Seznam blogů

1. 5. 2018

Nedostatek vitamínu - jaký mají vliv na člověka

Hypovitaminóza, neboli nedostatek vitamínu, se projevuje šeroslepostí, ztrátou chuti, poruchou obranyschopnosti a zastavením růstu. Objevuje se také suchost a loupání kůže, průjem a ječné zrno. Jelikož vitamín A odpovídá za správnou funkci buněk sliznice, dochází při jeho absenci k vysychání sliznice.

 A

Áčko je velmi důležité pro zdraví zraku, kůže, sliznic, kostí a posiluje imunitní systém. Jako antioxidant pomáhá zlepšovat kondici pleti, podporuje její přirozenou hydrataci a produkci enzymů stabilizujících tvorbu kolagenu. Vitamin A je také klíčem k hedvábně lesklým a pevným vlasům. Proto se často přidává do pleťových krémů, masek a dalších kosmetických přípravků. V těhotenství má důležitý vliv na normální vývoj plodu.
Nedostatek vitamínu A může mít za následek tendenci ke vzniku zrakových vad, zhoršení kvality kůže, snížení pohlavní aktivity a potence a v neposlední řadě narušení imunity. Předávkování může způsobit osteoporózu, otravu a mezi 4.-9. týdnem těhotenství vývojové vady plodu.
Vitamín A1 je obsažen v potravinách živočišného původu, zejména v rybím tuku, játrech, žloutcích, másle a menší míře v mléce. Vitamín A2 se nachází v mořských rybách.
B1

Vitamín B1 neboli thiamin je ve vodě rozpustná sloučenina. Lidské tělo ji nedokáže dlouhodobě skladovat, proto je nezbytné její průběžné doplňování prostřednictvím přijímané stravy.
Nejnebezpečnější důsledkem nedostatku thiaminu je onemocnění beri-beri. Počáteční příznaky zahrnují svalovou slabost a bolesti svalů, emocionální netečnost, apatii, úzkost, deprese, nespavost, ztrátu chuti k jídlu. V pokročilých stadiích se postižený dostává do těžké letargie, komplikace postihují kardiovaskulární, nervový, svalový a trávicí systém, dochází ke snížení duševních schopností. Onemocnění může vést až ke smrti.

B2

Vitamín B2 nebo též riboflavin je žluté až žlutooranžové přírodní barvivo odolávající vysokým teplotám. 
Zvýšený příjem je vhodný při léčbě antibiotiky, při nemocech štítné žlázy, jater, diabetu a celiakii. Nedostatek riboflavinu nevede k fatálním následkům, ale projevuje se popraskanými koutky úst, ztenčením sliznice úst, záněty spojivek a světloplachostí.
Zvýšený příjem je vhodný při léčbě antibiotiky, při nemocech štítné žlázy, jater, diabetu a celiakii. Nedostatek riboflavinu nevede k fatálním následkům, ale projevuje se popraskanými koutky úst, ztenčením sliznice úst, záněty spojivek a světloplachostí.

Deriváty vitamínu B3 mají v organismu zásadní vliv na energetický metabolismus buněk, který zajišťuje uvolňování energie při spalování sacharidů. Spolupodílí se tak na regulaci hladiny krevního cukru. Dostatečné dávky niacinu slouží proto k prevenci diabetu a jeho vyšší příjem také k léčbě cukrovky prvního typu. Protože brzdí uvolňování mastných kyselin z tukové tkáně, pomáhá rovněž snižovat množství cholesterolu v krvi. Je důležitý pro zdravé vlasy, nehty a pokožku, podporuje správné funkce nervového systému a trávící soustavy.

B5

Vitamín B5 je olejovitá kyselina pantothenová. Jde o ve vodě rozpustnou sloučeninu, která je zastoupena ve většině běžných potravin, navíc bývá v podobě pantothenanu vápenatého přidávána do řady cereálních produktů, nápojů a vitamínových doplňků stravy.
Normální dietní režim prakticky vylučuje vznik deficitu vitamínu B5 v těle. Pokud však k němu dojde, například v důsledku dlouhodobého hladovění, projevuje se hypoglykémií, únavou, depresemi, nechutenstvím, poruchami spánku, dermatologickými problémy a svalovými křečemi především v nohách.

