Seznam blogů

9. 3. 2019

Dinosauři - CZ dokument / 10 největších obrů


Dinosaurs
Představte si zvíře se zuby stejně velkými jako banány - a mozek tak velký jako pomeranč.
Nebo létající zvíře s křídly tak širokými jako malé letadlo. Přemýšlejte o ocasu, který by mohl klepat
Mužská hlava nebo ústa se stovkami zubů. Je překvapením, že se lidé zajímají
o dinosaury?
Nikdo nikdy neviděl živého dinosaura, ale miliony z nás chodí každý rok hledět na kosti těchto obrovských zvířat. V knihách, filmech a hrách.

Tajemství světa dinosaurů
Související obrázek

Související obrázek
Therizinosaurus.
Související obrázek

Výsledek obrázku pro Smrtící dinosauři

         Planeta Dinosaurů 1 Díl Noví obři CZ Dokument            


Camarasaurus
Camarasaurus byl rodem obřích čtyřnohých býložravých dinosaurů. Tento rod představuje nejrozšířenější ze sauropodů, kteří obývali v době před 150 miliony let Severní Ameriku
Největší druh, supremus, dosáhl maximální délky 23 metrů (75 ft) a maximální odhadované hmotnosti 47 tun (51,8 tun).

Výsledek obrázku pro Smrtící dinosauři

Výsledek obrázku pro Smrtící dinosauři

 Smrtící dinosauři

Při odhalování největších hrůz, jejichž svědkem byl trias, perioda rozkvětu praještěrů v dějinách Země, nachází badatel drápy ostré jako břitva, lebky s funkcí sekery a obrovité oháňky nápadně připomínající útočné palcáty. Na své dinosauří bázi Steve s využitím nejmodernější techniky CGI dinosaury oživuje.

            10 největších obrů, kteří už nejsou mezi námi CZ dokument              




Výsledek obrázku pro PterosaurusSouvisející obrázek
Pterosaurus
Ptakoještěři či pterosauři jsou vyhynulí druhohorní plazi, první obratlovci v historii Země, kteří byli schopni aktivního letu. Žili stejně jako jim fylogeneticky příbuzní dinosauři od svrchního triasu až do konce křídy před 66 miliony let.

Související obrázek

                           Stegosaurus                           

Žil v období Jury cca. před 155-150 miliony lety. Měřil až 9 metrů a vážil až 3 tuny.

Výsledek obrázku pro Smrtící dinosauři

Spinosaurus
Euoplocephalus byl rod "obrněného" býložravého dinosaura z čeledi Ankylosauridae. Dosahoval délky asi 5,3 až 7 metrů a jeho hmotnost dosahovala kolem 2 tun. býložravý dinosaurus. Žil asi před 77 až 67 miliony let. Jeho fosilie byly objeveny v americké Montaně a kanadské Albertě.


Výsledek obrázku pro Euoplocephalus
Tyrannosaurus rex
Výsledek obrázku pro dinosaurus rex
V průměru dosahovali dospělci tohoto druhu délky asi 11 až 12,4 metrů a hmotnosti kolem 6000 kilogramů

Smrtící dinosauři

Během 165 milionů let by se tedy vystřídalo celkem asi 220 000 druhů (165 000 000 / 4 500 000 = 37 * 6 000 = 220 000). Jde však jen o spekulace, které se nijak nedají dokázat. Společně s ptáky (kteří patří mezi dinosaury do podřádu Theropoda) roste celkový počet známých rodů na zhruba 10 000 (z toho 9 600 tvoří dnešní ptáci). Další statisíce rodů by pak tvořili fosilní ptáci. Novější studie z roku 2016 uvádí, že celkem mohlo v průběhu druhohor existovat asi 1500 - 2500 druhů neptačích dinosaurů..K červenci roku 2019 jich je známo přibližně 1350. Ukazuje se však, že odhady dinosauří biodiverzity významně snižuje výběrovost objevů, kdy z určitých období a regionů nemáme dostatečně kompletní fosilní záznam.
 Oryctodromeus
Výsledek obrázku pro Oryctodromeus

Související obrázek V roce 2007 však byl objeven malý dinosaurus druhu Oryctodromeus cubicularis, který prokazatelně dokázal hrabat nory. Takových druhů dinosaurů zřejmě i na konci křídy mohlo být více, takže možnost jejich přežití do starších třetihor.  Jedna skupina teropodůptáci, žijí na Zemi dodnes.


Oiraptorosaur
Tento dinosaurus, žijící v období rané pozdní křídy (asi před 90 miliony let)
  

Křída je vývojová etapa Země, je nejmladším a zároveň nejdelším útvarem druhohor a jednou z hlavních částí geologického času, pokračuje od konce jurského období až do začátku paleocénu. Trvá tedy přibližně od 145 do 66 milionů let před současností. Konec křídy je předělem mezi érou mezozoika a kenozoika.