Postup
Maso vložte do velkého hrnce a zalijte vodou tak, aby byly všechny kousky ponořené.
Přidejte 1 cibuli vcelku (oloupejte jen vrchní vrstvu slupky), bobkový list, nové koření, celý pepř a 5 lžic jablečného octa.
Vařte na mírném plameni (cca 3 hodiny, vodu nedolévejte), dokud se vám maso nezačne ve vývaru rozpadat.
Nakonec si vývar slijte, maso si odložte stranou a nechte ho trošku vychladit.
Naberte lžící vývar, nalijte ho na talířek a dejte na chvíli vychladit do lednice.
Až budete mít maso obrané a nakrájené na kostky cca 2×2 cm (nebo umleté), zkontrolujte vzorek vývaru na talířku v lednici.
Pokud z něj vznikla pevná želatina, má vývar správnou konzistenci a není nutné ho už nijak redukovat.
Pokud vám neztuhl (anebo nedostatečně), dejte ho ještě do hrnce vařit a zesílit.
Poslední fází přípravy sulcu je uvaření zeleniny doměkka. Nakrájejte si na tenká kolečka mrkev a dejte ji vařit do vývaru.
Vývar ochutnejte, případně dosolte či opepřete.
Vmíchejte nakrájené kousky masa, směs vlijte do vhodné nádoby (já použila srnčí hřbet) a dejte chladit přes noc do lednice.
Podávejte vychlazené, pokapané octem, posypané nakrájenou cibulkou a drceným pepřem.
2. Srdce i játra uvaříme zvlášť, necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky
3. Vepřovou kůži uvaříme doměkka a spolu s oloupanými cibulemi umeleme na masovém strojku
4. Vše dáme do mísy, dochutíme hodně kořením (nesmíme zapomínat, že vychladlá tlačenka musí mít za tepla intenzivní chuť, jinak by byla mdlá), přilijeme trochu vývaru a promícháme
5. Připravenou směsí naplníme sáček na tlačenku, který z jedné strany nezapomeneme zavázat provázkem, vytlačíme všechen vzduch, zavážeme i na druhém konci provázkem a vložíme do vařící vody, stáhneme plamen na mírný a necháme 1,5 hodiny vařit
6. Po vychladnutí necháme tlačenku v lednici odležet, občas otočíme, aby suroviny zůstaly rovnoměrně rozložené a druhý den můžeme podávat.
Domácí sulc
1 vepřové koleno 10 kuliček pepře (+ mletý pepř na podávání) 5 lžic jablečného octa (+ ocet na podávání) 1 cibule (+ cibule na podávání) |
1 kg | libového vepřového plecka |
200 g | vepřového boku |
200 g | vnitřností (srdce a játra) |
150 g | vepřových kůží |
4 ks | cibulí |
mletý bílý pepř | |
česnek | |
majiránka | |
mletý kmín | |
muškátový květ | |
sůl |
Vepřové nakrájejte na větší kousky (cca 3x3 cm) a vložte do pekáče.
Přidej pepř, sůl a kmín, zamíchej a nech pár hodin odležet.
Pekáč s masem dej asi na 30 minut do předehřáté trouby na 200 °C. Jakmile se z masa uvolní šťáva, můžeš pekáč vyndat z trouby a masem naplnit sklenice téměř po okraj.
Maso ve sklenicích zalij výpekem a uzavři.
Maso zavařujte nadvakrát: 1. den na 90 °C cca 90 minut a druhý den na 90 °C cca 30 minut.
1 kg | libového bůčku |
5 ks | vajec |
3 ks | stroužky česneku |
1,5 lžičky | soli |
1 lžička | Vegety "speciál" |
1 lžička | mletého pepře |
špetka muškátového oříšku | |
sladká mletá paprika |
Postup:
Bůček dvakrát pomeleme spolu s česnekem.Do masa důkladně zapracujeme koření, vejce a sůl Směs napěchujeme do fólie na tlačenku, oba konce zavážeme provázkem a v lednici necháme 24 hodin odležet. Druhý den připravenou mortadelu pozvolna vaříme 90 minut, občas opatrně obrátíme. Z vody vytažený váleček na několika místech propíchneme, aby vytekla přebytečná voda, téměř vychladlou mortadelu pak obalíme ve sladké paprice. Hotovou bůčkovou mortadelu servírujeme nakrájenou na plátky.