B6

Pyridoxal-5-fosfát je důležitým kofaktorem enzymů metabolizujících aminokyseliny a štěpících glykosidodové vazby. Má podstatný vliv na regulaci homeostázy. Podporuje produkci neurotransmiterů GABA, serotoninu a dopaminu, chrání před úzkostí, pomáhá zajistit správný spánkový cyklus a dobrou náladu. Vyvolává zdravou chuť k jídlu, je nezbytný pro detoxikaci jater, stimuluje tvorbu červených krvinek a rozvoj imunitních funkcí.
 Projevy nedostatku jsou nervosvalová dráždivost, deprese, zmatenost, zapomnětlivost, nevolnost, anémie, záněty sliznice úst a kožní vyrážky. Jako u ostatních ve vodě rozpustných vitamínů je také nadbytečné množství vitamínu B6 vyloučeno močí, nehrozí u něj tedy předávkování.

B9

Deficitní příjem kyseliny listové bývá příčinou megaloblastické anémie, při níž dochází k deformaci červených krvinek a úbytku jejich schopnosti přenášet kyslík. Anémie se v těle projevuje jako únava, slabost a neschopnost soustředit se. Dalšími riziky malé konzumace vitamínu B9 jsou sklon k depresím, poruchy růstu nebo neplodnost.  U těhotných žen zvyšuje pravděpodobnost potratu, je rovněž hrozbou pro vývoj plodu.
Tělo jej využívá pro tvorbu genetického materiálu – DNA a RNA. Hraje podstatnou roli při procesu dělení buněk. Je rovněž součástí metabolických cest aminokyselin. Kyselina listová také pomáhá při produkci červených a bílých krvinek. U těhotných žen podporuje růst plodu a diferenciaci tkání, zvláště nervové soustavy. 


C
Bez vitamínu C se neobejdeme, pokud chceme zaručit správnou syntézu kolagenu. Díky tomu má vitamín C velký vliv na pevnost a pružnost šlach, vazů a vazivových tkání, odolnost kloubů, vitalitu pokožky, vlasů a nehtů. Podporuje kvalitu cévních stěn, cirkulaci krve a zdraví srdce. Zlepšuje absorpci minerálů, především železa a vápníku. Jeho dostatečný denní příjem je proto pozitivní pro vývoj kostí a zubů, ale také pro tvorbu krvinek. Jde o jeden z nejběžněji konzumovaných antioxidantů, který chrání buňky před poškozením volnými radikály. Má zásadní vliv na modulaci imunitního systému. Studie rovněž potvrzují potřebu vitamínu C pro podporu funkcí mozku, léčbu zranění a rekonvalescenci po nemoci. Kojící ženy potřebují vitamín C pro tvorbu mléka.

E

Éčko pozitivně ovlivňuje imunitu, respiraci svalových a srdečních buněk, zvyšuje vytrvalost a zmenšuje riziko kardiovaskulárních chorob. Vyrovnává hladinu cholesterolu, napomáhá obnově pokožky, hojení vředů a zánětů, zlepšuje kvalitu vlasů a prospívá zraku. Reguluje expresi genů podílejících se na růstu svalů. Někdy bývá nazýván “sexuální vitamín“, protože stimuluje tvorbu pohlavních hormonů a podněcuje sexuální touhu. Výzkumy naznačují, že je také potřebný pro řadu neurologických funkcí.
Předávkování vitamínem E je při běžném dietním režimu prakticky nemožné. Protože však omezuje srážlivost krve, nemělo by denní množství překračovat 1000 mg. Extrémní dávky vitamínu E mohou zesílit účinky antikoagulačních léků, snížit produkci hormonů štítné žlázy a omezit vstřebávání vitamínu K.

D

Vitamín D je souhrnný název pro skupinu steroidních prekurzorů nezbytných pro syntézu hormonu kalcitriolu, který je zcela zásadní pro hospodaření organismu s minerály nejdůležitějšími pro stavbu kostí a zubů – vápníkem a fosforem. Proto se také vitamínu D někdy říká antirachitický vitamín. Dostatek vitamínu D má však v těle vliv i na řadu dalších funkcí. Podporuje rozvoj imunitního systému, zdraví mozku a nervového systému, kardiovaskulární soustavy a plic. Podílí se na regulaci hladiny inzulínu a minimalizuje riziko onemocnění diabetem. Chrání před bolestmi a ochablostí svalů, depresemi a má i protirakovinné účinky.