Plněné jablkové řezy - základní těsto
30 dkg hladké mouky, ½ prášku do pečiva, 10 dkg moučkového cukru, 12 dkg Hery, 2 vejce, 2 lžíce smetany.
Jablková náplň: 1 kg jablek, 20 dkg cukru, 1 lžička skořice.
POSTUP PŘÍPRAVY
Na vále vypracujeme těsto, rozdělíme na 2 díly a rozválíme. Jeden díl pomocí válečku přeneseme na slabě vymazaný plech, potřeme vychladlou jablkovou náplní, pokryjeme druhým dílem těsta, popícháme vidličkou, potřeme vejcem a upečeme na 180°C asi 25 minut.
Jablková náplň: Jablka oloupeme a pokrájíme na plátky. Posypeme cukrem a podusíme (bez vody). Pak přidáme skořici a do vychladlých jablek můžeme přilít trošku rumu.
Jablková náplň: 1 kg jablek, 20 dkg cukru, 1 lžička skořice.
POSTUP PŘÍPRAVY
Na vále vypracujeme těsto, rozdělíme na 2 díly a rozválíme. Jeden díl pomocí válečku přeneseme na slabě vymazaný plech, potřeme vychladlou jablkovou náplní, pokryjeme druhým dílem těsta, popícháme vidličkou, potřeme vejcem a upečeme na 180°C asi 25 minut.
Jablková náplň: Jablka oloupeme a pokrájíme na plátky. Posypeme cukrem a podusíme (bez vody). Pak přidáme skořici a do vychladlých jablek můžeme přilít trošku rumu.
Náplň z třešní
4 sklenky - čerstvých třešní , 1 šálek moučkového cukru,
¼ šálku kukuřičného škrobu, 2 lžíce másla, 2 lžíce citrónové šťávy
½ lžičky mleté skořice
Třešně rozdělte na poloviny a vypeckujte. Promíchejte s cukrem, kukuřičným škrobem, citronovou šťávou. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Připravené těsto (odstát v lednici nebo v mrazničce) z obou stran jemně pomoučíme a větší částí vystelte hluboký plech na koláč. Naplňte třešňovou směsí, posypte jemně skořicí, z druhé části chlazeného těsta vytvořte mřížku.
Pečte 40 až 45 minut, po 25 minutách můžete překrýt fólií, aby vrch velmi nezhnědl..
Pět minut před dopečením fólii odstraňte a nechte vychladnout.
Pět minut před dopečením fólii odstraňte a nechte vychladnout.
Jablečné řezy s jablky se sněhem a ořechy
Bílky vyšleháme se špetkou soli. Postupně přidáváme cukr a dobře vyšleháme. Když je pěna tuhá, vmícháme žloutky. Přidáme vodu, olej a nakonec už jen ručně vmícháme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 15 minut.
Náplň:
Předem oloupané a na čtvrtky nakrájené jablka podusíme s vanilkovým cukrem, skořicí a vodou. Pokud jsou jablka málo kyselé, přidáme citrónovou šťávu. Podušená jablka rozmačkáme na kaši.
Vanilkový pudink rozmícháme v 300 ml vody a přilijeme do jablečné hmoty. Krátce povaříme a odstavíme. Kaši necháme chvíli stát a ještě teplé ji natřeme na upečené těsto. Rovnoměrně rozetřeme.
4 ks - Bílky se špetkou soli vyšleháme do pěny, postupně přidáváme cukr a hmotu přendáme do vodní lázně a šleháme do tuha alespoň. Pěnu rozetřeme na jablečnou hmotu, posypeme nadrobno sekanými oříšky a dáme do trouby zapéct (150 stupňů cca 15 minut). Pěna má mít růžový nádech.
Těsto:
4 ks - vejce
6 PL - krupicového cukr
Náplň:
Předem oloupané a na čtvrtky nakrájené jablka podusíme s vanilkovým cukrem, skořicí a vodou. Pokud jsou jablka málo kyselé, přidáme citrónovou šťávu. Podušená jablka rozmačkáme na kaši.
Vanilkový pudink rozmícháme v 300 ml vody a přilijeme do jablečné hmoty. Krátce povaříme a odstavíme. Kaši necháme chvíli stát a ještě teplé ji natřeme na upečené těsto. Rovnoměrně rozetřeme.
4 ks - Bílky se špetkou soli vyšleháme do pěny, postupně přidáváme cukr a hmotu přendáme do vodní lázně a šleháme do tuha alespoň. Pěnu rozetřeme na jablečnou hmotu, posypeme nadrobno sekanými oříšky a dáme do trouby zapéct (150 stupňů cca 15 minut). Pěna má mít růžový nádech.
