Seznam blogů

30. 4. 2019

Grilování - Z vepřového a kuřecího maso / Domácí barbecue omáčka



 Tkemali / švestková omáčka (Gruzínská omáčka)
Tkemali švestková omáčka - 1 kg švestek, ostrá paprika,
kousek koriandru nebo (kopr, petrželka), česnek, sůl ,cukr a pepř.
 Nejprve je třeba připravit všechny produkty pro vaření. Slivky by měly být umyté, oloupané a rozmixované v mixeru, dokud nebude na kaši.Omáčka by měla být přivedena k varu, po které by měla být udržována na sporáku asi 5 minut. Po této době je třeba dochutit koriandrem, česnek s pepřem, solí a cukrem. Celý obsah omáčky by měl být nyní vařen 1-2 minuty, ne více. Formálně je omáčka hotová. Nyní je nutné ji pouze ochladit a pak se má dát do sklenice.


Podává se jako příloha k masu


Domácí barbecue omáčka
8
PLrajčatový protlak
4
PLcukr
2
PLmelasa - má léčivé účinky 
4
PLocet balzamikový 
2
PLkoření  grilovacíí
2
PLHorčice hrubozrnná
1/2
KLworčestr
1/2
KLppepř
Postup je jednoduchý, všechny suroviny dáme na pánev a  krátce provaříme.


GRILOVANÁ KUŘECÍ KŘIDÝLKA  
Složení: 10 kg kuřecích křídel 2 velké lžíce mouky 3 velké lžíce kečupu (pro pikantní verzi, použít místo kečupu chilli omáčkou) sůl a pepř Omáčkou (mírná verze): 100 ml ocet 100 ml sladké chilli omáčky
3 čajové lžičky Tabasco
1 lžíce kajenského pepře 2 velké lžíce hnědého cukru 1 lžička sojové omáčky 4 stroužky česneku 125 g másla

GRILOVANÁ ŽEBÍRKA

Nátěr:: 1 lžíce: kmínu, paprika, kajenský pepř, uzená paprika, 4 stroužky česneku, 1 cibule, čerstvá saturejka (nebo tymián)
péct 2 hodiny na 150



Omáčka na naložení masa
500 g masa
2 vejce
sůl
1 PL  hořčice, pepř,
1 PL kečup nebo červ.paprika
1/2 lžičky škrobu
1 PL oleje
Suroviny promíchat a nechat přes noc v marinádě.