Seznam blogů

8. 12. 2018

🎄 Mini Dortíčky / mini řezy + Čokoládové kostky s krémem

Vianočné pečivo 2 #czechrecipes Vianočné pečivo 2

Piškotové Dortíky 

Piškotové těsto: 
5 celých vajec, přidáme  6 lžic cukru ,1 lžíce teplé vody, 2 lžíce oleje a  šleháme. Nakonec zlehka vmícháme 6 lžic  polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva - (pokud chceme dát kakao nebo mleté oříšky, je to součástí mouky a celkové hmotnosti). Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°do Růžova (když se piškot odtáhne od kraje plechu nebo formy je upečený). Pečeme na vymazaném a hrubou moukou vysypaném plechu, nebo na pečícím papíře. Kolečka vykrajujeme až po vychladnutí. Ze zbytku těsta uděláme Rumové kuličky obalované v kokosu nebo v mletých Oříškách.

Vanilkový krém do dortíků

NÁPLŇ:  2 pol. lžíce hladké mouky a 1/4 litru mléka - 250g másla ,  (1/2 hrnku) moučkového cukru, 20g kakaa,
Aby jste zabránili hrudkám v kaši, doporučuji mouku rozmíchat v části studeného mléka 
Z mléka, mouky a uvaříme na mírném ohni hustou kaši, kterou za občasného promíchání, aby se nám nevytvořil škraloup, necháme zchladnout. Cukr a změklé máslo dobře vyšleháme přidáme kakao. Vychladlou kaši s máslovým krémem dobře promícháme v hladký krém a pokud chceme dochutíme rumem.

 Uděláme si krém a dvě kolečka k sobě spojíme , zlehka zmáčkneme. Krémem potřeme i dokola dortíky a¨potom obalíme ve strouhaných oříšcích.Potřeme rozpuštěnou čokoládou a zdobíme......



Čokoládové kostky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:
  • 5 bílků
  • špetka soli
  • 20 dkg cukru
  • 5 žloutků
  • 3 lžíce oleje
  • 18 dkg hladké mouky
  • 2 lžíce kakaa
POSTUP PŘÍPRAVY:
    Z bíků, soli, cukru ušleháme sníh, přidáme žloutky a šleháme, přidáme olej, vařečkou vmícháme mouku, kakao a naposledy zamícháme. 
Těsto upečeme na plechu s pečícím papírem.  Plát rozkrojíme na půl, pokropíme rumem nebo griotkou a pláty spojíme jakýmkoli krémem. Nakrájíme na kostky, které ještě dostatečně pokropíme rumem. Kostky poléváme čokoládou a zdobíme oříškem nebo višní.
 Krém: 500 ml mléka, 1,5 vanilkového pudinkového prášku, 4 PL cukru, 50 g másla, 200 g zakysané smetany
Uvaříme pudink, vychladlý vyšleháme s máslem a přišleháváme zakysanou smetanu.         
Poleva: Ve vodní lázni rozpustíme 100 g čokolády a plátek 100% tuku, polevu nalijeme na krém a necháme ztuhnout. Nahřátým nožem nakrájíme kostky. 


Vianočné pečivo
♡