Seznam blogů

7. 4. 2019

Nákypy - tvoření jídel ze zbytků

Sýrový nákyp s uvařeným a pomletým masem

cca 300 g masa (uvařeného) 200 g tvrdého sýru - Eidam, Gouda, uzený, 3 vejce, 2 + 3 starší rohlíky,
 majoránka dle chuti, česnek, cibule osmažená dozlatova , sůl, pepř

Pomleté maso smícháme  v míse s vejci. Můžeme oddělit žloutky a z bílků udělat sníh, který vmícháme do směsi na nákyp až nakonec. Nakrájené rohlíky zalijeme vývarem a necháme nasáknout, pak je vmícháme do masové směsi. Přidáme nastrouhaný sýr a dle chuti majoránku, nastrouhaný česnek, sůl, pepř

Vše dobře promícháme, nandáme do sádlem vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova.
Podáváme se zelím a s rozmačkanými brambory.


Masový nákypNákyp s masem

200 g hovězí maso zadní
200 g krůtí prso
150 g  rohlíků
150 ml masový vývar
petrželová nať, celerová nať
20 g máslo
sůl a pepř

Hovězí a krůtí maso omyjeme, očistíme a dáme vařit.
Raději vaříme každé maso zvlášť, protože hovězí maso potřebuje delší dobu na to, aby bylo měkké.
Mezitím si připravíme např.formu srnčí hřbet, který si vymažeme lehce máslem.
Rohlíky nakrájíme na kostky a pokapeme masovým vývarem, aby zvlhly.
Uvařené maso necháme vychladnout a rozemeleme na masovém mlýnku spolu s navlhčenými rohlíky.
Bylinky omyjeme a nasekáme na velmi najemno.
K pomletému masu s rohlíky, přidáme nasekané bylinky a máslo,podle chuti osolíme a opepříme.
Dobře promícháme a dáme do vymazané nádoby.
Vložíme do trouby, zakryjeme alobalem, aby se nám nevytvářely tvrdé části na povrchu nákypu během zapékání.
Zapékáme cca 30 min. při teplotě 180°C.