Seznam blogů

14. 10. 2022

Rakousko - Tyrolsko









    










Tyrolské špekové knedlíky

5 rohlíků (starší)
  • 100 g uzeného špeku / Anglická slanina
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • 1 malá cibule
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce mouky
  • sůl
  • hrst petržele
  • 1 l hovězího vývaru
  • hrst pažitky

Postup:

Cibuli nakrájíme nadrobno, Špek a uzené maso na kostičky a obojí opečeme na másle dozlatova.
Rohlíky nakrájíme na kostičky a přelijeme vejci rozšlehanými v mléce.
Necháme odstát a po chvilce vmícháme nasekanou petrželku a zchladlou směs cibule a špeku.
Osolíme, promícháme a mokrýma rukama vytvoříme 9 koulí velikosti golfového míčku.
Vaříme v osolené vodě 10-12 minut.
Do hlubokého talíře nalijeme malé množství horkého hovězího vývaru, vložíme uvařené knedlíky a ihned podáváme sypané pažitkou.
Podle starých zvyklostí se první knedlík jí přímo v polévce, další se podávají s kyselým zelím, červeným zelím, zelným salátem, nebo také k masovým pokrmům, například ke guláši.