Seznam blogů

30. 7. 2019

Mleté maso / Zepékané šunkové rolky / Zapečené karbanátky / Mleté maso na gril s dipem

Zepékané šunkové rolky  
Potřebujeme:
500 g mletého masa
7-10 plátků šunky
150 g sýra (nastrouhaného)
250 ml smetany na šlehání
3-4 lžíce kečupu
Bazalka, oregano nebo jiné koření dle chuti

Postup:
Pomeleme vepřovou plec a ochucuje pouze solí a pepřem.
Rolky a kuličky vyložíme do zapékací mísy, posypeme strouhaným sýrem a zalijeme šlehačkou smíchanou s kečupem a kořením (můžeme trošku i osolit).

Mísu dáme do trouby na asi 200 ° C a pečeme 30-40 min.
Domácí sekaná
500 g mletého masa (ideální kombinace – 250 g hovězí a 250 vepřové maso)
3 vejce
1 velká nadrobno nakrájená cibule
3 stroužky prolisovaného česneku
lžička soli
1/4 lžičky mletého černého pepře
1 lžíce majoránky
1 lžička plnotučné hořčice
50 ml mléka
1 hrnek strouhanky (cca 60 g)
50-100 g anglické slaniny nakrájené nadrobno
cca 50 ml vody na podlití
Postup:
Všechny uvedené suroviny důkladně promícháme. Vytvarovanou šišku přendáme do vymaštěného pekáčku a podlijeme vodou. Přikryté pečeme na 160°C asi hodinu, pak odkryjeme a dopékáme při 200°C zhruba půl hodiny. Po odkrytí hlídáme, aby sekaná byla stále podlitá a přeléváme ji vypečenou šťávou.

Zapečené karbanátky
2 cibule
5 lžic másla
500 g mletého masa
1 namočený rohlík
sůl
pepř
sladká paprika
50 g tuku
500 g vařených loupaných brambor
2 lžíce mouky
250 ml masového vývaru
200 g zakysané smetany
20 g strouhaného ementálu
2 lžíce strouhanky
1 lžíce sekané petrželky
Postup:
1. Cibuli oloupeme a nadrobno nasekáme. Polovinu opečeme dozlatova na 1 lžíci másla. Vmícháme do masa s vymačkaným rohlíkem. osolíme, opepříme a okořeníme sladkou paprikou. Vytvarujeme 4 karbanátky a opékáme 3 min. po obou stranách na pokrmovém tuku. 
2. Formu vymažeme vypečeným tukem a doprostřed položíme karbanátky. Vařené brambory oloupeme, rozpůlíme, obalíme a narovnáme vedle karbanátků. Troubu předehřejeme na 200 °C. 
3. Zbylou cibuli osmahneme na 3 lžících másla. Přidáme mouku a zapražíme, zalijeme vývarem a vmícháme zakysanou smetanu. Omáčkou přelijeme brambory. Posypeme sýrem, strouhankou, petrželkou a zbylým máslem. Pečeme asi 30 min.

Masové mleté kuličky 
Potřebujeme:
500-600 g mletého masa vepřového
200 g uvařené rýže
1 větší cibuli
2-3 stroužky česneku
1 vejce
Sůl a pepř podle chuti
1 kg brambor
150 g strouhaného sýra

Postup:
Mleté maso ochutíme solí a pepřem. Přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, prolisovaný česnek, vejce, rýži a vše dobře promícháme.
Brambory očistíme a nakrájíme na plátky. Osolíme podle chuti
Plech na pečení vymažeme sádlem nebo olejem. Z masa formujeme kuličky a ukládáme na plech. Místa mezi masnými koulemi vyplníme bramborami.

Plech vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 190 stupňů asi 40 minut. 15 minut před dopečením posypeme sýrem.

Mleté maso na gril s dipem

Suroviny
1 kg mletého masa (ideálně mix vepřového a hovězího)
koření do mletých mas, petrželka a pažitka
1 starší rohlík (nebo strouhanka)
1 cibule
1 vejce
sůl, pepř, sladká paprika
Mleté maso dáme do mísy, přidáme koření, rozmixovaný starší rohlík, na jemno nakrájenou cibuli a vejce. Ochutíme solí, pepřem a mletou sladkou paprikou. Masovou směs důkladně promícháme a postupně tvoříme placičky nebo napichujeme na špejle. Pokud se směs rozpadá a placičky se špatně tvoří, přisypeme trochu strouhanky. Jednotlivé placičky napícháme na špejle a grilujeme.

Česnekový dip
1 bílý jogurt
1 lžíce majonézy
1 stroužek česneku
pažitka, (oregano, bazalka)
sůl, pepř
Mleté maso dáme do mísy, přidáme koření, rozmixovaný starší rohlík, na jemno nakrájenou cibuli a vejce. Ochutíme solí, pepřem a mletou sladkou paprikou. Masovou směs důkladně promícháme a postupně tvoříme placičky nebo napichujeme na špejle. Pokud se směs rozpadá a placičky se špatně tvoří, přisypeme trochu strouhanky. Jednotlivé placičky napícháme na špejle a grilujeme.

Hořčicový dip s medem

  • 1 zakysaná smetana,
  • dijonská hořčice,
  • med,
  • sůl a pepř,
  • 1 stroužek česneku.
Do misky vyklopte jeden kelímek zakysané smetany. Přidejte do ní lžičku medu a na špičku nože dijonskou hořčici. Pokud máte rádi ostřejší jídla, klidně přidejte hořčice víc. Prolisujte jeden stroužek česneku a dochuťte solí a pepřem.

Nivový dip
Ingredience:
100 g strouhané nivy,
200 g bílého jogurtu,
200 g zakysané smetany,
2 stroužky česneku,
sůl a pepř,
pár lístků čerstvé bazalky.

Postup: V misce smíchejte jogurt se zakysanou smetanou a přidejte nivu. Prolisujte stroužky česneku, přidejte sůl, pepř a bazalku a vše důkladně promíchejte.

Tvarohový dip
Ingredience:
120 g tvarohu,
250 g kozího sýra,
2 lžíce zakysané smetany,
2 lžíce olivového oleje,
2 stroužky česneku,
pár lístků bazalky a kopru,
citronová šťáva dle chuti,
sůl a pepř.

Postup: Rozdrobte kozí sýr a utřete ho s tvarohem. Do hladké směsi přidejte zakysanou smetanu, olivový olej a citronovou šťávu. Prolisujte česnek a vmíchejte ho do směsi. Dle chuti osolte, opepřete a doplňte na jemno nasekanými bylinkami.