebo osmaženou strouhankou
příprava: 10 minut | vaření: 20 minut
500 g brambor
250 g polohrubé mouky
½ lžičky soli
1 vejce
1 žloutek
mletý mák  nebo osmažená strouhanka
 moučkový cukr k posypání
200 g másla, rozpuštěného
na taštičky švestková povidla

Brambory uvaříme ve slupce (nejlépe den předem) a necháme zcela zchladnout.
Poté oloupeme a na jemné straně struhadla nastrouháme do větší mísy.
Přidáme sůl, vejce i žloutek a prohněteme do hladkého a pevného těsta
Z těsta vyválíme tašky,které naplníme švestkovými povidly nebo vytvoříme malé válečky
(šišky)

Šišky vhazujeme do vroucí osolené vody, počkáme až vyplavou a pak ještě 2–3 minuty
povaříme – těsto musí být i uvnitř hotové. Šišky vyndáváme dřevěnou vařečkou s dírami
a dáváme do keramické mísy vymazané máslem.
Servírujeme posypané mákem a moučkovým cukrem, přelité máslem.
Také je dobré posypat osmaženou strouhankou a cukrem.

Lívance s borůvkovým žahourem
200 g polohrubé mouky + 1 lžička prášku do pečiva 
1 špetku soli a cukru
1 vejce
300 ml mléka
1 lžíce rozpuštěného másla
několik lžic slunečnicového oleje na smažení

na borůvkový žahour
500 g borůvek
250 ml smetany
1 větší lžíce másla
50 g cukru
1 lžička bramborové moučky

V míse promícháme mouku s práškem do pečiva, sůl,.cukr. Přidáme mléko prošlehané s vejcem.
Vidličkou nebo metličkou prošleháme do hustšího těsta, do kterého nakonec zašleháme rozpuštěné máslo.
Na pánvi rozehřejeme půl lžíce oleje. Naběračkou nebo lžící vlijeme trochu těsta a tvoříme lívanečky,
které smažíme po obou stranách.

Podáváme s žahourem, který uděláme tak, že borůvky zalijeme polovinou smetany, přidáme
máslo, cukr, a povaříme je. Ve zbylé tekutině rozmícháme bramborovou moučku a zahustíme borůvky.
Na lívancích můžete být džem zdobený vanilkovým smetánkem .


Banánové lívance receptStaročeské lívance

  • 1 lžíce
    cukr
  • 1 lžíce
    máslo
  •  špetka
    soli
  • 500 ml
    mléko
  • 300 g
    hladké mouky
  • 1 ks
    vejce
  • 20 g
    droždí nebo 1 lžička sušeného 

  • Z půl šálku vlažného mléka oslazeného cukrem, lžičky mouky a droždí umícháme kvásek a necháme ho vzejít.

    Mezitím zbylé vlažné mléko smícháme s vejci, zahustíme moukou, přidáme špetku soli a lžíci rozpuštěného másla, vmícháme vzešlý kvásek 
  • a umícháme řídké těsto. Těsto na lívance necháme v teple vykynout půl až tři čtvrtě hodiny.

    Potom rozehřejeme lívanečník, do každého dílku vlijeme lžičku oleje a sběračkou nalijeme těsto. Lívance pečeme po obou stranách dočervena.

    Ještě horké staročeské lívance potíráme džemem a sypeme strouhaným tvrdým tvarohem.
  • Po smažení jsou lívance mastné, proto je už rovnou obalujeme ve skořicovém cukru. pokud je chceme potírat marmeládou či povidly, rozložíme na papírovou utěrku a odsajeme tuk.