Medvědí tlapky čokoládové
Ingredience
350 g polohrubé mouky
250 g cukru moučky
260 g másla
120 g jader oříšků
50 g kakaa
na špičku kulatého nože mleté skořice
na polovinu špičky kulatého nože mletého hřebíčku
10 polévkových lžic cukru moučky a 1 vanilkový cukr - na obalování
250 g cukru moučky
260 g másla
120 g jader oříšků
50 g kakaa
na špičku kulatého nože mleté skořice
na polovinu špičky kulatého nože mletého hřebíčku
10 polévkových lžic cukru moučky a 1 vanilkový cukr - na obalování
Postup
Zpracujeme hladké těsto a dáme odpočinout do chladu.
Asi ze čtvrtiny těsta vyválíme váleček, nakrájíme ho na stejné kousky a vtlačujeme do formiček (jsou-li formičky nové nebo umyté odmašťovacím prostředkem, vymažeme je). Takto postupně zpracujeme všechno těsto.
Upečeme (180°C - 8 minut). Po částečném zchladnutí vyklopíme jemným ťuknutím o vál.
Vychladlé obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
250 g máslo
350 g hladká mouka
120 g moučkový cukr
1 lžička skořice mleté
cukr krystal
ořechy mleté
2 ks vejce (jedno na potření)
1
Dáme vše do šlehače: mouka, cukr moučka, skořice, vejce, nakrájené změklé máslo. Těsto se zpracuje velmi rychle, pak se ještě prohněte ručně na vále, zabalí do sáčku a dá do lednice.
2
Těsto se před pečením vytáhne alespoň půl hodiny předem z lednice. Těsto se vyválí, vykrajují se hvězdičky, na vymazaný plech a pečou se jen chvíli. Před pečením se potře vyšlehaným vejcem, posype směsí kryslalového cukru a mletých ořechů.
Kokosové cukroví
POTŘEBNÉ PŘÍSADY:
- 150 g polohrubé mouky
- 60 g kokosu
- 90 g moučkového cukru
- 120 g másla
- 1 žloutek,
- vanilkový cukr
POSTUP PŘÍPRAVY:
Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto. Musí být krásně hladké,dáme do lednice odpočinout nejméně na dvě hodiny. Těsto vyndáme a strojkem vytlačujeme tvary. Po upečení namočíme v čokoládové polevě nebo obalíme v moučkovém cukru s vanilkou .
Vanilkové rohlíčky
Ingredience
210 g hladké mouky
140 g másla
70 g cukru moučky + 1 vanilkový
70 g mletých ořechů
6 vrchovatých polévkových lžic moučkového a vanilkový cukr na obalení
Postup
140 g másla
70 g cukru moučky + 1 vanilkový
70 g mletých ořechů
6 vrchovatých polévkových lžic moučkového a vanilkový cukr na obalení
Postup
Ze všech ingrediencí vypracujeme hladké těsto a necháme v chladu odpočinout.
Z těsta tvarujeme malé rohlíčky a upečeme na plechu vyloženém papírem na pečení (180°C, cca 10 minut).
Ještě teplé obalujeme v cukru.
Z těsta tvarujeme malé rohlíčky a upečeme na plechu vyloženém papírem na pečení (180°C, cca 10 minut).
Ještě teplé obalujeme v cukru.
Marokánky
Ingredience
0,5 l mléka, 40 g másla, 140 g cukru,3 lžíce medu,100 g hladké mouky, 100 g nasekaných rozinek, 200 g nahrubo nasekaných ořechů, kandovaného ovoce
Postup
Za stálého míchání svaříme mléko, máslo, cukr, med, rozmícháme na kaši.Pak postupně přidáme rozinky, ořechy a kandované ovoce.Do částečně vychladlé směsi přimícháme mouku.
Plech vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou. Tvoříme kolečka potřebné velikosti (ne blízko sebe). Do vyznačených koleček lžičkou nanášíme hmotu do výšky aspoň půl cm. Pečeme 20 minut při 175 °C. Po vytažení z trouby uvolníme na plechu nožem nebo špachtlí a necháme ležet do mírného vychladnutí. Nakonec potáhneme rovnou stranu čokoládou.
Ischelské dortíčky
Ingredience
300 g hladké mouky,200 g tuku (Hera),
100 g cukru,
2 lžíce kakaa,
50 g mandlí (oloupaných a nastrouhaných),
1 žloutek,
citrónová kůra.
Suroviny na krém
100 g moučkového cukru,
100 g ořechů,
2 žloutky,
35 g pikantní zavařeniny,
1 lžíce rumu,
125 g másla.
Žloutky s cukrem ušleháme ve vodní lázni do husté pěny. Odstavíme z páry a šleháme do vychladnutí. Přidáme máslo, ořechy, rum, zavařeninu a vyšleháme. Krémem slepujeme kolečka, poléváme čokoládou a dáváme oloupané mandle.
100 g ořechů,
2 žloutky,
35 g pikantní zavařeniny,
1 lžíce rumu,
125 g másla.
Žloutky s cukrem ušleháme ve vodní lázni do husté pěny. Odstavíme z páry a šleháme do vychladnutí. Přidáme máslo, ořechy, rum, zavařeninu a vyšleháme. Krémem slepujeme kolečka, poléváme čokoládou a dáváme oloupané mandle.
Ořechové dortíčky
400g hladké mouky
260g másla nebo Hery
120g moučkového cukru
80g mletých ořechů
2 žloutky
lžička vanilkového cukru
trošku kakaa
trochu skořice
Krém:
250g másla
podle chuti moučkový cukr, mleté ořechy a rum...
čokoláda na vaření
100% tuk - Omega
na 100g čokolády 50g tuku
Z uvedených surovin si připravíme těsto a necháme alespoň dvě hodiny v lednici odpočinout. Poté vyválíme plát a vykrajujeme kolečka. Pečeme při 180 stupních dorůžova. Kolečka slepujeme krémem, poléváme čokoládou a zdobíme například půlkou ořechu, mandlí.