Těsto:
4 ks - vejce
6 PL - krupicového cukr
200g - polohrubá mouka
1 bal. - prášek do pečiva
100 ml - vody
100 ml - oleje
špetka soli
1 bal. - prášek do pečiva
100 ml - vody
100 ml - oleje
špetka soli
Náplň:
1200 g jablka
1 PL citronová šťáva
1 bal. vanilkový cukr
1,5 KL mletá skořice
50 g vanilkový pudink
100 ml vody
Pěna:
4 ks bílky
špetka soli
8 PL krupicového cukru
80 g nasekané ořechy
Plech vymažeme tukem a vysypeme moukou.
Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva, přidáme změklé máslo, žloutky a vypracujeme
co nejrychleji do těsta.
Dvě třetiny namačkáme do plechu a třetinu těsta necháme v chladničce ztuhnout.
Na plech s těstem nastrouháme plátky jablek, ochutíme skořicí, opranými rozinkami a zasypeme strouhanými ořechy. Na jablka rozetřeme pevný sníh z bílků a cukru, nastrouháme nahrubo zbytek těsta z ledničky a dáme vyhřáté trouby péct. Až začne těsto růžovět, je upečené.
1200 g jablka
1 PL citronová šťáva
1 bal. vanilkový cukr
1,5 KL mletá skořice
50 g vanilkový pudink
100 ml vody
Pěna:
4 ks bílky
špetka soli
8 PL krupicového cukru
80 g nasekané ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
450 g polohrubé mouky
200 g másla
1 ks prášku do pečiva
200 g cukru moučka
4 ks žloutky
600 g jablek
200 g cukru krystal
100 g ořechů
4 ks bílky
50 g rozinek
1 ČL skořice
Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva, přidáme změklé máslo, žloutky a vypracujeme
co nejrychleji do těsta.
Dvě třetiny namačkáme do plechu a třetinu těsta necháme v chladničce ztuhnout.
Na plech s těstem nastrouháme plátky jablek, ochutíme skořicí, opranými rozinkami a zasypeme strouhanými ořechy. Na jablka rozetřeme pevný sníh z bílků a cukru, nastrouháme nahrubo zbytek těsta z ledničky a dáme vyhřáté trouby péct. Až začne těsto růžovět, je upečené.
Jablečné šátečky
4 jablka2 PL mísla1 citrón1 ČL skořice4 PL cukru1 PL kukuřičného škrobu
1 balení listového těsta
olej na smaženítrochu práškového cukru na posypaníJablka si omyjeme, očistíme a nakrájíme na menší kostky. Do misky si vyždímáme šťávu z citronu a do ní ponoříme kousky jablek.Kukuřičný škrob si rozmícháme v trošce vody a přidáme k jablkům. Vaříme asi 2 minuty, dokud nám nevznikne hustější omáčka. Odstavíme a necháme vychladnout.
Máslo si dáme na pánev, rozpustíme a přidáme skořici. Přidáme jablíčka, které jsme nechali trochu okapat a cukr. Dusíme asi 5 minut, dokud nebudou jablka měkké.
Z listového těsta si nařežeme čtverečky.
Do středu každého z nich dáme trochu jablíček , přeložíme a zatlačíme pomocí vidličky.Šátečky smažíme v oleji, ale můžeme je i upéct v troubě. Pak je třeba propíchnout na dvou místech, aby měla kudy unikat pára a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Šátečky se pečou při 180 stupních asi 20 minut. Pokud jsme šátečky smažily, necháme je okapat na papírové utěrce, abychom je zbavili přebytečné mastnoty.
Klasický jablečný páj
Na těsto
400 g hladké mouky
2 lžíce cukru krupice
kůra z půlky citronu
250 g studeného másla
1 vejce
Na náplň
600 g jablek
150 g cukru krupice
2 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžička mleté skořice
Krok 1: Mouku nasypte do mísy a přidejte cukr a citronovou kůru. Studené máslo nakrájejte na kostky a špičkami prstů zapracujte do mouky, dokud nevznikne jakási drobenka. Nakonec přidejte vejce, zadělejte těsto, zabalte ho do sáčku a nechte asi 30 minut odležet v lednici.
Krok 2: Jablka očistěte a nakrájejte na menší kostičky. Smíchejte je s cukrem, skořicí a kukuřičným škrobem. Máte-li jablka hodně sladká, uberte na cukru a klidně přidejte i trochu citronové šťávy. Troubu zapněte na 180 stupňů
Krok 3: Těsto rozdělte na dvě nestejné části: jednu tvoří dvě třetiny a druhou zbylá třetina hmoty. Větší část rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na plát silný asi 2 mm. Horní papír sloupněte a pomocí spodního překlopte plát do koláčové formy. Sloupněte i druhý papír a těsto hezky urovnejte. Pak stejným způsobem vyválejte i menší část. Na těsto ve formě naneste jablečnou náplň, okraje potřete rozšlehaným vejcem a přiklopte připraveným plátem těsta. Po okrajích pořádně umačkejte a spojte. Výrazně větší okraje odkrojte a zbytek zahněte podle formy. Koláč pečte 45 minut dozlatova.
Křehké jablečné řezy